Együtt a csikkmentes II. kerületért

Címlap   |   2023, november 28 - 16:57Send by email

Együtt a csikkmentes környezetért és egy élhetőbb jövőért! – Példaértékű kezdeményezés indult a II. kerületben.

Budapest, 2023. november 28. – A cigarettacsikkek eldobása világszerte – így hazánkban is – a környezetszennyezés egyik leggyakoribb formája, jelentős károkat okozhat. Ezért is indította el Csikkmentes II. kerület elnevezésű programját az önkormányzat a Füstmentes.hu együttműködésével. A projekt célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a környezeti ártalmak redukálásának fontosságára, az eldobott cigarettacsikkek által okozott környezeti károkra és a hulladékelhagyás csökkentését szolgáló fogyasztói magatartásra.

A csoportképen balról jobbra: Linczényi Márkó moderátor, Kovács Márton, a II. kerület alpolgármestere, Hajdu Márton, a Füstmentes.hu képviselője, Rozsos Zsolt, a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke

A cigarettacsikkekben nem csupán a műanyagrészecskék okozhatnak súlyos környezeti szennyezést, de mindaz a cigaretta égése során keletkező hétezer vegyület is a levegőbe, vízbe, talajba kerülve ártalmas lehet a környezetünkre – dohányzókra és a körülöttük lévőkre egyaránt –, amelyek közül 93-ról megállapította az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Többek között ezért is kezdett bele a II. kerület és a Füstmentes.hu abba a programba, amelyben – a szemléletformálás, ismeretbővítés és az egyéni szokások megváltoztatása érdekében – a „keze alá dolgoznak” a felelős magatartás iránt fogékony dohányosoknak. A program keretében szemléletformáló csikkgyűjtő edényeket helyeznek ki a kerület köztereire.

A környezetünk és az egészségünk érdekében is a legjobb természetesen az, ha el sem kezdünk dohányozni vagy ha dohányzunk, akkor a leszokás mellett döntünk. Meggyőződésünk, hogy a legtöbb emberi tevékenységnek létezik ártalomcsökkentett, a környezetre és az egészségre kevésbé káros változata. Azon felnőtt dohányzók esetében, akik valamilyen okból nem szoknak le, az ártalomcsökkentő megoldások célja az életminőség javítása mellett a környezet védelme. Tapasztalataink szerint ez csak összefogással, valamennyi érintett szereplő bevonásával lehet igazán hatékony, ezért örülünk különösen a II. kerületi önkormányzat és a Füstmentes.hu partnerségének” – hangsúlyozta Hajdu Márton, a Füstmentes.hu szóvivője.

A II. kerület autentikus helyszín a modellprogramhoz: az önkormányzat saját maga dolgozta ki és indította útjára a Csikkmentes II. kerület elnevezésű projektet, hogy felhívja a lakosság figyelmét a környezeti ártalmak csökkentésének fontosságára, az eldobott cigarettacsikkek által okozott környezeti károkra és a hulladékelhagyás csökkentését szolgáló fogyasztói magatartásra. A mostani együttműködés így a már meglévő alapokon épülhet tovább, és lehetővé teszi a kezdeményezésünk kiszélesítését” – fogalmazott Kovács Márton, a II. kerület alpolgármestere.

A kihelyezett gyűjtőedények darabszámát folyamatosan hozzáigazítják majd az igényekhez és a tapasztalatokhoz, arra számítva, hogy a program kommunikációja nyomán a gyűjtésbe bekapcsolódók száma és aktivitása is növekedni fog. A gyűjtőedények felületét a szervezők a kezdeményezés üzeneteinek kommunikálására, illetve felhangosítására is felhasználják: olyan kérdések, illetve információk jelennek majd meg az edények oldalain, amelyek a gondolatébresztő, az egyéni – akár kis léptékben történő – felelős hozzáállást segítő tartalmaikkal maguk is nagyban hozzájárulhatnak az akció sikerességéhez.