2022. november 17.

Átadták az idei Klebelsberg Kuno-díjat

Kulcsszavak Megosztás

Kovács Ágnes, a Hidegkúti Családi Iránytű Egyesület elnöke a díjazott.

A Klebelsberg Kuno-díjat harminc éve adományozza a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat (VÖK) a pesthidegkúti közélet kiemelkedő alakjainak. Idén Kovács Ágnesnek, a Hidegkúti Családi Iránytű Egyesület elnökének ítélték oda a díjat, aki a közösségi programokat szervező csapat nevében vette át az elismerést.

Idén is a Klebelsberg Kultúrkúria adott otthont a három évtizedes hagyományra visszatekintő Klebelsberg Kuno-díj átadásának november 11-én. Az eseményen Őrsi Gergely polgármester köszöntötte az ünneplőket, miközben hangsúlyozta, hogy a díjat mindig olyan személyiségek kapják, akik Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszter munkásságához hasonlóan lánglelkűen, a saját közösségük jobbá és erősebbé tétele érdekében tevékenykednek.

Csabai Péter, a Pesthidegúti Városrészi Önkormányzat (VÖK) elöljárója ismertette az eddigi kitüntetettek névsorát, egyúttal kihirdette az idei díjazottat is. Mint mondta, 1992-ben döntöttek úgy, hogy az egykori kultuszminiszterről elnevezett díjat alapítanak. A VÖK elismerését olyan kiemelkedő személyek kaphatják, akiknek az élete és a munkássága példaként állítható a közösség számára.

Idén Kovács Ágnesnek, a Hidegkúti Családi Iránytű Egyesület elnökének ítélték oda a jeles elismerést.

A díjat Csabai Péter és Őrsi Gergely polgármester adta át. A kitüntetettről Keömley Anna, az egyesület tagja mondott laudációt.
Elhangzott, hogy a díjazott hiányolta a nagyobb, sokakat megmozgató, családi programokat, ezért elhatározta, hogy összetartó közösséget épít Pesthidegkúton. 2012-ben alakították meg a Hidegkúti Családi Iránytű Egyesületet, amely mára ezerfős rendezvényeket szervez, így a tavaszi Pikniket, az őszi Sportparádét és a télbúcsúztató karnevált. Kovács Ágnes a közelmúltban visszatért eredeti hivatásához és a hidegkúti ökumenikus iskolában tanít, miközben sok erőt ad neki férje és két fia, akik támogatják a közösségi munkában.
Az ünnepségen részt vett Makra Krisztina és Csere István önkormányzati képviselő is, a műsorban közreműködött a Szalkay Dávid és Mayer Albert alkotta Mayer–Szalkay duó.

– Hálát érzek, és szeretnék köszönetet mondani az elismerésért mindenkinek, aki részese – hangsúlyozta a kitüntetett Kovács Ágnes. – Nagy megtiszteltetés ez a díj, amit köszönök szüleimnek, férjemnek és gyerekeimnek, és külön köszönet illeti egyesületünk tagjait a sok közös munkáért. És mindazokat, akik támogatták célkitűzéseinket: a kerületi önkormányzatot, intézményeket, a cégeket, a családokat és magánszemélyeket. Úgy érzem, hogy a díj mindannyiunké. Kovács Ágnes hozzátette, pedagógusként szeretne példát mutatni a gyerekeknek, hogy olyan emberek legyenek, akik szeretettel fordulnak egymás felé, segíteni és mosolyogni tudnak.

Címlap