Fontos ügyekről döntöttek

Kulcsszavak Megosztás

Kedvezményes úszásról, sütőolaj-begyűjtésről és a rollerek rendezett elhelyezéséről is döntöttek.

A november 30-án megrendezett képviselő-testületi ülésen egy perces néma felállással emlékeztek meg a november 27-én elhunyt Hegedűs Kolos ferences atyára, volt tartományfőnökre, akinek a vezetésével alapították újra a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnáziumot. Élete nagy részét Budán töltötte, utóbbi éveit a Margit körúti Országúti Ferences Rendházban.

Az ülésen Őrsi Gergely beszámolt az aznap lezárult II. kerületi ingyenes tesztelések eredményéről. Ez alapján novemberben 5071 tesztet végeztek el, ebből 369 eset bizonyult pozitívnak. A polgármester köszönetet mondott a sok segítséget, amivel önkéntesek, egészségügyi dolgozók és magán-egészségügyi dolgozók lehetővé tették a koronavírus-szűréseket.

Az ülésen döntöttek arról, hogy jövőre is elérhető lesz a II. kerületi nyugdíjasok számára a kedvezményes gyógyfürdőbelépő. A közelgő december 16-i alkalom után a következő három évben is folytatódhat az akció, ami alapján a kijelölt napokon, a II. kerület nyugdíjasai kerületi kedvezménnyel, 1 000 forintért látogathatja a Lukács Gyógyfürdőt az idősebb korosztály.

A Páfrány utca és a Szalonka út találkozásánál lévő elhanyagolt terület sorsáról több lakossági egyeztetést tartottak már, a tervezett fejlesztés ügye most járt a testület előtt. Az ülésen elhangzott, hogy a képviselő-testület elkötelezett abban, hogy az érintett ingatlanon álló romos épülettorzó ne rontsa tovább a környék megjelenését és a városkép rendeződhessen.

A II. kerület olyan beruházás mellett elkötelezett, amely a legteljesebb mértékben figyelembe veszi a fővárosi helyi jelentőségű védett természeti területekre vonatkozó szabályok, a Natura 2000, illetve valamennyi hatályos természetvédelmi előírás érvényesülését. Amellett is kiáll a II. kerület, hogy a beruházás a legkisebb mértékű forgalmi terhelést eredményezzen a környéken, egyben biztosítsa, hogy az érintett ingatlanon található, műemléki védelem alatt álló épület a műemlékvédelmi szabályok legteljesebb betartása mellett újulhasson meg, illetve, hogy az épület a lehető legnagyobb arányban szolgálhassa a közösség érdekeit és tükrözze a többségi akaratot.

A testület döntése nyomán négy helyszínen (Budakeszi Úti Óvoda, Labanc Utcai Tagóvoda, Fény Utcai Piac és a Klebelsberg Kultúrkúria) megindulhat a II. kerületben a használt étolaj begyűjtése, amivel még jobban óvhatjuk környezetünket, ráadásul újrahasznosítás után a begyűjtött olaj 90 százalékából biodízel, 10 százalékából pedig biogáz képződik. A tervek szerint a használt sütőolajat és sütőzsiradékot nem önteni kell majd a gyűjtőedényekbe, hanem PET-palackban vagy befőttesüvegben kell belehelyezni, így könnyen megelőzhető, hogy szennyezetté váljanak a gyűjtőpontok. Az intézmények területén elhelyezett gyűjtőkből elszállított olaj után támogatást is nyújt majd a szolgálató cég egy megjelölt szervezetnek.

Rendeződhet a sokszor balesetveszélyt jelentő, közterületen szétdobált elektromos rollerek ügye. A megoldást az úgynevezett mikromobilitási pontok kijelölése jelentené. A szolgáltatók és a szolgáltatást igénybe vevők rendezett körülmények között helyezhetik el a járműveket ezeken a pontokon. A mostani és jövőbeni szolgáltatók így egységes feltételrendszer mellett működhetnek, megőrizve a közterületek rendezettségét és a balesetmentes a gyalogosközlekedést a járdákon, tereken.

A képviselő-testületi ülés a kerület Facebook-oldalán nézhető vissza: https://www.facebook.com/budapest2/videos/588433528927449

Címlap