Elismerés a II. kerületi tűzoltóknak

Kulcsszavak Megosztás

A hivatásos és önkéntes tűzoltók helytállása, kiemelkedő tevékenysége előtt tiszteleg önkormányzatunk a közelmúltban alapított Szent Flórián-díjjal.

A II. Kerületi Önkormányzat Szent Flórián-díját elsőként június 3-án a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség II. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Budakeszi úti tűzoltó laktanyájában adták át. Az elismerésben Szabó Ferenc tűzoltó főhadnagy részesült.

Az eseményen Őrsi Gergely polgármester köszöntője elején jelezte, hogy a kitüntetés korábbi átadását ugyan felülírta a járványhelyzet, de a tűzoltóbázison rendezett házi ünnepség keretében, a biztonsági távolságot tartva átvehette a díjat arra érdemes tulajdonosa.


– Régi adósságot törlesztettünk, amikor a fővárosban megalapítottuk a Szent Flórián-díjat, amely erkölcsi és anyagi elismerést is nyújt évente egy, a II. kerületért szolgáló hivatásos vagy önkéntes tűzoltónak – hangsúlyozta a polgármester. – A díjjal városrészünk és az egész régió nevében szeretnénk elismerni a tűzoltók, köztük Szabó Ferenc munkáját – tette hozzá Őrsi Gergely, megköszönve a kerületben feladatot ellátó tűzoltók eddig és a jövőben végzett munkáját is.
Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy az úgymond „kívülről” érkező elismerésnek – mint a II. Kerületi Önkormányzat díja is – különös jelentősége van.
– Tűzoltóink erőfeszítéseinek elismerése számunkra is elismerés, és bár ilyenkor egy tűzoltónk kap díjat, tudjuk, hogy ez az egész csapatnak szól. A tűzoltóság munkáját, épületeinek szépítését sok helyen támogatják az önkormányzatok, és érezzük, hogy nem a kötelező, de fontos feladatok között a II. kerület is támogat minket és mellettünk áll – fogalmazott az igazgatóhelyettes.
A díjátadáson a II. Kerületi Önkormányzat képviseletében részt vett Szabó Gyula is, a közbiztonság területéért is felelős alpolgármester, valamint Besenyei Zsófia önkormányzati képviselő, a Településüzemeltetési, Környezetvédelmi és Közbiztonsági Bizottság elnöke. A díjazott Szabó Ferencnek a II. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetői és a közvetlen kollégák egyaránt gratuláltak.

A kerületünk közbiztonságáért dolgozó II. kerületi Rendőrkapitányság munkáját már régóta elismeri az önkormányzat Az év rendőre címmel és az állomány tagjainak alkalmankénti jutalmazásával. Legutóbb három, a II. kerületben szolgáló rendőr is elismerést vehetett át. A hivatásos és önkéntes tűzoltók erőfeszítéseinek megbecsülésére pedig ettől az évtől kezdve találtak módot.
A tűzoltók védőszentjét, Szent Flóriánt ábrázoló emlékplakettet – és a 150 ezer forint anyagi elismerést – évente egy tűzoltónak adományozzák. Egyik évben a II. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság valamely tagja, a következőben pedig a kerületi önkéntes tűzoltó egyesületek egy munkatársa kaphatja meg a díjat. Az elismerés annak a tűzoltónak jár, aki régóta kiemelkedő teljesítményt nyújt, vagy az adományozást megelőző évben tett tanúbizonyságot helytállásáról a tűzoltás, a műszaki mentés, veszélyhelyzetek megelőzése, vagy a kerületi lakosság védelme területén.

Miért is vágyna el az ember innen?

Szabó Ferenc tűzoltó főhadnagy 22 éve lett lánglovag, 12 éve pedig a II. kerületben tesz a városrész biztonságáért. Mint mondta, tűzoltóként keresve sem találna jobb és szebb munkahelyet.
– A VIII. kerületben kezdtem a tűzoltói pályát, majd az I. kerületben dolgoztam a Speciális Mentési Parancsnokság Budai Rohamszolgálatánál, tizenkét éve pedig a Budakeszi úti tűzoltólaktanya a második otthonom. Jelenleg a B szolgálati csoport rajparancsnoka vagyok.

Mindig is tűzoltó szeretett volna lenni?
Nem, nem mindenki akar tűzoltó lenni gyerekként, de 18-20 évesen kipróbáltam volna, végül egy tűzoltó ismerősömön át kerültem a lánglovagokhoz. Az eredeti végzettségem repülőgépszerelő, de gépészmérnöki diplomát is szereztem. A hivatás szépségei és nehézségei mellett nem bántam meg, hogy tűzoltónak álltam.
Milyen feladatokat kell ellátnia a beosztásában?
Főként műszaki mentések, káresetek és tűzesetek felszámolását irányítom. Riasztáskor magam is felülök a szerre és irányítom a kárhelyen a munkát. A járulékos papírmunka mellett a beosztotti állomány napirendjét is koordinálom ugyanúgy, mint az oktatást és a sportfoglalkozásokat. Jó a II. kerületi csapat, de lehetne több fiatal kolléga. Kiváló a kapcsolatunk a II. kerületi önkéntes tűzoltókkal is, segítjük egymás munkáját.
Milyen jellegű esetek jellemzőek a II. kerületre?
A tűzesetek száma csökken, a műszaki mentéseké nő. Ide tartoznak a balesetek, a mind gyakoribb viharkárok, de sokszor kell idős embereket otthonukból kihozni, vagy bejutni hozzájuk a hozzátartozóknak, a mentőknek, az ápolóknak. Szerencsére kevés a komoly baleset, inkább koccanás, áramtalanítás, forgalmi akadály megszüntetése, kidőlt vagy letört fa miatt riasztanak minket. Nemcsak szép, hanem a munka szempontjából is színes a városrész: kertes ház, bérház, magas épület, kórház, HÉV, metró és villamos külön-külön is kihívás lehet.
Hogyan érzi magát ennyi idő után a II. kerületben?
Nem messze lakom a kerülettől, és az itt eltöltött tizenkét év rutinja, helyismerete is azt mondatja velem, hogy nem tudnám a munkámat máshol elképzelni. De a főváros egyik legszebb kerületéből miért is vágyna el az ember? Fontosak a lakossági visszajelzések, és külön köszönöm az önkormányzat elismerését, amelyről már hallottam, de álmomban sem gondoltam volna, hogy én leszek az első díjazott. Mindez számomra azt jelzi, hogy jól és jó helyen teszem a dolgomat.

Címlap