Elindult a használt sütőolaj gyűjtés a Fény Utcai Piacon

Kulcsszavak Megosztás

A piacon három ponton is le lehet leadni használt sütőolajat és zsíradékot.

Képviselői kezdeményezés, más kerületek jó példája és a kerület közösségi költségvetésének egyik befutó projektje alapján elindult a sütőolaj gyűjtés a Fény Utcai Piacon. A piacon belül három gyűjtőhelyen lehet leadni a használt sütőolajat: a Retek utcai főbejáratnál, a Lövőház utca felőli táskás üzlet mellett és a Fény utcai bejáratnál,

Leadható a használt sütőolaj a Fény utcai piacon

A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntöttek arról, a II. kerületben a Fény utcai piacon kívül további három helyszínen, a Budakeszi Úti Óvodában, a Labanc Úti Tagóvodában és a Klebelsberg Kultúrkúriában is megindulhat a használt étolaj begyűjtése.

Leadható a használt sütőolaj a Fény utcai piacon

A használt étolaj begyűjtésével rendkívül sokat tehetünk a környezetért, hiszen egyetlen csepp olaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet. Ha valaki a lefolyóba önti, akkor dugulásra kell számítania, mert az olaj a vezetékek falára rakódik, a háztartási szemétbe dobva pedig a nehezen lebomló szennyező anyagokat szaporítjuk a lerakókban. Élővízbe kerülve gátolja az oxigénfelvételt, a talajba jutva pedig annak légáteresztő képességét, és megakadályozza a víz akadálytalan áramlását.
A begyűjtött étolajjal ezek az ártalmak megelőzhetőek, ráadásul a használt sütőolaj 100 százalékban újrahasznosítható: 90 százalékából biodízel, 10 százalékából pedig biogáz képződik.


Leadható a használt sütőolaj a Fény utcai piacon

A használt sütőolajat és sütőzsiradékot nem kell beönteni a piaci gyűjtőedényekbe, hanem PET-palackban vagy befőttesüvegben kell behelyezni, így nem kell attól tartani, hogy szennyeződik a gyűjtő környezete.

Segítsék környezetünk megóvását a használt étolaj gyűjtésével és a gyűjtőedények rendeltetésszerű használatával.

Címlap