2020. február 21.

Hidakat szeretnénk építeni a különböző nézetek és generációk között

Kulcsszavak Megosztás

Interjú Berg Dániel alpolgármesterrel

Kerületünk fejlődését a nemzetközi és európai uniós kapcsolatok ugyanúgy segíthetik, mint a kor technológiai vívmányai – vallja Berg Dániel társadalmi megbízatású alpolgármester, aki a kulturális területet érintő, előremutató tervekről is nyilatkozott lapunknak.

– Családom anyai ágán keresztül kötődöm a II. kerülethez, ők a Lorántffy Zsuzsanna úton laktak. Régész végzettségű édesanyám, aki az akkori budapesti under­ground művészi élet egyik aktív tagja is volt, a diktatúrából kivezető utat 1974-ben a disszidálásban találta meg. Az 1980-as években New Yorkban telepedett le, én is ott születtem. A rendszerváltást követően tíz évre hazaköltöztünk, itthon jártam általános iskolába, gyerekkori barátaim is ide kötnek, de a gimnáziumot már New Yorkban végeztem el, ugyanúgy, mint az egyetemet, ahol médiát és kommunikációt, valamint nemzetközi kapcsolatokat tanultam. Újbóli hazaköltözésem után a Közép-európai Egyetemen (CEU) szereztem közpolitikai végzettséget. Ahogyan megérintett a közélet szele, úgy folytam bele a politikába, és vezetett az utam a Momentum Mozgalomhoz, aminek tagja, majd elnökségi tagja lettem. Jelenleg önkormányzati képviselőként és társadalmi megbízatású alpolgármesterként dolgozom a II. kerületért.

Mely területek tartoznak a feladatköréhez?
A kultúra, a nemzetközi kapcsolatok, az európai uniós pályázati források megszerzése, az úgynevezett „Okos kerület” kialakítása, a digitalizációs és innovációs fejlesztések területe tartozik hozzám.
A választások óta eltelt időszakban miben tudtak előrelépni?
A kerületi művelődési központok és intézményei remek programokat kínálnak, ezt szeretnénk kibővíteni kerületi művészek, alkotók, galériák bevonásával. Megkezdtük egy hosszabb távú együttműködés kialakítását az Átrium Színházzal. Tervezzük, hogy a Kerület Napja rendezvényen túlmutató, a II. kerület természeti és kulturális adottságait felsorakoztató rendezvénysorozatot indítunk a kerület egészét lefedve. Célunk az üres boltokkal csúfított Margit körút megújítása és kulturális helyszínné alakítása a Szilágyi Erzsébet fasor és a Margit híd között civil szervezetek, művészek és startupok bevonásával.
Szintén megkezdtük a nemzetközi kapcsolatok kiépítését. Az elmúlt hónapokban többek között már látogatást tett Őrsi Gergely polgármesternél a holland, a svéd, a francia, az izraeli nagykövet, valamint találkozott Nagy-Britannia nagykövetével is.
Joseph F. Newton amerikai baptista lelkész azt mondta: az emberek azért magányosak, mert falakat építenek hidak helyett. Mi hídépítők szeretnénk lenni a világ felé, a különböző nézetek és generációk között. Ennek része az is, hogy a korábbi testvérvárosi kapcsolatokat megőrizzük kölcsönös érdek- és értékközösséget alkotva, ugyanakkor Kárpátaljára, Felvidékre, Erdélyre is kiterjesztenénk. Karácsonykor elindult a szolidáris testvérváros programunk: az egyik legtehetősebb kerületként itthon létesítettünk partneri kapcsolatot hátrányos helyzetű településekkel Borsod és Baranya megyében.

Az európai uniós források közvetlen elérése és az „Okoskerület” kialakítása is céljuk.
A költségvetésünkbe európai uniós támogatással plusz forrásokat szeretnénk bevonni a kultúra, a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a lakhatás, a digitalizáció területén. Az első, innovatív közösségi terek kialakítását célzó pályázatunkról első körben hamarosan döntenek. Zajlanak az előkészületek az „Okoskerület” kialakításával kapcsolatban. Célunk a kor technikai vívmányainak segítségével gyors, felhasználóbarát digitális és internetes ügyintézési lehetőséget nyújtani a lakosságnak minden területen, és fejleszteni a hivatali informatikai rendszert. Közép- és hosszú távon ingyenes wifi-hálózatot szeretnénk kialakítani a II. kerületben, a városrész központi területein pedig mielőbb. Közösségi konzultációt folytatnánk a lakossági igényekről, azt követően pedig indulhat a szakmai egyeztetés a lehető legjobb megoldás kiválasztására.
Egy nagyobb kabinet helyett jelenleg több alpolgármester dolgozik a kerületben. Hogyan megy az együttműködés?
Átfogó célunk egy XXI. századi, európai, élhető II. kerület kialakítása. A koalíciós vezetés jegyében különböző álláspontokat kell egy fedél alá hozni, de a kerületi érdekek vezérlik az együttműködésünket. Szeretnénk, ha az egész képviselő-testület munkáját a közszolgálatiság jellemezné, ami összességében a II. kerület és a helyiek javát szolgálná.

Címlap