Egyensúly munka és magánélet között

Címlap   |   2020, november 6 - 17:25Send by email

Beszélgetés-sorozat Védett tér címmel a II. Kerületi Önkormányzat, az Átrium és a Freidrich Ebert Alapítvány közös szervezésében

Hogyan tartható egyensúly munka és magánélet között - erre a kérdésre kereste a választ a II. Kerületi Önkormányzat, az Átrium és a Freidrich Ebert Alapítvány közös, Védett tér elnevezésű program-sorozatának legutóbbi beszélgetése, amelyben Veiszer Alinda irányításával Bánfalvi Eszter színművész, Juvancz Beáta ügyvezető és Koniorczyk Borbála vállalkozó osztotta meg gondolatait, tapasztalatait.

Az online eseményt ezúttal is Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, hogy ez az alkalom visszakanyarodik a beszélgetés-sorozat eredeti ötletéhez, amelynek középpontjában a nők társadalmunkban elfoglalt helyzete szerepelt. – Mindannyian egyensúlyra törekszünk – hangsúlyozta a polgármester –, olyan egyensúlyra, ami lehetővé teszi, hogy minőségi időt töltsünk szeretteinkkel, megvalósíthassuk álmainkat, tegyünk közösségünkért és elvégezzük feladatainkat.

Bánfalvi Eszter, Koniorczyk Borbála, Juvancz Beáta és Veiszer Alinda

A munka és a család közötti egyensúlyozás ma már nemcsak a nők privilégiuma. A három kamaszt nevelő Juvancz Beáta szerint a férfiak is egyre inkább törekszenek arra, hogy az otthoni munkából kivegyék a részüket. Beátának sok főnöke van, leginkább külföldön, akinek mind meg kell felelni – ez a multik világa, mondja. Fegyelmezettnek kell lenni és előre tervezni, ez ad némi szabadságot és könnyíti meg a hétköznapokat. Beáta elárulta, hogy a legjobb gondolatai hajnalban támadnak, és nem kis dilemmát okozott neki korábban, hogy ezeket elküldje-e munkatársainak ilyen korai időpontban, mert nem akarta, hogy úgy érezzék, azonnali választ vár. Mint mondta, ki kell alakítani egy közös rendszert, amiben mindenki jól érzi magát, és amit mindenki betart. Főnökként legfontosabbnak a bizalmat nevezte és azt, hogy tudatában legyen, viselkedése a többiek számára is irányadó. – Nem tudnék hiteles lenni, ha semmit nem árulok el az életemről – vélekedett az ügyvezető, és hozzátette: a kommunikációnak és a tetteknek összhangban kell lenniük. Egy vállalat célja, hogy jól működjön, ami azonban korántsem a munkaórák mennyiségétől függ. A járvány sok mindent megváltoztatott, például azt is, hogy home office esetén nem látjuk, munkatársaink, beosztottaink mennyi időt töltenek otthon munkával. Létezik már olyan szoftver, mesélte, ami folyamatosan képes monitorozni a számítógépet, vagyis egy főnök nemcsak akkor látja, hogy mivel foglalkozik a beosztott, ha elsétál az asztala mellett és rápillant a képernyőjére, hanem a nap minden pillanatában – de ezt szerencsére még nem használják.

Bánfalvi Eszter színművész egyszerre lett szabadúszó és édesanya. Számára a legnagyobb gondot az idő jelenti, mert sokszor nem elég a nap 24 órája. A technikát nagy segítségnek nevezte, hogy mindig elérhető legyen, bár, mint fogalmazott, a gyerek nagy hatalom, mellette bátrabban nem veszi fel a telefont. Az ő számára is kulcsfontosságú tényező a bizalom, amivel sohasem él vissza. Úgy érzi, ketté tudja választani a munkát és a családot, de ez csak akkor működik, ha minőségi időt tölthet mindkettővel.

Koniorczyk Borbála szerint a vállakozói lét rugalmas, aminek számos előnye van. Az egyensúlyt ugyanakkor nem lehet nap, mint nap megteremteni, éves szinten kell tervezni lazább és feszesebb időszakokkal, amelyekre előre felkészülhet a vállalkozó és a családja is. A telefonokat mindig felveszi, de hétvégén nem néz e-mailt. Borbála szerint „forintosítható” a kiegyensúlyozottság, hiszen ha valaki nincs jól a csapatból, az sok energiát elvisz a többiektől is. Szerinte az a legfontosabb, hogy csak olyasmit vállaljunk el, amit szívesen teszünk, ne akarjunk megfelelni minden elvárásnak, és ne húzzunk magunkra felesleges feladatokat. „Üres kancsóból nem lehet vizet önteni”- foglalta össze frappánsan az egyensúly-teremtés fontosságát.