Mi a teendő, ha patkányt látunk?

Kulcsszavak Megosztás

Patkányészleléssel kapcsolatos bejelentéseket a Főpolgármesteri Hivatal internetes felületén és telefonszámain lehet megtenni.

A patkányirtással kapcsolatban a Fővárosi Önkormányzat vállalkozási szerződést kötött a Deratizációs Központ Konzorciummal, mivel a 2021. március 11-e óta hatályban lévő szerződése lejárt az RNBH Konzorciummal és az új közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevője a Deratizációs Központ Konzorcium lett. Azonban a patkányészlelésekkel összefüggő bejelentések korábbi menetében nem történik változás. A lakossági panaszbejelentések fogadására kizárólag a megrendelő jogosult.

Patkányészleléssel kapcsolatos bejelentéseket a Főpolgármesteri Hivatal által kifejezetten erre a célra létrehozott online bejelentő felületen lehet megtenni a https://patkanybejelentes.budapest.hu oldalon, vagy telefonon a (06 1) 327-1957-es vagy a (06 1) 999-9322-es számokon.

Elhullott állat elszállítását a II. kerületből az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. végzi. Bejelentést a 06 80 630 242-es telefonszámon lehet tenni.

Mivel a patkány veszélyes lehet, ezért érdemes az alábbiakat szem előtt tartanunk:


Mi a teendő, ha patkánytetemet látunk?


Ne nyúljunk hozzá, még a tetemet se dobjuk ki a kukába! A patkány súlyosan fertőző lehet.

Miért nem szabad hozzáérni a patkányokhoz?


A patkány harapása, szőre és a patkánytetem is számos kórokozót hordozhat: többek közt tífuszt, patkányharapási lázat, iszaplázat, vérhast és veszettséget lehet kapni tőle. Tartsuk tőle távol a gyerekeket és a háziállatainkat is! Patkányharapás esetén minden esetben orvoshoz kell fordulni

Archív