2020. december 08.

Folytatódik a Margit-negyed program

Kulcsszavak Megosztás

A Margit-negyed koncepciójának kidolgozásával az a célunk, hogy megújuljon a Margit körút és környezete úgy, hogy egy hosszútávon fenntartható, önállóan fejlődő kulturális, civil és vállalkozói közösség jöhessen létre.

Ez sok szereplős és sokrétű feladat, ami csak a különböző szakterületek közös gondolkodásával oldható meg sikeresen. Az önkormányzat még ősszel lehetővé tette azon szakmai partnerek bevonását, akik közreműködésükkel segíthetik ezt a megújítást, és ezzel egy időben pályázat útján elérhetővé tettük az önkormányzati tulajdonú nem lakáscélú ingatlanokat is. Így lehetőséget tudunk biztosítani kis- és középvállalkozások számára, miközben az önkormányzat is bevételhez juthat.

A program széleskörű szakmai hátterének biztosítása érdekében megalakult a folyamatot támogató Margit-negyed Döntés-előkészítő és Tanácsadó Testület, amelynek elnöke Berg Dániel alpolgármester. Ez a fórum építészek, kulturális és művészeti szakértők, a helyi kreatív szakma, civilek és a kerületi vállalkozók jelentkezését követően a városvezetéssel közösen szakmai javaslatokkal támogatja a programot. Feladata többek között egy olyan szempontrendszer kialakítása, ami kedvezményes bérleti konstrukciót kínálhat a Margit-negyedben, amennyiben az ingatlanhasznosítás módja illik a Margit-negyed program koncepcióba.

Számunkra kiemelten fontos, hogy az itt élők és dolgozók szempontjait megismerjük. Ezért kértük fel Osvárt Andreát a program közösségi fővédnökének, aki helyi lakosként eddig is aktívan vett részt a kerület életében. A program szakmai fővédnöke Dévényi Tamás, Ybl Miklós-díjas magyar építészmérnök, aki évtizedek óta hozzájárul a közösségünk településképének formálásához.

Őrsi Gergely
polgármester

A Margit-negyed Döntés-előkészítő és Tanácsadó Testület tagjai:

Berg Dániel alpolgármester, a testület elnöke

Dévényi Tamás – Ybl Miklós-díjas építészmérnök, belsőépítész, szakmai fővédnök

Osvárt Andrea – színész, közösségi fővédnök

Besenyei Zsófia önkormányzati képviselő,

dr. Biró Zsolt önkormányzati képviselő

dr. Tas Krisztián, a II. kerületi Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója

Hedry Mária, a Klebersberg Kulturkúria művészeti tanácsadója, író

Csanádi-Szikszay Györgyi, építészmérnök, szakmai partner

Fóris Johanna, a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának igazgatója, szakmai partner

Ongjerth Dániel, az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány kuratóriumi tagja, szakmai partner

Polyák Levente, urbanista, a Kortárs Építészeti Központ tagja, szakmai partner

Címlap