2022. július 30.

Falfestményen a víz alatti fantáziavilág

Kulcsszavak Megosztás

A Malom-tó melletti ház tűzfalát gondolták újra fiatal alkotók.

A II. kerületben már több helyszínen is falfestmények díszítik a korábbi, elhanyagolt felületet. Július 29-én átadtak egy újabb alkotást, amely a Malom-tó (Molnár János-barlang) melletti Frankel Leó út 46. számú ház tűzfalán kapott helyet. A mű a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Színes Város Csoport együttműködéseként, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. A projekt célja a tűzfalak kommunikációs szerepének újragondolása. A MOME kapcsolódó kurzusán 22 diák és három oktató részvételével tanulmányozta a műemléki épületek egyedi vizuális rekonstrukcióját, ezek műemlékvédelmi szabályozásait, lehetőségeit, így vizsgálva egy murális alkotás városszínesítő funkcióját.
A festett falat a szomszédos telken található Molnár János-barlang inspirálta, a vizuális elemek a barlangvilág tematikájából merítenek.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Színes Város Csoport között 2018-ban indult együttműködés keretében több kurzus épült a Tervezőgrafika Tanszék, az idei tanévben pedig már a Média Intézet KFI (Kutatás-Fejlesztés-Innováció) kurzusaként arra a szakmai tartalomra, melynek középpontjában a tűzfalak, mint közösségi kommunikációs felületek újragondolása áll. Az első közös projekt eredménye a Bertalan Lajos u. 16. szám alatt ma is látható Kócsag című alkotás volt, és ennek a programnak a keretében valósult meg mostanra a Frankel Leó út 46. számú társasház tűzfalának festése is.

A hallgatók a köztéren folytatott közösségi kommunikációs platformokat állították középpontba, sőt, az épületet is a kurzus hallgatói terjesztették elő a projektre, melynek lényege egy tűzfallal rendelkező, műemléki védelem alatt álló épület megújítása, újragondolása volt a városi környezetben. A kiválasztott épületre több vizuális projektterv született, melyeket az erre a célra felállított szakmai testület zsűrizett. A zsűriben Budapest Főváros Kormányhivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának szakemberei, a II. kerület főépítésze, valamint a MOME tanárai vettek részt.

A grafika a fokozottan védett és hazánk víz alatt lévő legnagyobb, a Budai-hegység és Budapest egyetlen feltárt, aktív hévizes barlangjához, a Molnár János-barlanghoz kapcsolódik. A MOME-s hallgatók a II. kerületi barlang mélyén rejtőzködő természeti kincset és annak víz alatti fantáziavilágát festették a tűzfalra.

A tervezőcsapat tagjai Kérdy Zsófia, Pilbák Petra, Pittmann Glória, és Szabó Marci, a kurzus oktatói Schmidt Andrea, Lakner Antal és Vargha Balázs kurzusvezető voltak. A falfestés és a festést megelőző felújítás öt héten keresztül tartott a Színes Város Csoport művészeivel és a hallgatók bevonásával, a 300 négyzetméteres alkotáshoz 330 liter festéket használtak fel.

Az alkotás július 29-én mutatták be. Az eseményen részt vett Őrsi Gergely polgármester is, a projektet támogató II. Kerületi Önkormányzat képviseletében.

Fotók: Steiner Gábor és Színes Város

Címlap