2020. május 05.

A járvány idején ügyeletes óvodák segítik a gyermekfelügyeletet

Kulcsszavak Megosztás

Idén nem lesz nyári zárva tartás a II. Kerületi Önkormányzat bölcsődéiben és óvodáiban.

Sikeresen lezárultak az óvodai beiratkozások. Mivel a járvány idején az óvodák zárva tartanak, a beiratkozás is rendhagyóan, elektronikus úton, illetve telefonon történt. Az óvodás gyerekek többsége otthon tölti napjait, ám ahol ezt nem tudják megoldani, ügyeletes óvoda segít a szülőknek a gyermekek felügyeletében.

Maruzs Jánosné, a II. kerületi óvodavezetői munkaközösség vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy kerületünkben két ügyeletes óvoda működik, a Völgy utcai és a Szemlőhegy utcai, ugyanakkor az otthon maradó gyermekeknek sem kell lemondani az óvodában megszokott játékokról és foglalkozásokról. Az otthoni hasznos időtöltéshez online kapnak segítséget a családok: az óvónők olyan hasznos linkeket gyűjtenek össze és küldik el hetente, kéthetente, amelyekből rengeteg ötletet meríthetnek a szülők, legyen szó kézműves technikáról vagy fejlesztőjátékokról. Ezenkívül meséket, énekeket, személyre szóló videókat is készítenek. A gyógypedagógusok, pszichológusok online és telefonon tartják a kapcsolatot a családokkal. A gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusok egyéni fejlesztési tervet készítenek a sajátos nevelési igényű gyermekeknek és megküldik a szülőknek.
Maruzs Jánosné arról is tájékoztatott, hogy az online beiratkozás zökkenőmentesen zajlott le, a szülők rugalmasan alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, és többen éltek a lehetőséggel, hogy e-mailben vagy telefonon keressék meg az óvodavezetőket. A munkaközösség-vezető arra számít, hogy augusztus második felében lesz lehetőség összehívni szülői értekezletet, és akkor a szülők személyesen is megismerhetik az óvodapedagógusokat és megnézhetik az óvodát.
A II. Kerületi Önkormányzat 12 óvodája összesen 705, augusztus 31-ig a harmadik életévét betöltött gyermek részére biztosít a 2020/2021. nevelési évtől óvodai férőhelyet.

Kis-Albert Mónika, a Szemlőhegy Utcai Óvoda vezetője és munkatársai arra vállalkoztak, hogy a járványhelyzet alatt ügyeletet tartsanak, ezzel segítve azokat a szülőket, akik nem tudnak – egyébként önkormányzati óvodába járó – gyermekükkel otthon maradni.
– Elsősorban orvosok, nővérek, minisztériumi vagy törvényszéki dolgozók gyermekeire vigyázunk – hangsúlyozta az óvodavezető. – A veszélyhelyzetnek megfelelően szigorú óvintézkedéseket vezettünk be a szülők és az óvodai dolgozók számára is, a nap folyamán többször végzünk fertőtlenítést.
Nemcsak a mi óvodánk dolgozói látják el az ügyeletet, minden héten egy másik kerületi óvoda kapcsolódik hozzánk óvodapedagógussal, dadussal, így minden héten a Szemlőhegy Utcai Óvoda munkatársai valamely másik óvoda dolgozóival működnek együtt. Ez azért is jó, mert a gyerekeknek fontos a stabilitás, és így legalábbis egy hétig ugyanazzal az óvónővel tölthetik a napot.
A járvány ideje alatt vegyes csoportokban foglalkozunk a gyerekekkel. Fejlesztés ugyan nem történik, de az óvónők a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő tevékenységet szerveznek. Most, hogy már ilyen szép tavaszi idő van, nagyon sok időt töltenek a szabadban.
Azt tapasztaljuk, hogy egyre több szülő veszi igénybe az ügyeleti szolgáltatást, hiszen ha nem tudnak otthonról dolgozni, szabadságot kell kivenniük, hogy otthon maradhassanak a gyermekkel, és sokuknak elfogyott a szabadságuk. A mostani rend a járvány idejére, visszavonásig van érvényben.


Idén nem lesz nyári zárva tartás a II. Kerületi Önkormányzat bölcsődéiben és óvodáiban – ezzel a munkába visszaálló szülőket szeretné segíteni az önkormányzat. A mostani veszélyhelyzet alatt számos szülő szabadsága terhére maradt otthon gyermekével, ezért fontos, hogy ha enyhül a veszélyhelyzet, és vissza tudnak menni dolgozni, ezt nyugodt szívvel megtehessék.
Az önkormányzat azon dolgozik, hogy a korlátozások esetleges enyhítésével, az igények felmérését követően megtalálja a szülők számára legideálisabb ügyeleti és nyitvatartási rendet.

Címlap