2022. május 07.

A Föld napja a II. kerületben

Kulcsszavak Megosztás

Közösségi szemétszedés, családi nap és háromtonnás gyökér a Lövőház utcában.

Erdőtakarítási nagyüzem

Április 22-én ünnepeltük a Föld napját. Ebből az alkalomból az önkormányzat
több helyszínen is szervezett szemétszedést.
Több mint egy éve szervezi a közösségi takarításokat a II. kerület népszerű kirándulóhelyein az önkormányzat, hogy együttes erővel tisztítsanak meg minél több, a városrészünkben fekvő erdőt és zöldfelületet. Az önkéntesek rengeteg segítséget nyújtanak, ráadásul szabadidejükből áldoznak a nemes célra, hiszen hétvégéken is lehet rájuk számítani.
Azonban sajnos, előfordulnak olyan esetek és helyszínek, ahol a kézi erő már kevés, és munkagépek segítségével kell megtisztítani egy-egy erdőterületet, mert olyan mennyiségű szemét és hulladék gyűlt össze. Áprilisban két ilyen helyszín takarítását kezdték meg. Az egyik a pesthidegkúti Temető utca vége és a Hármashatár-hegy környékén egy erősen szennyezett erdőterület. Az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy felszámolja a hasonló hulladéklerakatokat.

Várják a csatlakozókat! A közösségi takarítások folytatódnak, a helyszíneket a II. kerület Facebook-oldalán is meghirdetik, de ha valaki szeretne közvetlenül értesítést kapni, az a bit.ly/3BtNBeX oldalon jelentkezhet a közösségi takarításokra, így az önkormányzat e-mailben küld értesítést neki a következő alkalomról. Az önkormányzat a szemétszedéshez biztosít kesztyűt, zsákot, eszközöket, és az összegyűjtött szemetet aznap elszállíttatja.

Szemétszedő túra óvodásokkal
A Klebelsberg Kultúrkúria parkolójától indult és a gercsepusztai Boldogasszony-templomhoz tartott április 23-án az önkéntesek csapata, amely az úton szétszórt hulladékot, szemetet gyűjtötte zsákokba. A remek hangulatú, környezettudatos nevelést is célzó túrán a Községház és a Kadarka Utcai Óvodába járó gyerekek is részt vettek.

„Szobor” fagyökérből a Lövőház utcában

Új, őshonos kőrisfacsemetét ültettek a Bimbó úton egy elpusztult fa helyére. A háromtonnás gyökérzetet az önkormányzat kiásatta és a Föld napja alkalmából a Lövőház utcában állította ki, hogy mindnyájunkat emlékeztessen környezetünk megóvásának fontosságára. Sajnos, az odaadó gondoskodás ellenére is megbetegedhet és elpusztulhat egy fa, a II. kerület az így kitermelt faanyagot szárítás után szociális tűzifaként hasznosítja.

Nagykorú lett a Föld napi rendezvény a kőfejtőben

A II. Kerületi Önkormányzat és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) közösen rendezte meg a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében április 24-én A Föld napja családi napot, és bár az idő igen borúsnak ígérkezett, rengetegen jöttek el, kicsik és nagyok egyaránt. Mint Kézdy Pál, a DINPI szakmai igazgatóhelyettese elmondta, immár 18. alkalommal rendezték meg ezt az eseményt a kőfejtőben. Aki kezdetben gyerekként jött, mára már felnőtt. Őrsi Gergely II. kerületi polgármester kiemelte, A Föld napja rendezvény alapvetően a fiatalabb generációnak szól, megismerteti a gyerekeket, fiatalokat és természetesen a felnőtteket is a természet kincseivel, az állat- és növényvilággal, ami pedig azért fontos, mert környezetünket az fogja óvni, aki igazán ismeri.
– De nemcsak ezen a napon kell gondolnunk bolygónkra. Különösen megható, hogy Budán már önkéntes közösségek szerveződnek arra, hogy hétről hétre közösen tisztítsák meg a szeméttől, veszélyes hulladéktól közvetlen környezetüket és a II. kerületi erdőrészeket – tette hozzá.

Címlap