2019. október 23.

1956-ra emlékeztek kerületszerte

Kulcsszavak Megosztás

Kerületünkben több helyszínen is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulójára október 22-én és 23-án.

Az évforduló előestéjén hagyományteremtő céllal szervezett ’56-os emléksétát a II. Kerületi Önkormányzat. A fáklyás felvonulás az Orsó utcai Nagy Imre Emlékháztól – a Nagy Imrével és Maléter Pállal együtt kivégzett Gimes Miklós egykori lakhelyét is érintve – a Csévi és Orsó utca sarkán álló padig tartott, ahol a mártírhalált halt miniszterelnök gyakran megpihent.

(fotó:MTI)

A Rákóczi Szövetség társrendezésében tartották meg a hagyományos ünnepi fáklyás felvonulást, amely a Műegyetemtől indult és a Bem térre érkezett. A több ezer fős menetet korabeli Csepel teherautók vezették fel, a járműveken pedig korhű ruhába öltözött fiatalok utaztak. A téren Somogyi Máté, a megemlékezésre érkezett határon túli diák, valamint Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mondott beszédet.

Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartott a II. Kerület Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 63. évfordulója alkalmából a Széna téri ’56-os emlékműnél október 23-án. Beszédet mondott Jeszenszky Géza történész, volt külügyminiszter, valamint Őrsi Gergely polgármester.

Az Antall-kormány volt külügyminisztere emlékeztetett arra: sokszor azt halljuk, hogy a 1956-os forradalom elbukott.
- Pedig nem, a forradalom nem bukott el, hanem győzött – hangsúlyozta Jeszenszky Géza. – A túlerő ugyan leverte a szabadságharcot, de a forradalom győzött. Győzött, amikor Nagy Imre miniszterelnök rájött arra, hogy nem ellenforradalom, hanem népforradalom tört ki, és a forradalom eszméje győzött 33 év után akkor is, amikor 1989. június 16-án megadták Nagy Imrének és munkatársainak, valamint az ismeretlen áldozatoknak a végtisztességet, illetve győzött 1990-ben, az első szabad választások alkalmával – mutatott rá a történész.

A ’56-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve Őrsi Gergely polgármester a Széna téren mondott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a II. kerület szimbolikus helye egykor az egyik legnagyobb hadszíntér volt Budapesten. Mint mondta, október 23. talán az egyik legszemélyesebb ünnepünk, mert sok családban máig sokan őriznek emléket arról, hogy ki mit csinált a forradalom kitörésekor, és az azt követő napokban.
- A mi generációnkat már nem érintették közvetlenül a XX. század rémségei, ugyanakkor nekünk, akik örökbe kaptuk a szabadságot, hatalmas a felelősségünk. 1956 hősei áldozatot hoztak értünk, az utánuk felnövekedő nemzedékért. Kötelességünk, hogy megbecsüljük azt a szabadságot, amelyért ’56 hősei küzdöttek, és tennünk kell érte nap mint nap, mert csak így őrizhetjük meg és adhatjuk tovább örökül saját gyermekeinknek – hívta fel a figyelmet a polgármester.

A megemlékezésen közreműködött Csákányi Eszter Kossuth-díjas színművész, aki Petri György: 1956 című versét monda el, valamint Kézdy Luca hegedűművész, aki az alkalomra írt zeneművét adta elő. A kopjafáknál koszorút helyeztek el a szónokok, valamint pártok és civil szervezetek képviselői is: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Őrsi Gergely polgármester, az 1956 Magyar Nemzetőrség, az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetsége, és a Horthy Miklós Társaság, valamint a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom, a Párbeszéd Magyarországért és a Lehet Más a Politika II. kerületi szervezetei.

Szintén október 23-án pártok és civil szervezetek képviselői tartottak megemlékezést a Mansfeld Péter parkban is. Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás legfiatalabb áldozatának emlékművénél beszédet mondott többek között Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője, Láng Zsolt, a II. kerület előző polgármestere, valamint Schanda Tamás államtitkár.

(Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Október 23-án Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin mutatta be a forradalom miniszterelnökének egykori otthonában működő Nagy Imre Emlékház modern és interaktív kiállítását, valamint az annak keretet adó Bauhaus épületet. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek nemcsak a politikus Nagy Imre, hanem a magánember családi körben eltöltött mindennapjaiba is. 

Az ünnepi programokat október 23-án este ingyenes koncert zárta a Millenárison. Aki időben regisztrált, részt vehetett a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, és Ferenczi György vezetésével felálló Első Pesti Rackák fellépésén.

Címlap