Díjazták a szociális szféra dolgozóit

Kulcsszavak Megosztás

A szociális munka napján adták át a polgármesteri és az osztályvezetői elismeréseket, illetve a Gyermekekért díjat is.

November 12. a szociális munka napja. A II. Kerületi Önkormányzatnál százötvenen dolgoznak azért, hogy segítsék az időseket, a családokat, a fogyatékkal élőket és a rászorulókat. Elismerés illeti őket ezért, és nemcsak az év egy napján. Ünnepelni még járványhelyzetben is fontos, ezért a legkiemelkedőbbek idén is átvehették az öt polgármesteri és három osztályvezetői elismerést. Ezen ünnepég keretein belül adták át az idei Gyermekekért díjat is.

– Az elmúlt két év ismételten felhívta a figyelmet a szociális ágazatban dolgozók munkájára, de még mindig nem eléggé, és reméljük, ugyanazt a megbecsülést fogják megkapni, mint az egészségügyi dolgozók. Hálásak vagyunk az elmúlt időszakban való helytállásukért, melynek során a teljes szociális szakma példásan fogott össze, és emberfeletti teljesítmények születtek – mondta köszöntőjében Őrsi Gergely polgármester. Márton-nap lévén megemlékezett Szent Mártonról, aki kettévágta köpenyét és felét egy koldusnak adta a hidegben. – Önök ez a köpeny, amit az önkormányzathoz segítségért fordulókra terítenek. Hozzátette, ez az egyetlen ágazat, amellyel kapcsolatban csak köszönet érkezik a hivatalhoz.

A járvány újabb hulláma miatt ezen ünnepség keretében adta át Őrsi Gergely a 2005-ben alapított Gyermekekért díjat is, mely évente egyszer olyan személynek ítélhető oda, aki legalább három éve a II. kerületében tevékenykedik a gyermekvédelem területén. Az idei kitüntetett Havasi Tibor, a Tapolcsányi Általános Iskolai Kollégium vezetője lett.

Díjazták a szociális szféra dolgozóit

A polgármesteri dicséretek átadása után az osztályvezetői dicséreteket Ötvös Zoltántól, az Intézményirányítási Osztály vezetőjétől vehették át a díjazottak. Az eseményen jelen volt Kovács Márton alpolgármester is.

Polgármesteri dicséretet kapott:

Feketéné Mayer Izabella (házi segítségnyújtás vezető gondozó, I. Sz. Gondozási Központ). Vezetői munkájában elkötelezett az idősellátás, valamint a magas szintű személyi és szakmai munkavégzés mellett, ezért szabadidejében is folyamatosan képzi magát. Munkáját nagyfokú szociális érzékenység, megbízhatóság, pontosság, segítőkészség és türelem jellemzi.
Németh Hannelore (terápiás munkatárs, II. Sz. Gondozási Központ) a kerületben élő, mentális problémával küzdő személyeknek nyújt valódi, a szükségletekhez igazodó segítséget a közösségi pszichiátriai ellátás keretében. Megújulásra törekvő gondolkodásmódjával új lendületet adott az ellátásnak. A pandémia okozta feszültségek levezetésére életre hívott egy sikeres tematikus programsorozatot.
Horváth György László (asszisztens, étkeztetésszervező, III. Sz. Gondozási Központ) a koronavírus-járvány kezdetétől igazi csapattagként, erőn felül teljesített a járvány legnehezebb pillanataiban is. Mindenkivel azonnal megtalálta a közös hangot. Az idősek klubja rendezvényeinek lebonyolításában sokszor nyújt segítséget a munkatársaknak.
Konyári Marianna (terápiás munkatárs, Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona) rendkívüli műveltsége a magyar irodalom, történelem, kultúra terén jelentős hozzáadott értéket képvisel az ellátást igénybe vevőknek az általa vezetett foglalkozásokon. Kreatív és kézműves foglalkozásain a környezetvédelem, az újrahasznosítás és felhasználás kiemelt szempont, vezetésével az alkotás élményében, az ajándékozás szépségében minden ellátott részesülhet.
Sziráki Anikó (szakmai vezető, Család- és Gyermekjóléti Központ) 2016 óta a szolgálat szakmai vezetése mellett az intézményvezető-helyettesi feladatokat is ellátja. Munkájában precíz, kollégái szakmailag és emberileg is számíthatnak rá, a 15 év alatt megszerzett tudását, tapasztalatát, az ellátórendszerről szerzett ismereteit átadja munkatársainak, ezzel segítve a szakmai munkájukat.

