2021. szeptember 25.

Elkezdődött a közösségi liget építése

Kulcsszavak Megosztás

Többgenerációs közösségi liget épül több mint 20 ezer négyzetméteren a Gyarmati Dezső Uszoda mellett. A tervek szerint jövő augusztusra készülhet el a park.

A közösségi liget egyik látványterve

Tereprendezéssel és földmunkákkal indul a Máriaremetei út–Szabadság utca–Kadarka utca–Áchim András utca által határolt, önkormányzati tulajdonú terület közösségi és sportcélú fejlesztése. A liget kialakítása mellett megújul a jelenlegi szabadidőpark, és több generáció számára megfelelő, változatos funkciókkal egészítik ki a teret. Hosszabb, 450 méteres, kétsávos lesz a futókör, bővül a kültéri fitneszpark, kerékpáros KRESZ-tanpálya és két játszótér épül, de lesznek pingpong- és sakkasztalok, mászófal, pétanque-, strandröplabda-, kosárlabda- és focipálya, az uszoda épületében pedig rekreációs tér és szauna várja majd a vendégeket.

Itt közösségi liget épül - hirdeti a transzparens

A munkaindító sajtótájékoztatón szeptember 24-én Őrsi Gergely polgármester köszönetet mondott azoknak, akik az előző önkormányzati ciklusban elindították a tervezést, és azoknak, akik azóta részt vettek a munkafolyamatban és hozzájárultak ahhoz, hogy most elindulhasson a közösségi liget építése.
- Köszönet illeti az anyagi támogatásért a kormányzatot, hiszen a Belügyminisztérium a Pesthidegkúti Gyarmati Dezső Uszoda kivitelezése és környezetének megújítása és megvalósítása címen 1 milliárd forinttal segítette a munkát. Köszönet Budapest Főváros Önkormányzatának, amely a Tér_Köz nevű pályázat keretében, a Közösségi Liget megvalósítása címen 300 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez.

A közösségi liget helyszíne

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy előre is külön köszönet jár a környéken lakóknak a türelmükért, hiszen a nagy munka közel egy évig tart majd.
- Cserébe mintegy 28 ezer négyzetméteres közösségi liget, pihenőpark, sport és rekreációs terület áll majd a látogatók rendelkezésére. Fontos, hogy a ligetet úgy tervezték meg, hogy az minden korosztály számára megelégedéssel szolgáljon. A kisebb és a nagyobb gyerekek számára külön játszótér épül, a KRESZ-park és a sportpályák kialakítása mellett pedig lényeges, hogy a terület az erdőjellegű környezetben pihenésre vagy piknikezésre is helyet biztosít.

Látványterv a ligetről

Őrsi Gergely polgármester a terület közösségi célú fejlesztését hangsúlyozta. Mint mondta, a liget külső részén sűrű, erdőszerű növényzetet telepítenek, amíg a park belső része szellősebb, lankásabb lesz, a központjában pedig közösségi klubhelyiséget, büfét és vizesblokkot magába foglaló pavilont emelnek. Itt kap majd helyet a közösségi tér, amelyet szabadon igénybe vehetnek családok és közösségek. Szintén itt lesz a II. kerületi Városrendészet kihelyezett állomása, ami a közbiztonságot szolgálja.

Bejárat a Szabadság utca felől

A beruházás kiterjed a szomszédos Gyarmati Dezső Sportuszodára. Nemcsak a létesítmény környezete szépül meg, hanem az uszoda rekreációs helységgel, szaunával bővül, ami együttesen áll majd a II. kerületiek rendelkezésére. 

A területen a lankás dombok közt nyugágyak, kiülők, piknikhelyek szolgálják a kikapcsolódás csendesebb, vagy társas formáit, a parkosítás során pedig 200 új fát ültetnek el a kertészek. A parkolást 19 autóbeálló segíti, a kerékpárral érkezőket pedig biciklitárolók fogadják.

Sajtótájékoztató a helyszínen

A munkaindító sajtóeseményen a tervezők és a kivitelezők képviselői mellett részt vett a képviselő-testület tagjai közül Varga Előd Bendegúz és Berg Dániel alpolgármesterek, Csabai Péter képviselő, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója, illetve Csere István, Gór Csaba, Makra Krisztina és Perjés Gábor önkormányzati képviselők, valamint Láng Zsolt korábbi polgármester.

A Tér_Köz nevű pályázat keretében a Közösségi Liget megvalósítása címen 300 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez a Főváros

Címlap