A Pilisi Parkerdő Zrt. erdőkezelést végez

Kulcsszavak Megosztás

A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása szerint 2020. év végéig gyérítés jellegű erdőkezelést végeznek a 2/D jelű 4,36 hektár méretű erdőrészletben (Hidegkúti út és Tárkony u. közelében).

A kezelés célja, hogy hosszú távon többszintes és változatos városi erdő jöjjön létre, amely az egykorú erdőknél ellenállóbb a szélsőséges időjárással szemben. A csoportos válogatás után remélhetőleg néhány éven belül már őshonos csemeték és kis fák is megjelennek a területen.

2020. év végéig további készletgondozó jellegű erdőkezelést végeznek a Budapest_II. 38/D jelű közel 13 hektár méretű erdőrészletben (a Nagykovácsi út és a gyerekvasút között).

Az érintett terület az örökerdő hálózat része. A kezelés célja, hogy hosszú távon többszintes és változatos erdő jöjjön létre. A mostani munkálatokkal a Budapesti Erdészet a készletgondozás korai fázisát végzi el: a kiválasztott életerős lombos faegyedeknek és -csoportoknak biztosít növőteret.

Az egészséges fák több életteret kapnak, a válogatásra kerülő II. világháború utáni tuskósarj eredetű fák közül pedig sok a helyszínen marad mikroélőhelyként – amennyiben nem veszélyesek a közútra és a sétautakra.


A rendszeres erdőjárók többféle jelöléssel is találkozhatnak az örökerdő hálózatba sorolt területeken. A festékjelek rendszere Németországból (Thüringia és Bajorország tartományokból) származik, a két ország erdésztársadalma több mint 20 éve tart fent szakmai csereprogramot.

A hosszú távú fenntartásra tervezett fákat sötétzöld gyűrű jelöli. A kezelés elsődleges célja a kiválasztott egyedek segítése (élettér bővítése, konkurencia csökkentése). A változatosságot biztosító élőhelyi gócpontok „H” (habitat) jelet kapnak. Utóbbiak általában idősödő, odvas vagy ágas-bogas faegyedek, amelyek gazdag mikroélőhelyek (pl. gombák, rovarok, kétéltűek, hüllők, madarak, kisemlősök számára). A további jelek a kivitelezők és az erdőgazdálkodást ellenőrző hatóságok, szakmai szervek munkáját szolgálják.

Kérjük, hogy a kivitelezési idején körültekintően közlekedjenek az érintett erdők környékén a táblával/szalaggal jelzett munkaterületet kerüljék el! Köszönjük türelmüket és megértésüket!

Címlap