Csendes ünnep

Címlap   |   2021, március 15 - 17:17Send by email

Koszorúzással emlékezett több helyszínen a II. kerületi Önkormányzat március 15-én.

A járványhelyzet miatt nem rendezett nagyobb megemlékezést március 15-én az önkormányzat az 1848-49-es forradalomra és szabadságharc tiszteletére, az ünnepi műsor mellett a lovas huszárok tervezett II. kerületi vonulásáról is le kellett mondani.

A II. kerületi Önkormányzat március 15-én elsőként a Gábor Áron-emlékműnél tartott koszorúzást. A megemlékezésen a Szilágyi Erzsébet fasorban álló szobornál koszorút helyezett el:

- Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere,
- a Párbeszéd Magyarországért nevében Kovács Márton, a II. kerület alpolgármestere és Tordai Bence országgyűlési képviselő,
- Az MSZP II. kerületi szervezete képviseletében dr. Varga Előd Bendegúz, a II. kerület alpolgármestere és Besenyei Zsófia önkormányzati képviselő,
- a Momentum Mozgalom részéről Berg Dániel, a II. kerület alpolgármestere és Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom országos elnökségi tagja,
- a Demokratikus Koalíciótól (DK) Szabó Gyula, II. kerületi alpolgármester, a DK II. kerületi elnöke, és Kálmán Olga, a DK országos elnökségének tagja.


A megemlékezés végén számos család érkezett a Gábor Áron szoborhoz, ahol a gyerekek virágokat és nemzetiszín zászlókat helyeztek el az emlékmű talapzatánál.


Ezt követően a Bimbó út és az Alvinci út találkozásánál lévő Schittenhelm Ede honvédtüzér emlékhelyénél csendes főhajtással emlékeztek a 173 évvel ezelőtti eseményekre. A megemlékezésen koszorút helyezett el:

- Őrsi Gergely polgármester,
- dr. Varga Előd Bendegúz, a II. kerület alpolgármestere és Besenyei Zsófia önkormányzati képviselő,
- Kovács Márton, II. kerületi alpolgármester és Tordai Bence országgyűlési képviselő,
- Szabó Gyula, II. kerületi alpolgármester és Mészáros István, a DK II. kerületi elnökségi tagja,

Az emlékhelyhez ellátogattak többen is a környéken lakók közül, többek között Némedi László lokálpatrióta, a síremlék felújításának kezdeményezője.


A Pesthidegkút-Ófalu Sarlós Boldogasszony templom 1848-as honvéd emléktáblája előtt tartott főhajtáson koszorúval tisztelegett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt:

- Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere,
- a Fidesz-KDNP nevében dr. Gór Csaba és Ernyey László önkormányzati képviselők,
- a Párbeszéd Magyarországért nevében Kovács Márton, II. kerületi alpolgármester és Tordai Bence országgyűlési képviselő,
- a Demokratikus Koalíciótól (DK) Szabó Gyula, II. kerületi alpolgármester, a DK II. kerületi elnöke, és Kálmán Olga, a DK országos elnökségének tagja,
- a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében Morris Kristóf és Bodor Zoltán,
- a II. kerületi Német Önkormányzat nevében Kretz Éva, Szlovák Gyuláné és Kabai Józsefné,
- a Német Ház Alapítvány részéről Küller András és Helter Ferenc,
- a Pesthidegkúti Német Nemzetiségi Alapítvány nevében Berger Antal és Czemmel László,
- a Momentum Mozgalom képviseletében Berg Dániel, a II. kerületi alpolgármester és Cseh Katalin, európai parlamenti képviselő.