Ezt most nagyon komolyan kell vennünk

Kulcsszavak Megosztás

Interjú Őrsi Gergely polgármesterrel a koronavírus kapcsán

Eredetileg a költségvetésről akartam kérdezni, de az élet felülírta a terveket.

A mi terveinket is. A koronavírus megállításánál ma nincsen fontosabb. Arra kérek mindenkit, hogy ezt vegye nagyon komolyan: Olaszországban naponta százak halnak meg a vírus miatt, és már Magyarországon is sok lehet a fertőzött. Pánikba viszont ne essünk, hiszen ötből négy ember külön kezelés nélkül meggyógyul a koronavírus-fertőzést követően, ami elsősorban az idősekre és a betegekre veszélyes. Ezért – főként miattuk – kell otthon maradnunk nekünk, fiatalabbaknak is: felelőtlenségből senki sem veszélyeztetheti az idősebb korosztály tagjait. A költségvetést egyébként a vírus annyiban érinti, hogy a részvételi költségvetésre szánt százmillió forintot azonnal átcsoportosítottam a vírus elleni védekezésre.

Az egészségügy jelentős része állami kézben van a kórházaktól a szakellátásig. Mit tehet egy önkormányzat a vírus megelőzése érdekében?

Alapvetően két dolgot: csökkentjük a találkozások számát és megkönnyítjük a budaiak életét ebben a nehéz helyzetben. Azt nyilván mindenki tudja, hogy március 16-tól a bölcsődék és óvodák zárva tartanak, ezt követően pedig a nyári szünethez hasonló ügyeleti rendszert vezettem be. Átmenetileg be kellett zárnunk a játszótereket is, mert nem tudjuk elkerülni zsúfoltságukat. Ugyanez a helyzet az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonával, a Panoráma Sportközponttal és a Gyarmati Dezső Uszodával is, a kerületi kulturális rendezvényeket pedig elhalasztottuk a vírus utáni időszakra, ahogy nyilván elmaradnak az időseknek szóló programok is, hiszen ők különösen veszélyeztetettek. Itt szeretnék megkérni minden hetvenévesnél idősebb budai polgárt, hogy ha teheti, egyáltalán ne mozduljon ki a lakásából – kérjen az alapvető életfenntartáshoz segítséget fiatalabb rokonaitól, ismerőseitől vagy akár tőlünk, az önkormányzattól. Egyébként ez igaz a fiatalabbakra is, könnyen lehet, hogy mire ez az interjú megjelenik, jogszabály tiltja majd azt is, hogy indokolt eseten kívül az utcán tartózkodjunk.

Említette, hogy segíteni próbálnak a mindennapi élet megkönnyítésében is – miben nyilvánul ez meg?

Gondoskodunk az emberekről az intézményi szünet alatt is. Most a legfontosabb a körültekintő tájékozódás és tájékoztatás. Szórólapokkal és plakátokkal segítünk azoknak, akik az internetes felületeinken (www.masodikkerulet.hu és www.facebook.com/orsigergely2kerulet) keresztül nem tudják követni a legfrissebb tájékoztatást. Ebben az önkéntesekre, sőt a társasházak közös képviselőire is számítunk. A házi segítségnyújtás a gondozási központok bezárásával is megmarad. Sajnos, Budán is vannak olyan gyerekek, akik megfelelő minőségű meleg ételhez elsősorban az iskolában jutnak, számukra természetesen házhoz visszük azt. Sokaknak okoz pénzügyi problémát, hogy bezár a munkahelyük, vagy nem tudnak bemenni dolgozni, ezért, ha valaki késve fizeti be a helyi adókat, akkor ebben az időszakban nem számítunk fel külön díjat érte. Természetesen az óvodai és bölcsődei dolgozók, szociális intézmények alkalmazottjai a bezárás idejére teljes fizetést kapnak az önkormányzattól. A bölcsődék és óvodák nemcsak üresen állnak majd a szünetben, hanem elvégezzük a szükséges karbantartási és felújítási munkákat a kényszerpihenő alatt. Azt pedig egyértelműnek tartom, hogy az önkormányzat saját magára nézve is komolyan veszi az egészségügyi ajánlásokat: beszüntettük a személyes ügyintézést – de persze telefonos és online ügyintézés továbbra is működik –, és már a határzár előtt felfüggesztettem a külföldi utazásokat is. Minderről pedig angol nyelven is tájékoztatjuk a kerület lakóit. Különös figyelmet fordítunk a kerület tisztaságára, ezért indítottuk be a Tiszta Buda-programot.

