Állategészségügyi tájékoztató

Címlap   |   2019, október 3 - 15:59Send by email

Az afrikai sertéspestis (ASP) egy emberekre egyáltalán nem veszélyes vírusos betegség, amely csak a házi sertést és a vaddisznót betegíti meg.

A fertőzés sajnos a Pilisi Parkerdő Budakeszi Erdészetében, egy zárt vadaskertben is kimutatásra került, elhullott vaddisznóból vett mintában. A betegség terjedése állategészségügyi kérdés, azonban a fertőzés megállításában a felelős emberi magatartásnak jelentős szerepe van. A sertéstartók sokat tehetnek a házi sertésekre való átterjedés megelőzése érdekében, elsősorban a járványvédelmi és az állatállomány szállítására vonatkozó előírások betartásával. Az állategészségügyi hatóság mindent megtesz a járvány leküzdéséért, és kéri az állattartók felelősségteljes együttműködését.

Bátran járhatjuk az erdőket, kirándulhatunk, sétálhatunk a szabadban, a turista útvonalak jelenleg nincsenek lezárva, azonban a járvány terjedésének megelőzése érdekében ne térjünk le a turistautakról, és az erdőjárás után alaposan mossuk le a cipőnket! Ehhez lehetőség szerint használjunk fertőtlenítőszert. Élelmiszerhulladékot (ételmaradékot), illetve zöldhulladékot ne hagyjunk, ne vigyünk az erdőbe vagy annak határába, a hulladékokat kizárólag a kijelölt gyűjtőkbe szabad dobni! Kutyát póráz nélkül tilos az erdőben sétáltatni. Ha kismalaccal találkozunk, ne háborgassuk, ne fogjuk meg, ne vigyük haza vagy állatorvoshoz!

A II. Kerületi Önkormányzat ajánlja mindenki - vagyis az állattartók, a vadászok és a lakosság - figyelmébe a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található hasznos információkat.

Amennyiben valaki esetleg elhullott vaddisznótetemet talál, azonnal hívja a Nébih zöld számát: 06 80 263-244

https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/afrikai...