Biztonságban van a Hármashatárhegyi repülőtér

Kulcsszavak Megosztás

Összefogással rendeződött a hármashatárhegyi repülőtér sorsa.

Célt ért a környéken élők, a kirándulók és a repülés szerelmeseinek összefogása, a megannyi egyeztetés és a védetté nyilvánítás, így hosszú távra megnyugtatóan rendeződött a hármashatárhegyi repülőtér sorsa, miután május 3-án megkötötte a 10 évre szóló szerződést a MSE 100 - 100 éves a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel. Május 10-én már a birtokbaadás is megtörtént.

- Hosszú út vezetett ideáig: a vagyonkezelői szerződés felmondása, az éveken át tartó pereskedés után, amint bizonytalanná vált a terület sorsa, a környékbeliek, a kirándulók, a természet és a vitorlázórepülés rajongói mindent megtettek annak érdekében, hogy megmaradhasson a terület jelenlegi formájában – tájékoztatott Őrsi Gergely polgármester, aki felidézte, hogy a II. Kerületi Önkormányzat is több lépést tett a repülőtér megmentése érdekében.

Közleményében a polgármester hangsúlyozta, hogy fontos lépés volt a terület és funkció védettségének a létrejötte is. Még tavaly szeptemberében kezdeményezte, hogy a Kerületfejlesztési Bizottság felvegye a repteret az értéktárba, vagyis a területen a repülési funkció is védett értékké vált a értékek mellett. Ekkor vette át Neumann Alextől azt a petíciót, amelyet 2196-an írtak alá a hármashatárhegyi repülőtér fennmaradásáért.

A polgármester azt is jelezte, hogy a II. Kerületi Önkormányzatban már 2020. nyarán kezdeményezték a pesthidegkúti vitorlázó repülőtér védetté nyilvánítását azzal a céllal, hogy a leghatékonyabb és a legerősebb védelem biztosítása volt a reptér számára. 2021 nyarán a kerület közösségi költségvetésén a helyiek által kiválasztott javaslatok közé került az „értékmegőrzés és repüléstörténeti hagyományok továbbörökítése a Hármashatárhegyi Sportrepülőtéren” fejezet, és ennek megfelelően 8 millió forinttal támogatja a kerület a repüléstörténeti gyűjtemény létrehozását a Hármashatárhegyi Sportrepülőtér területén.

Őrsi Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy szintén az önkormányzat reptéri fórumot szervezett, és egyeztetést folytatott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel és a Pilis Parkerdő Zrt-vel a reptér jövőjéről.

Címlap