Mit gondol, mennyire lehet súlyos a járványügyi helyzet Budán?

Ezt most nagyon komolyan kell vennünk. Heteken belül több ezer fertőzött lehet Magyarországon, ami próbára teheti a magyar egészségügyet. Angela Merkel szerint a német lakosság hetven, Boris Johnson szerint a britek nyolcvan százaléka fertőződhet meg, és nincs okunk azt gondolni, hogy Magyarországon erre esély sincsen. Ezért fontos, hogy ne egyszerre terheljük az egészségügyet, hogy lehetőség szerint mindenkinek jusson megfelelő ellátás: ezért muszáj lassítanunk a járvány terjedését azzal, hogy otthon maradunk.

Ön elégedett a kormányzati tájékoztatással?

Maradjunk annyiban, hogy mi, a kerületben mindent megteszünk azért, hogy hiteles forrásból származó és friss információ jusson el az emberekhez. Ennek része például, hogy a parkolóórákon már most tájékoztatás jelenik meg a koronavírussal kapcsolatban a helyes higiéniától kezdve az idősek védelméig. Arra kérném a budaiakat, hogy olvassák rendszeresen a kerület honlapját, nézzék a kerületi Facebook-oldalakat, és adják át az információt a többieknek – ehhez még találkozni sem kell, elég egy nyomtatás vagy megosztás a közösségi médiában.

Vannak olyanok is, akik vissza akarnak élni a kialakult helyzettel.

Azt is károsnak tartom, ha egyesek megpróbálnak egy világjárványt néhány Magyarországon élő külföldire kenni – a világjárvány lényege éppen az, hogy bárki, aki az elmúlt időszakban külföldre utazott, behozhatta a vírust. De még felháborítóbbnak tartom, amikor valaki kétségbeesett emberek kiszolgáltatottságával, félelmével él vissza. A kerületben tapasztaltunk olyat, hogy valakik hamis koronavírus-teszteket árultak: itt is elmondom, hogy jelenleg sem az önkormányzat, sem más egészségügyi szervezet nem árul tesztet, azt csak intézményekben végzik. Tehát ezek az emberek csalók, akiktől nem szabad vásárolni semmit. Ugyancsak fontos tudni, hogy jelenleg nincsen vakcina vagy más olyan, pénzért megvásárolható szer a piacon, amely védene a koronavírus ellen. Higgyék el, ha lesz, tudni fognak róla. A koronavírus ellen jelenleg egyedül az véd, ha otthon maradunk, és nem érintkezünk potenciálisan fertőzött emberekkel. Viszont a kerület minden dolgozójának be fogunk szerezni maszkokat, ami ugyan teljes védettséget nem nyújt, de a vírus terjedését azért lassítja.

Van pozitívuma is az elmúlt heteknek?

Szerintem nagyon korai lenne erről beszélni, amikor a legnehezebbje hátravan. Sok ember életét fenyegeti a vírus, még többek munkáját – nekik és a családjuknak próbálunk majd segíteni. Ebben nem sok jót látok. Ami megható, hogy rengetegen ajánlották már most fel, hogy önkéntesként segítenének a nehéz helyzetben. Mi a kerületi önkormányzatban elkezdtük felmérni, kik azok, akik segítséget igényelnek és kik azok, akik ebben közreműködhetnek, mint ahogy elkezdtük kidolgozni a segítségnyújtás hatékony formáit is. Ha pedig az idősebbek szeretnének segíteni, megtehetik ezt az eltörölt kommunális adó összegének felajánlásával valamelyik egészségügyi intézmény számára; a kerületi honlapon és a Budai Polgárban is megtalálhatják az ajánlott kórházak és alapítványok számlaszámát.

Mit gondol, mikorra lehet az egész járványnak vége?

Nem vagyok járványügyi szakember, én is csak hivatalos forrásokból tájékozódom. A kormány ma a vírus kínai terjedési sebessége alapján úgy számol, a járvány júniusban tetőzhet Magyarországon, remélhetőleg az őszünk már valóban nem a koronavírusról fog szólni – de az igazság az, hogy egyelőre keveset tudunk a vírusról ahhoz, hogy becslésekbe merjünk bocsátkozni. Egy biztos: mi, a II. Kerületi Önkormányzatban mindent meg fogunk tenni azért, hogy az elkövetkező hónapokban a lehető legtöbb budai embernek segítsünk. Nem lesz könnyű időszak, készüljünk fel rá. És segítsünk mindenben egymásnak.

Címlap