A mélygarázs idén, a park egésze májusban készül el

Kulcsszavak Megosztás

A megújult Millenáris Parkot a Táncszínház körüli zöldterülettel együtt már birtokba vették a látogatók, az új játszótér pedig pár nap alatt a környékbeli gyerekek kedvencévé vált.

Az új park nagyobbik része azonban még mindig építési terület. A munkák állásáról, a közeljövőben várható fejleményekről kérdeztük Halmai Zoltánt, a beruházó Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

Körbejárva az építési területet a jelek arra utalnak, hogy hamarosan elkészül a beruházás. Mivel 2014-ben kezdődött a bontás, talán érthető, hogy néhányan azt kérdezik, miért nem épül gyorsabban?
Egy barnamezős beruházás mindig hosszadalmas folyamat, különösen, ha élő és sűrűn lakott városi szövetben dolgozunk. Az ilyen projektek esetében elkerülhetetlen problémák megoldása során figyelembe kellett vennünk a környék és a rendelkezésre álló infrastruktúra teherviselő képességét is.
Mégis, mi hátráltatta a kivitelezést?
A területen egykor ipartelep működött, és bár már az előzetes vizsgálatok sem ígértek semmi jót, a talajszennyezettség kiterjedése és mértéke minden várakozást felülmúlt. 1300 tonna szennyezett folyadékot és majdnem 6000 tonna szennyezett talajt kellett kitermelni és ártalmatlanítás céljából elszállítani a főváros egyik legforgalmasabb csomópontjának közeléből. Ez jelentős csúszást eredményezett. A környéken több más beruházással is össze kellett hangolni a kivitelezést, arról nem is beszélve, hogy a növénytelepítés átütemezésének vannak természetes biológiai korlátai.
Az első ütem elkészült október elejére, hogyan tervezik a további részek átadását? Mikor nyílik meg a park és a mélygarázs?
Azt szeretnénk, hogy a környéken élők és az idelátogatók mielőbb birtokba vehessék a létesítményt, amit jelez a Fény utca vonalától a Marczibányi térig tartó parkrész és az új játszótér megnyitása is. Az új, kétszintes mélygarázs próbaüzeme november 10-én elindult, jelenleg a katasztrófavédelem végzi a szükséges ellenőrzéseket. November utolsó napjaiban megkezdődik a műszaki átadás, majd az ezt követő használatbavételi eljárás sikeres befejezése után kerülhet sor az üzembe helyezésre. Reményeink szerint még év vége előtt ötszáz parkolóhellyel bővülhet a környék szűkös kínálata, a pontos dátumokat a biztonságos használat szempontjai határozzák meg. Közben megnyitjuk a parkot is, de egyes növények telepítése csak a tél elmúltával lehetséges, ezért teljes szépségében majd a tavaszi rügyfakadás után, májusban lesz megcsodálható. A park ünnepélyes átadását erre az időszakra tervezzük. A parkban két vendéglátó egység is lesz, amely jövő év közepén nyílhat meg.

Egyes vélemények szerint túl sok a beton a parkban, és aki az utcaszinten jár, az gyakorlatilag betonfalakat lát. Miért választották el a Margit körúttól és a Kis Rókus utcától a parkot?
Ez egy városi park, amelynek Margit körúti csatlakozását több szempont figyelembevételével alakítottuk ki. A torlódó gépjárművek okozta légszennyezés miatt fontos a budai hegyek felől érkező légáramlatok átengedése, az átszellőzés biztosítása, ugyanakkor a körúti házak térfalába való illeszkedés építészeti problémájára is megoldást kellett találni. A hagyományos, áttört kerítés helyett ezért terveztünk tagolt, változatos növényzettel is díszített határfalazatot, illetve – a park háromdimenziós jellegét erősítő domborzatot biztosító – támfalakat. Az építészeti koncepció egyik célkitűzése volt az is, hogy az új park a forgalmas Margit körút zajától, nyüzsgésétől némileg védett, intim teret kínáljon a megpihenni vágyóknak. A Kis Rókus utcával határos részen a mélygarázs ki- és behajtója mellett a létesítmény csak utcaszinten telepíthető elektromos helyiségei kaptak helyet, de itt is változatos, tagolt formákkal és növényzettel alakítottuk ki az utcafrontot. Arról nem is beszélve, hogy a most még többnyire csupasz beton támfalak jelentős részét kúszónövények takarják majd. Mire kitavaszodik, az utcakép és a parkon belüli látvány is sokkal zöldebb lesz.
Már idén márciusban megérkezett a helyszínre a 330 faiskolákban előnevelt fa. Minden fát elültettek már? Túlélték a fák az ültetésig eltelt hosszú hónapokat?
A fák helyszínre szállítása és telepítése a mai napig folyamatos, de egy részük a bevásárlóközpont mellett kialakított árnyékos, átmeneti depóban töltötte a nyarat. A hőséget néhány fa valóban rosszul viselte, ezeket a kertészetért felelős kivitelező pótolta. Olyan szerződést kötöttünk, amelynek értelmében a park növényzetének gondozásáért még három éven át a telepítést végző cég felel, így a garancia könnyen érvényesíthető.
Október elején bejelentették, hogy „a környékbeliek éjszaka kedvezményes áron parkolhatnak” – ez mit takar a gyakorlatban? Mely utcák lakói, milyen időkorláttal, mennyiért vehetik igénybe a kedvezményt? A környékbeliek kárpótlást szeretnének a megszüntetett parkolóhelyekért, a hosszú éveken át elszenvedett kellemetlenségekért.

A Fény utca felszín alá vezetésével és a Kis Rókus utca átépítésével a közterületi parkolóhelyek száma hatvannal lett kevesebb. A II. Kerületi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás értelmében 150 kedvezményes éjszakai parkolóhelyet biztosítunk. A konstrukció részleteit a következő napokban véglegesítjük. Egy ekkora építkezés közelében lakni nem öröm, tökéletesen megértem azokat, akiknek elegük van az elmúlt évek során elszenvedett kellemetlenségekből, és ezúton is köszönöm a türelmüket. Bízom benne, hogy az elkészült beruházás sok mindenért kárpótolja majd őket. Talán sokan emlékeznek még arra, amikor a Kis Rókus utca macskaköves, sínektől szabdalt sötét mellékutca volt a szűk járdán parkoló autókkal és az egyik oldalon lepusztult gyárépületekkel. A húsz évvel ezelőtt megkezdődött és most elkészülő beruházásoknak köszönhetően ma már tágas, élhető városi teret találunk itt kényelmes járdákkal, növényekkel, utcabútorokkal. Az új park 2,5 hektáros területén 330 új telepítésű előnevelt fa, számtalan bokor, sok zöld gyep, élő tó haletetővel, programozható vízijáték, a Margit körúti homlokzaton egy ideje már működő vízfüggöny és egy acélvázas, többszintes függőkert várja majd a látogatókat. A függőkert szálló port megkötő növényzetével, párásítórendszerével várhatóan a park egyik legnépszerűbb helyszíne lesz. Az egykori iparterület ma már a folyamatosan fejlődő budai belváros szerves része, tagadhatatlan, hogy ez a környék minden szempontból felértékelődött.

Címlap