Elkötelezetten az éghajlatváltozás ellen

Kulcsszavak Megosztás

Klímavészhelyzetet hirdetett a II. Kerületi Önkormányzat.

Más nagyvárosok és települések példáját követve, a képviselő-testület december 19-i döntése nyomán,a II. Kerületi Önkormányzat klímavészhelyzetet hirdetett, egyúttal elkötelezte magát az éghajlatváltozás elleni fellépés előmozdítására.

Az elfogadott előterjesztésben az áll, hogy az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés komoly hatással van a mindennapi életünkre, és amennyiben nem teszünk érdemi lépéseket mértékének csökkentésére, mulasztást követünk el a jövő generációival szemben.

A II. Kerületi Önkormányzat ezt követően a széndioxid-kibocsátásra közvetlenül, vagy közvetve kiható minden döntési javaslatról az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás és más környezeti hatások vizsgálatának ismeretében hoz döntéseket. A döntési folyamatokban a saját és az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok működésében biztosítja az éghajlatváltozásra vonatkozó környezeti információk teljes nyilvánosságát és a nyilvánosság részvételét a döntési folyamatokban.
Szintén a klímavédelem nevében a II. kerület elvégezteti az önkormányzat és intézményei, valamint gazdasági társaságai átfogó felmérését működésük éghajlatváltozásra gyakorolt hatása szempontjából. Olyan intézkedési tervet készítenek, amely biztosítja, hogy az önkormányzat és intézményei működése ésszerű időn belül karbonsemleges, majd teljesen zöldenergián alapuló legyen. Felülvizsgálják a rendkívüli időjárási helyzetek – felhőszakadás, hőség, légszennyezettség, szélvihar és árvíz – esetére vonatkozó helyi intézkedési terveket is. Az elkötelezettség jegyében a képviselő-testület felkérte a polgármestert, hogy készüljön el a II. Kerületi Önkormányzat klímaadaptációs és mitigációs (csökkentési, enyhítési) intézkedési terve.
Őrsi Gergely a képviselő-testületi ülésen elmondta, hogy ha konkrét és azonnali megoldást nem is jelent az előterjesztés, hiszen egy hosszabb időszak alatt kialakult folyamatnak a megállítása hosszú időbe telik, de örömteli, hogy a II. kerület a klímavédelem ügyében fontos lépést tett.
Némethy Béla képviselő (Fidesz–KDNP) a frakciószövetség nevében hangsúlyozta, hogy az előterjesztésben foglaltak főként arra szolgálhatnak, hogy felhívják a valós problémákra a közvélemény figyelmét. A frakció ugyanakkor két, konkrét célszámokat is tartalmazó módosító indítványt is benyújtott a tervezethez. Kovács Márton, a környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármester elfogadta a benyújtott módosító indítványokat, így az önkormányzat és intézményei üvegházhatást okozó gázkibocsátásának 2030-ra kell 40 százalék alá csökkennie, és 2050-re érné el a karbonsemlegességet. Az elfogadott javaslat alapján az önkormányzat költségvetésében 2020-tól kezdve minden évben külön sort biztosítanak „Klímaalap” megnevezéssel a fenti célok megvalósítása érdekében. Az összeget az aktuális költségvetés összeállításakor határozzák meg.

Címlap