Fák ültetésével, növények telepítésével a zöldebb Budáért

Címlap   |   2020, november 23 - 12:40Send by email

Novemberben mintegy 250 fát ültetnek el a II. kerületben az önkormányzat megbízásából.

November a faültetések időszaka - van, ahol egyszerre legalább százat, máshol pedig egy-egy hiányzó egyedet pótolnak. A legtöbb facsemete – körülbelül 150 példány gömbakác – a Pusztaszeri úton a Szemlő-hegyi-barlang és a Törökvész úti körforgalom között húzódó elválasztó zöldsávban kap helyet.

A kertészek mintegy harminc fát telepítenek a Csévi utcába (csörgőfát) és a Törökvész útra (kőrist). A fák pótlását igyekeznek úgy elvégezni, hogy a csemetéket, ha mód van rá, akkor a korábbi fa helyére vagy annak közvetlen közelébe ültetik, a terepviszonyoktól függően.

Faültetés Hidegkúton is.
A II. Kerületi Önkormányzat és a 10 millió Fa – II. kerület Budapest összefogásával hársfákat ültettek a gercsei templom felé vezető úton. November 6-án a tervezett harminc kislevelű hársból 22 darabot ültettek el. Mint a szervezők beszámolójukban megírták, a földlabdás fák igencsak nehezek voltak, a talaj sem adta magát helyenként, és gyorsabban lement a nap, mint ahogy a végére értek volna, így a maradék nyolc fa november 14-én került végső helyére.
A faültetési akcióban részt vett Kovács Márton alpolgármester, aki nemcsak a fák locsolását szervezte meg, de a fizikai munkálatokban is részt vett, ahogy Juhász Veronika önkormányzati képviselő is. Emellett több kerületi cég és lakos anyagilag és személyes munkájával is támogatta a faültetést.

Növények a városban

Újabb dézsás növényekkel teszik élhetőbbé a belső városrész egyes területeit. Az önkormányzat a Kapás utcában és a Frankel Leó úton, a zsinagóga előtti közterületre helyeztet ki növénytartó edényeket. A bennük lévő növények locsolásáról az ott lakók gondoskodnak majd.

Beton helyett fák!

Egy korábban szelektív sziget alapjaként funkcionáló betontalapzatot tüntetett el az önkormányzat a Törökvész út végén. Bár a gyűjtőedények már régóta nincsenek ott, mégis sokan hagytak a betonplaccon hulladékot. Ennek várhatóan vége lesz, hiszen két új kőrisfa és bokrok vették át a beton helyét; ha a fák megerősödnek, rendezettebb és zöldebb lesz a környék.