Emlékhely a Don-kanyar áldozatainak

Címlap   |   2023, január 14 - 23:45Send by email

Emlékpadot és emlékfát állítottak a Don-kanyarban vívott harcokban elhunytak tiszteletére.

Az önkormányzat emlékpadot és emlékfát állított a Don-kanyarban vívott harcokban elhunytak előtt tisztelegve, a tragikus történelmi esemény 80. évfordulóján a volt hűvösvölgyi laktanya főbejáratánál január 12-én.

– Az erre járók nemcsak megpihenhetnek a padon, hanem a cédrusfa mellett visszagondolhatnak a XX. század értelmetlen borzalmaira, arra, amikor nem számított az emberélet, vagy arra, hogy mit élhettek át 2. magyar hadsereg katonái és a munkaszolgálatosok távol a hazájuktól a kegyetlen orosz télben, megfelelő felszerelés és élelem nélkül – hangsúlyozta az újonnan kialakított emlékhely előtt Őrsi Gergely polgármester.
– Emlékeznünk kell rájuk, miközben feladatunk az is, hogy elkezdjük feldolgozni a gyászt, a traumát, és közösen emlékezve lezárjuk a XX. század kegyetlen korszakait, mert szinte minden családnak megvannak a maguk halottjai a harcokból, és ne feledjük: nem hagyhatjuk, hogy a szeretet és a megértés helyét elfoglalja a gyűlölködés és a kirekesztés – tette hozzá.

Az eseményen a civil emlékezők mellett részt vett többek között Kovács Márton és Szabó Gyula alpolgármester, valamint Biró Zsolt, Csere István és Nagy Eszter önkormányzati képviselő.