Egy év a II. kerület élén

Kulcsszavak Megosztás

Egy kis figyelemmel óriási változást lehet elérni - vallja Őrsi Gergely, aki 2019 októbere óta vezeti a II. Kerületi Önkormányzatot.

Megkérdeztük a polgármestert, hogy mire a legbüszkébb, mit tart a legfontosabb változásnak, és min lepődött meg a legjobban az elmúlt egy évben.

Egy éve lett a II. kerület polgármestere. Mit tart a legfontosabb változásnak a kerület életében?

Mondhatnám, hogy a kommunális adó eltörlését, a zöldfelületek megújítását vagy a vírus elleni eddig hatékony kerületi védekezést, de inkább a szemléletváltást emelném ki. Azzal az ígérettel nyertük meg a választásokat, hogy Budán új időszámítás kezdődik, átlépünk a XXI. századba, és figyelni fogunk a kerületiek igényeire. Én azt hiszem, ebben sikert értünk el; legyen szó segítségre szorulókról, kutyásokról, gyerekekről vagy idősekről, az emberek azt érezhetik, hogy az önkormányzat támasz, és nem elérhetetlen fellegvár. Sokszor csak egy kis odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy valódi változásokat érjünk el: gyakoribb kaszálásra, komplexebb közterület-takarításra, egy jól látható gyalogátkelőre, sportösztöndíjra, bérletidíj-elengedésre egy bajba jutott fodrászatnak vagy szerviznek. Ezek apróságnak tűnnek a nagypolitikához képest, de meg tudják változtatni az emberek életét. Én ebben a munkában hiszek és ezt szeretem csinálni.


Valóban szereti? Nem mondhatni, hogy jó politikusnak lenni akkor, amikor hatodik hónapja kell a koronavírus következményeitől tartani.

Én a legapróbb megoldott problémának is nagyon tudok örülni, és meggyőződésem, hogy az önkormányzati politikának az itt élők mindennapjairól kell szólnia.

Arra pedig büszke vagyok, ahogy a II. kerület a vírus első hullámát kezelte, és mindent megteszünk azért, hogy a második hullám minél kisebb károkat okozzon. Sajnos, a járvány mostani szakaszában sok a bizonytalanság, változott az önkormányzat gazdasági mozgástere és nincsenek az első hullámhoz hasonló jogosítványaink, de a nehézségek ellenére közösen megoldjuk ezt is. Az első hullám idején sokat tettünk a hatékonyabb tájékoztatásért például a Budai Riadólánccal. Az időseknek segítettünk a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában és a meleg étel házhoz szállításában. De adtunk a rászorulóknak tüdőgyulladás elleni védőoltást, bérpótló támogatást, gondozási és gyógyszertámogatást, illetve extra pénzt azoknak, akik önhibájukon kívül nem tudták volna kifizetni az albérletük díját – ahogy bérleti díjak csökkentésével segítettünk a helyi kisvállalkozásoknak is.

Azt mondja, megváltozott a szemlélet a kerület vezetésében. Mondana erre konkrét példákat is?

Én hiszek az apró dolgokban, a kampányban sem óriásberuházásokat ígértem, hanem azt, hogy Buda rendben lesz. És én azt hiszem, hogy elindultunk ezen az úton. Ha szemét van, elvisszük. Ha parlagfű van, lekaszáljuk. A Tiszta Buda-programmal komplex nagytakarítást tartunk a kerület forgalmas pontjain. Nagyobb figyelmet fordítunk a kapcsolattartásra és a tájékoztatásra, a hozzánk érkező javaslatok és észrevételek mind hasznosak, a felmerülő problémákat pedig igyekszünk mielőbb megoldani. Új virágládákat helyeztünk ki és zöld autóbuszmegállók létesültek, kijavítjuk a zebrákat, fellépünk a tahó parkolás ellen, a játszótereken napvitorlákat raktunk ki – ezek pici dolgok, de ezektől lesz jobb hely Buda. Vannak persze komolyabb projektek is: terveink szerint októberben indul el az Intelligens Parkolási Irányítási Rendszer tesztüzeme, egy olyan mobilalkalmazásé, amely megmutatja az autósoknak, hol van szabad parkolóhely, és megtervezi az oda vezető utat. Ez a megoldás egy újabb lépés a bankkártyás parkolási szolgáltatás bevezetését követően, amivel megkönnyíthetjük a kerületiek mindennapjait. A Csalit utca–Csatárka út–Szikla utcánál pedig a kerületiek igényeit felmérve közösen fogunk olyan parkot létrehozni, ahol kutyások, idősek, gyermekesek és sportolni vágyók egyaránt kikapcsolódhatnak.

Számunkra fontos, hogy minden nagyobb beruházás előtt kikérjük a környékbeliek véleményét, és meg is valósítsuk a hozzánk érkező jó ötleteket, legyen szó parkolási kérdésekről vagy éppen forgalomcsillapításról.

Várhatóan még idén elkezdődik a játszótéri vécék kihelyezése, és itt is fontos szempont lesz, hogy a visszajelzések alapján milyen funkcióra lenne még szükség, illetve hogy ki milyen fizetési módot részesít előnyben.

De egyeztetünk a háziorvosokkal is a rendelők felújításáról, hogy azok minél modernebbek lehessenek, és külön öröm, hogy megvan a leendő vízivárosi orvosi rendelő helye.

Kulturális téren mi változott 2019 októbere óta?

Büszke vagyok a KultúrFényPontra, ami a Fortepan-kiállítás állandó és ingyenes helyszíne lett, illetve a több kerület által közösen szervezett Ostrom75-re vagy a Trianon100 rendezvényünkre is. Buda példát akar abban mutatni, hogyan dolgozhatjuk fel közösen az évtizedes, évszázados történelmi traumáinkat – remélem, ennek lesz hatása országos szinten is. Segítjük a nehéz helyzetbe került kulturális szférát. A kerületi színházakat támogató pályázat megvalósulását pedig fontos eredményként értékelem. A program hangsúlyos eleme volt a helyi kulturális élet védelme, függetlenségének biztosítása, és természetesen az ezen a területen dolgozó emberek segítése.

Mi volt a legkellemetlenebb és legkellemesebb meglepetés, amiben része volt az elmúlt évben?

Nem számítottam a koronavírus-járványra. A legnagyobb meglepetés és kihívás pedig a Gyarmati Dezső Uszoda hibáinak feltárása és megoldása.

Ami kellemes meglepetés volt, az például, amit a kommunális adó eltörlése kapcsán tapasztaltunk; ugye választási ígéretünk volt, hogy ezt megszüntetjük 65 éves kor felett. Meg is tettük, ugyanakkor arra kértük a kerület tehetősebb polgárait, hogy akinek nem hiányzik, ezt az összeget ajánlja fel egy budai kulturális vagy civil szervezet számára. Megdöbbentően sok felajánlás érkezett: ez azért jól mutatja egy közösség erejét. De ugyanezt mondhatom arra a rengeteg felajánlásra és önkéntes munkára is, amit a koronavírus első hullámában tapasztaltunk. 2019-ben azt mondtam, hogy a II. kerület adottságai és az itt élő nagyszerű emberek révén Budapest legjobb kerülete lehet. Most már biztos vagyok abban, hogy néhány éven belül ezt nagyon kevesen fogják megkérdőjelezni.

Címlap