2019. december 15.

Eltörölték a 65 év felettiek kommunális adóját

Kulcsszavak Megosztás

Interjú Őrsi Gergely polgármesterrel a 65 év felettiek kommunális adójának eltörléséről

A II. kerület képviselő-testülete megszavazta, hogy 2020-tól a 65. évüket betöltött kerületi polgárok ne fizessenek kommunális adót. A 65. életév betöltéséhez kötött adómentességet ráadásul jövőre már nemcsak az adózó hivatalos lakóhelyére lehet igénybe venni, hanem arra az egy lakásra is, ahol életvitelszerűen tartózkodik. A rászoruló kerületi polgároknak sem kell fizetniük: az önkormányzat szociális rendelete alapján a rendszeres pénzbeli és természetbeni támogatásokat igénybe vevő adózók is adómentességet kapnak. A változtatásokról Őrsi Gergely polgármestert kérdeztük.

A kommunális adó 65. év feletti eltörlését ön kezdeményezte. Miért döntött így az önkormányzat?
Mert betartjuk az ígéreteinket. A kommunális adó eltörlése a választási programom része volt. Rengeteg olyan idős lakó él a kerületben, akinek a kommunális adó befizetése komoly gondot okozott. Ez a program csak a lakosságba vetett bizalommal működhet, az nem járható út, hogy egyesével megvizsgáljuk és felmérjük az összes kerületi nyugdíjas anyagi helyzetét. Én hiszek a szolidaritásban és az igazságos adózásban. Ezért arra kérem a kerület jobb módú, gazdagabb polgárait, hogy utalják el a kommunális adó összegét valamely, a kerületieket segítő alapítványnak. Egyébként az önkormányzat ki tudja gazdálkodni a kommunális adó hiányát, a kerület gazdálkodásába ez belefér. Én pedig szerettem volna még idén nekikezdeni a programunk megvalósításának.
Van konkrét javaslatuk arra, hogy milyen szervezetet támogassanak, amely az így megspórolt összeget felajánlaná jótékonysági célokra?
Közzé fogunk tenni egy listát az ajánlott szervezetekről, de alapvetően azt szeretném, ha a felajánlott adó a kerületet segítené: a gyerekotthonoktól a tűzoltókon át a közbiztonságért dolgozó alapítványon keresztül a ferencesek alapítványáig számos lehetőség van. Bárki eldöntheti, neki mi a legfontosabb a kerületben. Sőt: meg fogjuk kérdezni az itt élőket, mely alapítványokat javasolnak támogatásra; és ezek mindenképp felkerülnek majd az önkormányzat listájára is. Bízom a II. kerületiek szolidaritásában, többször megmutatták már, hogy aki teheti, segít.
A rendelet elfogadásával most közel húszezer főnek nem kell kommunális adót fizetnie. Ez összesen 215 millió forint adóbevétel-csökkenést eredményez. Mivel tervezik ezt pótolni?
A II. kerület szerencsés helyzetben van: ezt a bevételkiesést ki tudjuk gazdálkodni, az önkormányzat költségvetése stabil és az is marad. A hatékonyabb adminisztráció, a könnyebb hivatali ügyintézés, a további adótárgyak felderítése segíti majd, hogy a 65 év felettiek alanyi adómentessé válása a költségvetést ne érintse. De az átláthatóság, a pazarló működés felszámolása is sok pénzt hagy a kerületi kasszában. Én egy igazságos kerületben hiszek, amely képes segíteni a rosszabb anyagi helyzetben lévőknek. Azt gondolom, hogy a kerületiek többsége pont ezért támogatott minket.

Címlap