2022. szeptember 03.

A II. kerület saját szódája

Kulcsszavak Megosztás

Megnyílt a Buda Szóda a Fény Utcai Piac első emeletén.

Mától elérhető a Buda Szóda, a II. kerület frissen palackozott szikvize, ami kristálytiszta, fenntartható. A Buda Szódát a II. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Fény Utcai Piac Kft. üzemelteti a piac első emeletén készíti a palackozott szikvizet.

A Buda Szódát azért alapították, hogy saját, kerületi szikvízzel válthassuk ki az eldobható műanyagpalackos ásványvizek egy részét, hiszen a Buda Szóda palackjai többször felhasználhatóak, újratölthetőek, vagyis a szódafogyasztás újabb lépés a fenntarthatóság felé.

Hogyan készül? A víz ötkomponensű szűrőn áthaladva kerül a saját hűtéssel ellátott palacktöltő készülékbe, majd a tisztított palackokba. A folyamat ráadásul követhető, hiszen látványtöltőként is működik a Buda Szóda, ahol végignézhető a töltés menete, és megismerhetjük, hogyan működik a régen oly népszerű szódás üzem.

A Buda Szóda eleinte csütörtökön, pénteken és szombaton lesz nyitva 8-tól 14 óráig. Tervezik cserepontok létrehozását a kerületben többek között a Marczibányi Téri Művelődési Központban, Klebelsberg Kultúrkúriaban, a Gyarmati Dezső Uszoda - II. kerületben, illetve a közelben elektromos kerékpárral történő kiszállítást is igyekeznek lehetővé tenni.


A Buda Szóda egyelőre 1,5 literes palackokban érhető el. Ennek töltése 110 forint, a palack betétdíja pedig 560 forint.

A Buda Szóda várja éttermek, rendezvényszervezők jelentkezését is, akik szívesen vásárolnának helyi szódát, akár 1,5 literes kiszerelésben, akár reprezentatívabb 0,9 literes palackban.

Címlap