2020. január 14.

A kerületi tűzoltók kettős ünnepén

Kulcsszavak Megosztás

Két kerek születésnapot is ünnepelhettek január 9-én a rózsadombi önkéntes tűzoltók.

150 évvel ezelőtt ezen a napon kezdték meg szolgálatukat az első fővárosi lánglovagok, a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Egylet tagjai, és tíz évvel ezelőtt, szintén ezen a napon alakult meg a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A kettős jubileum alkalmából az egyesület megemlékezést tartott a Ruszti úti szertáránál.

Az egybegyűlteket Rozsos Zsolt, a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka köszöntötte. Mint mondta, a tűzoltóság ez alatt a másfék évszázad alatt töretlenül szolgálta a fővárost; a hivatásos és az önkéntes tűzoltók ma is vállvetve dolgoznak együtt. A maiak követik a Magyar Országos Tűzoltó Szövetsége első elnökének, Gróf Széchenyi Ödönnek összefogásról, bajtársiasságról, önzetlenségről és a hivatásról szóló eszmeiségét, és fontos feladatuk, hogy továbbadják ezt a következő nemzedéknek.

Dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tiszteletét fejezte ki az önkéntes tűzoltók előtt, és elmondta, hogy ezen a területen Magyarországnak úttörő szerepe van, hiszen Európában elsőként Aradon alakult önkéntes tűzoltó egylet 1834-ben. Arról is szólt, hogy Gróf Széchenyi Ödön először önkéntes egyletet alapított, de felismerte, hogy az egyre növekvő főváros védelme igényli az állandó készenlétet, és megalapította a hivatásos tűzoltóságot is. Csak ezeknek – az önkéntes és hivatásos – szervezeteknek az összefogásával lehet egy megfelelő védelmi szintet fenntartani. A dandártábornok elismerését fejezte ki a rózsadombi egyesületnek, amiért a nehéz időkben „előre menekült”, a megszűnés helyett bizonyos idejű állandó készenlétet vállalva önállóan beavatkozó státuszt szerzett, és így fontos stratégiai partnere lett a katasztrófavédelemnek.
Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökhelyettese, egyben a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke örömét fejezte ki, amiért a százötven évvel ezelőtti civil kurázsi tovább él. Hangsúlyozta, hogy szükség van a hivatásos és a civil tűzoltó egyesületek, valamint az önkormányzatok együttműködésére, mert e nélkül nem lehet a megfelelő szinten biztosítani Magyarország tűzvédelmét.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere is köszöntötte a kettős jubileumot ünneplő részvevőket és bevallotta, hogy a szirénázó tűzoltóautó láttán kettős érzés keríti hatalmába: egyrészről az aggodalom, hogy vajon mi történhetett, másrészről viszont a megnyugvás, hogy biztonságban tudható a város és a kerület. Ezt köszönte meg a tűzoltóknak szavakban, valamint két ajándékkal is. A kézzel fogható ajándék egy nagy üveg pezsgő volt, a jelképes pedig az, hogy a II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete megalapítja a Szent Flórián-díjat, amellyel minden évben egy, a II. kerületben szolgáló tűzoltó munkáját ismerik majd el. A díj átadására a tervek szerint május 4-én, Flórián napján kerül sor.

Az ünnepségen felavatták azt az emléktáblát, amelyet Gróf Széchenyi Ödön tiszteletére, illetve az általa alapított Önkéntes Tűzoltó Egylet százötven éves jubileumára állítatott a tízéves Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az emléktáblát Dr.Varga Ferenc és Kelemen Zsolt leplezte le.
Az ünnepi alkalomból Dr. Varga Ferenc oklevelet adott át, Váncza Zsuzsanna pedig két, több mint százéves tűzoltó bőrsisakot ajándékozott a rózsadombi lánglovagoknak.

A megemlékezésen a felszólalók mellett részt vett Veres Péter tűzoltó ezredes, az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Belovics György tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő, Sebők Péter tűzoltó őrnagy, a II kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, Csendes Gábor tűzoltó százados parancsnok-helyettes, valamint a II. Kerületi Önkormányzat képviseletében Varga Előd Bendegúz és Szabó Gyula alpolgármesterek, Besenyei Zsófia és Dr. Tompa János önkormányzati képviselők, illetve Farkas Alpár, a II. kerület közbiztonsági alapítványának kuratóriumi tagja.

Címlap