Faültetés kerületszerte

Címlap   |   2022, november 2 - 14:31Send by email

A Zsigmond téren Miyawaki-erdőt, a Szép-völgyben 1200 facsemetét, a Marczibányi téren pedig három kőris ültettek.

Minierdő japán módra

Október közepén a Zsigmond tér egy kis területén sűrűn egymás mellett félszáz facsemetét ültettek el – ebből lesz a II. kerület első Miyawaki-erdeje. Elnevezése Miyawaki Akira japán növényökológus módszerére utal, aki kifejezetten kedvezőtlen adottságú területek újranövényesítésére dolgozta ki ezt az erdősítési formát: kis területen sűrűn ültetnek el őshonos fákat és cserjéket, amelyek a fényért és a tápanyagokért való versengésben megpróbálják egymást túlnőni, így a növényzet rekordgyorsasággal növekszik, és pár év alatt kialakul egy biodiverz városi kiserdő, ami a környezet számára kevesebb szálló port, frissebb levegőt és több madarat jelent.
A Zsigmond téri, mindössze 13 négyzetméteres Miyawaki-erdőbe 52 erdészeti facsemete – fagyal, kőris, szilfa, vadalma, kecskerágó és juhar – került, amelyet Őrsi Gergely polgármester, Kovács Márton alpolgármester, Zakar András, a Budapesti Közművek Főkert Kertészeti Divíziójának főigazgatója és a Főkert munkatársai ültettek el közösen.
– Az ültetés előtt mikorrhiza gombát tettünk a gödrökbe, hogy így is segítsük a növényeket, hiszen ezek a gombafajok szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a gazdanövénnyel, megnövelik annak víz- és tápanyag-ellátottságát, valamint stressztűrő képességét – írta közösségi oldalán a polgármester.
Budapesten nem ez az első minierdő, a Tabánban, az Andor utcában és a Boráros téren is található hasonló zöldsziget.Ezerkétszáz új csemete a Szép-völgyben

Idén is faültetést tartott a Menedzserszövetség a Főkert Zrt.-vel és a II. Kerületi Önkormányzattal együttműködve. A szép-völgyi erdőterület újabb 1200 fával lett gazdagabb.

A Menedzserszövetség kiemelt feladatának tartja, hogy tudása megosztásával, tagjaival közösen segítse a hazai gazdaság fejlődését, emellett a „felelős vezetők egymásért, a társadalomért és a fenntartható jövőért” célkitűzése keretében a környezetért is felelősséget vállal.
– Ennek tükrében tartottak idén ősszel is faültetést a Szép-völgyben, ahol a tavaly kialakított klímavédelmi kiserdő környezetében október 24-én újabb 1200 fát ültettek el a fővárosi kertészeti vállalat szakmai útmutatása alapján – emelte ki a megnyitón köszöntőjében Kapitány István, a Menedzserszövetség elnöke. Őrsi Gergely II. kerületi polgármester köszönetet mondott, hogy a vezetőket tömörítő közösség már második éve segít a szép-völgyi erdőterület megújításában, amely az úgynevezett állomány alá telepítés módszerével folytatott faültetéssel gyorsítja fel a megújulási folyamatokat.
Zakar András, a BKM Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divízió főigazgatója hangsúlyozta, hogy az idei ültetés előtt is hatalmas mennyiségű szemetet és hulladékot szállítottak el a területről az önkormányzat segítségével, a kertészeti cég munkatársai pedig előkészítették az ültetőgödröket.
Az ültetésen résztvevőknek szakmai tájékoztatást Bajor Zoltán, a Főkert Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának vezetője nyújtott, Bárándy Gergely kuratóriumi elnök pedig a helyi közbiztonság céljait szolgáló II. Kerületi Közbiztonsági Alapítvány tevékenységére hívta fel a menedzserek figyelmét. Az eseményen részt vett Kovács Márton, a II. kerület környezetvédelemért is felelős alpolgármestere.
A megújulás alatt álló területen ez alkalommal is őshonos fákat és cserjéket ültettek el, köztük tölgyet, hársat, gyertyánt, valamint kecskerágót és fagyalt.Fát ültettek a Marczinál is

Három újabb őshonos magyar kőris került földbe, ezúttal a Marczibányi Téri Művelődési Központ környezetében. A fákat az Európai Bizottság munkatársai csapatépítés keretében a Zöldövezet Társulás Egyesület tagjaival közösen ültették el október 21-én. Emellett készítettek és ki is helyeztek egy rovarhotelt, ami az ősz és a tél alatt támogatja a helyi ökoszisztémát, illetve egy madárodút, ami segíti a helyi madarak áttelelését.