Díjazták a szociális szféra dolgozóit

Osztályvezetői elismerésben részesült:

Ország Nikolett (asszisztens, étkeztetésszervező, I. Sz. Gondozási Központ). Nemcsak az étkeztetés és a főzőkonyhával való kapcsolattartás során lehet rá számítani, hanem a váratlan helyzetekben is. Kiváló kapcsolatteremtési képessége, ügyessége, humora és szociális érzékenysége nagyban hozzájárul az ellátottak és a munkatársak körében való népszerűségéhez, megbecsültségéhez.
Szücs Tímea (gondozó, Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona) az elmúlt években kiválóan végzett szakmai munkájáért, az intézményi rendezvényekben való közreműködéséért kapta az elismerést. Az ellátottak nagyon szeretik az általa tartott foglalkozásokat, mert személyre szabottak és élményszerű ismeretszerzésre adnak lehetőséget. Olyan interaktív munkát biztosít, mely mindenki örömére szolgál.
Filkor Judit (esetmenedzser, Család- és Gyermekjóléti Központ). Azokat a családokat, gyermekeket segíti, támogatja, akik önkéntesen nem tudják, vagy nem akarják a kialakult veszélyeztetettséget a segítő szakemberrel együtt közösen megoldani. Esetmenedzserként egyszerre tud segítő, empatikus, szociálisan érzékeny, toleráns szakember lenni és egyben szoros kontrolláló szerepet betölteni.

A 2021. évi Gyermekekért díjat Havasi Tibor, a Tapolcsányi Általános Iskolai Kollégium igazgatója kapta. Kiemelt feladatának tekinti a tanulási problémákkal, illetve ezen a területen egyéb hátránnyal induló gyerekek felzárkóztatását, a fejlesztésre szoruló gyerekek képességeinek fejlesztését, valamint az átlagosnál jobb adottságokkal rendelkező gyerekek tehetséggondozásának megszervezését és segítését. 2006 óta vezeti az intézményt, amely azóta már Kiválóan Akkreditált Tehetségpontként is működik.

Havasi Tibor– Az elmúlt időszakban az ország hét gyermekotthonának gyerekeiből gospelkórust szerveztem nagyzenekarral, ötven táncossal, és önálló, kétórás nagykoncertet adtunk a Nemzeti Színházban. Sajnos, a koronavírus miatt már csak kisebb kórusban éneklünk. A Snétberger Alapítvánnyal roma származású gyerekeket segítünk, befogadtuk őket és jó körülményeket biztosítunk számukra álmaik valóra váltásához. Ehhez minden művészeti területet megmutatunk nekik. Európai tehetségpont vagyunk, abból indulunk ki, hogy mindenki tehetséges. A hozzánk kerülő gyerekek élete kudarcokkal teli, de ezekben a tevékenységekben az önértékelésük megerősödik, önmaguk számára is kezdenek értékessé válni. Az egyik gyerekünk megnyerte a Hajas fodrászversenyt, a másikat elsőre felvették az orvosira, a harmadikat második gimnazistaként a Zeneakadémia 2. évfolyamára vették fel, két gyerekünket fociakadémiára vitték el. Arra tanítjuk őket, a boldog élet titka, hogy megtalálják azt, amihez tehetségük van, és azt csinálják, amit örömmel tesznek. Ha ez sikerül, akkor fordul az életük, a beszédük, az arcuk is megváltozik. Nagyon fontos megtalálni a gyöngyszemet, a kis gyémántot, ami mindenkiben ott van, de nehéz előbányászni, mert sziklák, kövek fedik be. Gyerekeink 67%-a bántalmazott, ezért a családokat is gondozzuk, mert nem mindegy, hova mennek haza. Azt tanítjuk nekik, hogy éljenek boldog életet, és csinálják azt, amit szeretnek. Én is ezt teszem: másokon segítek.

Címlap