Felavatták a Szabó Magda sétány utcanévtábláját

Kulcsszavak Megosztás

A Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon egy könyvszekrény is helyet kapott.

Szabó Magda Kossuth-díjas író, költő, műfordító mostantól nemcsak könyvespolcainkon, hanem a róla elnevezett sétányon is velünk lesz. A róla elnevezett közterületet október 5-én avatták fel.

A sétány elnevezése közösségi döntésen alapul. Idén februárban a II. Kerületi Önkormányzat felhívást tett közzé négy, eddig névtelen közterület elnevezésére azzal a nem titkolt céllal, hogy valamelyest javítsanak a fővárosban meglévő női és férfi közterületnevek aranyán, hiszen a budapesti utcanevek 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el. A felhívást követően alig néhány nap alatt több mint 1000 javaslat érkezett, közülük toronymagasan vezetett Szabó Magda.

Szabó Magda sétány avatása

– Kevesen érezték annyira Buda lelkét, mint Szabó Magda. Pedig nála debrecenibb debrecenit nehéz lenne elképzelni, mégis itt talált otthonra, Pasaréten. Szomszédunk lett, ahogy számtalan másik alkotó – hangsúlyozta Őrsi Gergely polgármester a Szabó Magda sétány névtáblaavatásán. – A történelem során időről időre vannak olyan helyek, ahol szinte felfoghatatlan mennyiségű alkotó energia gyűlik össze. Ilyen hely Pasarét is, ahol Szabó Magda otthonra lelt. Ez a budai városnegyed is magához vonzotta a magyar irodalom legnagyobb szellemeit. Annak a magyar irodalomnak, amely az elmúlt bő évszázadban olyan mélységeit és magasságait mutatta meg a világnak, mint kevés más nemzet. Itt élt velünk Szabó Magda, ahogy Konrád György, Szabó Lőrinc, Szerb Antal, Szepes Mária vagy éppen Örkény István is. A sor hosszan folytatható lenne, Szabó Magda azonban igazán megérdemli, hogy ma, születése 104. évfordulóján róla, és csak róla legyen szó.

Szabó Magda sétány a Széllkapu park mellett

A polgármester hangsúlyozta: Szabó Magda a 20. század összes traumája, diktatúrája, embertelensége ellenére szabadnak született, szabadnak nevelték és szabad is maradt. Bármi is történt vele, a saját döntéseit senkinek nem engedte át, senki véleménye nem érdekelte, bízott magában, mert tudta, a szabadság az igazi éltető erő. Emiatt is vált Szabó Magda példaképpé. Olyan hősnő volt, akit férfiak és nők sokasága tekint példaképének.

– Itt az ideje, hogy mi, budaiak, a szomszédai is méltón emlékezzünk rá. Szabó Magda kerületünk díszpolgáraként halt meg, azonban ez az elismerés önmagában nem elég – mondta Őrsi Gergely. – Igazi, mindenki által látható, bármikor megismerhető emléket köztéren tudunk állítani neki. Ezzel hatalmas adósságot törlesztünk nem csak Szabó Magda, hanem nők milliói felé is. Egészen mostanáig a legtöbb utcát férfiakról neveztük el, a legtöbb szobrot férfiaknak állítottuk. Mi itt, Budán elsőként négy közterületet nevezünk el hősnőinkről. Sétányt kap Szabó Magda, utcát Psota Irén, teret Solt Ottília, közt pedig Komlós Juci.

Mácsai Pál a Szabó Magda sétány avatásán

Az utcanévtábla avatásán Szabó Magda műveiből olvasott fel Mácsai Pál színművész, Szabó T. Anna író, valamint Vecsei H. Miklós színművész. A sétányon elhelyezték Szabó Magda könyvszekrényét is, amibe bárki hozhat, és amiből bárki vihet némi olvasnivalót.

Az eseményről készült videó is készült: https://bit.ly/3oA6FUH

Címlap