Hatékonyságnöveléssel őrzik meg a szolgáltatások színvonalát

Kulcsszavak Megosztás

A vírus és a bevételkiesések rányomták bélyegüket az idei költségvetésre.

A járványhelyzet miatt továbbra sem ülésezhet a képviselő-testület, ezért az önkormányzati testületek feladat- és hatáskörében eljárva a polgármesterek hoznak döntést. Idén az interneten keresztül tanácskoztak a képviselők és véleményezték az idei költségvetést. Őrsi Gergely polgármester február 23-án tartott egyeztetését követően nemcsak az idei büdzsét fogadták el, hanem több fontos határozat is született.

A 2021. évi költségvetés megtervezése és egyensúlyának biztosítása az önkormányzat tájékoztatása alapján idén a szokottnál is nagyobb nehézséget jelentett, mivel a védekezés költségei mellett az elvonásokkal is számolni kellett, miközben a kompenzáció hiányos vagy bizonytalan. A 2021. évi költségvetés bevételi főösszege 25,1 milliárd forint.

Az idei büdzsé tervezésekor mintegy 2,3 milliárd forint bevételkieséssel számoltak. Ebből másfél milliárd az iparűzésiadó-kiesés, a gépjárműadó elvétele miatt 330 milliós a hiány, a vírushelyzet ideje alatt ingyenessé tett parkolás miatti bevételkiesés meghaladja a 330 millió forintot. Az idegenforgalmi adóból származó kiesés 105 millió forintot jelent.

A II. Kerületi Önkormányzat ugyanakkor nem vesz fel hitelt, a bevétel­kieséseket hatékonyságnöveléssel és a tartalékok felhasználásával tervezi pótolni. A nehéz helyzet ellenére a költségvetésben a korábban kitűzött célok szerepelnek – jelezte Őrsi Gergely polgármester.

Közöttük elsődleges, hogy megőrizzék az önkormányzati szolgáltatások színvonalát:

• egészségügyi intézményeink fejlesztését, a kerületiek egészségének védelmét
• megszokott színvonalon működjenek a II. kerületi fenntartású óvodák, bölcsődék
• nem csökkenhet a gyermekeknek és a szociálisan rászorulóknak eddig juttatott kerületi támogatások mértéke
• megőrzik a szociális és lakhatási támogatások mértékét
• fenntartják a szociális hálózat, így a gondozóházak és a családsegítő központ munkáját, a házi segítségnyújtást és az idősek ellátását és gondozását
• különösen nagy hangsúlyt fektetnek a kerület zöldfelületeinek megőrzésére, ápolására, fenntartására
• folytatódnak a kerület tisztasága érdekében tett eddigi erőfeszítések, fenntartják a köztisztaságot.


A költségvetés elfogadását követően döntés született arról is, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást köt a 10 millió Fa Alapítvánnyal, amely tevékeny munkájával eddig is hozzájárult, hogy minél több facsemete zöldíthesse kerületünket.

Az önkormányzat idén is megállapodott a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, hogy a kerületben végzett plusz szolgálatokat és a közbiztonság megőrzése érdekében végzett többletfeladatokat mintegy 40 millió forinttal finanszírozza. A rendőrség ugyanakkor továbbra is folyamatosan ellátja a térfigyelő szolgálathoz kapcsolódó járőrszolgálatot is a II. kerület frekventált, gyakran látogatott helyein. A többletszolgálat régóta hozzájárul városrészünk közbiztonságának javulásához.

A Margit körút és környékének, azaz a Margit-negyed revitalizációjának első munkaszakasza lezárult, ugyanúgy, mint az első pályázatok kiírása, így a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság jóváhagyása alapján az első körben három pályázóval köthet feladatellátási szerződést az önkormányzat. A Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány (segítségnyújtás a hatékony kerületi lakáspolitika kialakítása és a társadalmi szolidaritás erősítése érdekében), a Kelet Galéria Kft. (kulturális központ kialakítása a Margit körúton, helyi közművelődési tevékenység támogatása, a kulturális örökség védelme) és a Képező Művészeti Kft. (képzőművészeti stúdió kialakítása, ismeretterjesztő foglalkozások, tehetséggondozás a kerületi iskolák oktatóival) tevékenysége hozzájárulhat a Víziváros és a Margit körút közösségi életének fellendüléséhez. A szervezetek pályázati úton eddig üresen álló, önkormányzati tulajdonú helyiségeket kaptak használatba.

A II. kerület szintén együttműködési megállapodást köt az Oltalom Karitatív Egyesülettel utcai szociális munka, hajléktalanellátás, idősek lelki gondozása és jogi segítségnyújtás ellátására. Az egyesület adományboltot hoz létre és üzemeltet a megállapodás alapján.

A költségvetés elfogadását követően döntés született arról, hogy a II. kerület közösségi dokumentumfilm előkészítő kutatómunkáinak elkészítéséhez támogatást nyújt az 1956-os Intézet Alapítvány részére, valamint támogatja a Gyöngyhalász Alapítványt a II. kerületi Tapolcsányi Általános Iskolai kollégiumban élő gyermekek részére szervezett Kortárs Tudatos Kreatív programokhoz.

Címlap