2023. szeptember 15.

Egészségügyi Szűrések a 10. Hidegkúti Sportparádén

Kulcsszavak Megosztás

Tudta, hogy a túlsúly betegség és magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez vezethet?

Ismeri a HPV veszélyeit, tüneteit? Tudta, hogy egy ártatlannak tűnő anyajegy is okozhat komoly problémát?

A szűrővizsgálatok és a megfelelő tájékoztatás fontosak a megelőzés szempontjából.
A 10. Hidegkúti Sportparádé keretében nem csak azokat várjuk, akik sportolni szeretnének vagy sporttal foglalkoznak és megmutatnák tevékenységüket másoknak is, hanem várjuk azokat is, akik a már hagyományos egészségügyi szűrőprogramon vennének részt.
Az egészségügyi szűrővizsgálatok helyszíne a Pokorny József Sportközpont előtti parkoló.
Az ingyenes szűrővizsgálatok szeptember 16-án 10 és 18 óra között a látogathatók, ez idő alatt a sportprogramok mellett a következőkön: EKG vizsgálat, vércukormérés, vérnyomás- és véroxigénszint-mérés, bőrgyógyászati szűrés, gyermek nőgyógyászati- diaetológiai- és táplálkozási tanácsadáson vehetnek részt.
Kitelepülő kerületi egészségügyi intézmények és az általuk nyújtott szűrővizsgálatok:
 Kapás Szakrendelő

Tüdőkapacitás-mérés
Szemészeti és bőrgyógyászati vizsgálat (ez utóbbiakra a Pokorny Sportközpont egyik belső helyiségében lesz lehetőség)
Testösszetétel mérés és elemzés mérőkészülékkel, dietetikai tanácsadás (testsúly, testzsír és a zsigeri zsír aránya, vázizomszerkezet százalék, BMI besorolás)
Szent Ferenc Kórház
1. Vizsgálatok:
· EKG
· vérnyomásmérés
· vércukormérés
- testtömegindex-mérés
· kardiológiai kockázatfelmérés
· orvosi konzultációs lehetőség (belgyógyászat-kardiológia), életmód-tanácsadás
2. Időpontfoglalás ambulanciánkra
3. Lakossági programjaink regisztrálási lehetőséggel
4. Elérhető és megvásárolható lesz a Szent Ferenc termékcsalád
BFKH II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály
1. A helyes kézmosás fortélyainak elsajátítása, a kézmosás hatékonyságának mérése.
2. Tegyünk naponta a ragyogó mosolyért! - a helyes fogmosás bemutatása és gyakorlása fog-mulázson.
3. A rendszeres mell önvizsgálat életet menthet! - mell-mulázson sajátíthatják el az érdeklődők az önvizsgálat helyes mozdulatait.
4. Mit (v)EGYEK, mit tegyek, hogy jól legyek? Barangolás az élelmiszervásárlás útvesztőiben. A tudatos vásárlással, az élelmiszerpazarlás megelőzésével kapcsolatos játékok, totók.
5. Alkoholos befolyásoltság józanul? (Milyen a részeg szemüvegben a világ?) Tudatos alkoholfogyasztással kapcsolatos ismeretek átadása.
L33 Medical Pasarét - A gyerekek egészségügyi edukációja otthon kezdődik: a nőgyógyászati témákban a szülők azonban sokszor kerülik a válaszokat, mert ők maguk is bizonytalanok a női biológia alapjaiban. Ha a szülőknek magabiztosan megy a női biosz, a hétköznapok során bátran és nyíltan válaszolnak a gyerekek kíváncsiskodó kérdéseire.
 Emdee Skin applikáció
Mesterséges intelligencia segíthet a melanóma ellen
10.00 és 17.00 óra között az emdee.ai bőrrák felismerő rendszer fejlesztői lesznek a segítségükre abban, hogy az általuk létrehozott ingyenes mobil alkalmazást bemutassák, használatát megtanítsák.
A melanóma a bőrrák egyik veszélyes fajtája, azonban, ha időben diagnosztizálják és kezelik, könnyen gyógyítható. Az ingyenesen letölthető Androidos alkalmazásban a felhasználó saját bőrelváltozását lefotózva és beküldve kérhet diagnózist: az app 16 féle bőrelváltozást (melanóma, szemölcs, anyajegy) képes felismerni, osztályozni, és az eredmények alapján javaslatot is tesz a felhasználónak arra, hogy bőrelváltozásával szükséges-e dermatológus szakemberhez fordulnia. Az applikáció nemcsak a pácienseknek, de a bőrgyógyászoknak is segítséget jelent, a korai diagnosztikával ugyanis számos súlyos eset és a vele járó műtét is elkerülhetővé válik.

Ez most különösen hasznos lehet, mert a nyári időszakban, a fokozott UV veszély mellett még fontosabb a korai diagnosztika. Az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatóinak közreműködésével kifejlesztett mesterséges intelligenciát használó alkalmazás 2020-as megjelenése óta több mint 21 ezer beküldött fotót elemzett, ezek közül 866 melanómát és 1092 basaliomát azonosított.
SzuperAnyukaEgészségtornák
Ingyenes hasvizsgálattal és regenerációs tanácsadással várunk minden anyukát, kismamát és gyermekvállalásra készülő hölgyet a Hidegkúti Sportparádén most szombaton! Amíg az aprók jól szórakoznak, mi foglalkozunk egy kicsit a hölgyek egészségével! A vizsgálat és a konzultáció mindenkinek hasznos, de különösen ajánljuk szülésen átesett anyukáknak és azoknak, akik hosszabb kihagyás után visszatérnének kedvenc sportjukhoz, netán méh- vagy hólyagsüllyedéssel küzdve, biztonságos keretek között szeretnék visszanyerni egészségüket, erőnlétüket.

Címlap