HUNCHEST2

Kulcsszavak Megosztás

Kiterjesztett országos tüdőrákszűrő program.

Évente mintegy másfél millió ember életét követeli a leggyakoribb daganatos betegség, a tüdőrák. Magyarország sajnos világelső a tüdőrák halálozás terén. A legveszélyeztetettebbek az ötven évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányzó emberek, férfiak és nők egyaránt.

A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő műtét. Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem műthető stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége világszerte a tüdőrák szűrő programnak.

Magyarországon is elkezdődött egy speciális tüdőrák szűrő program (HUNCHEST2), melynek egyik centruma az Országos Onkológiai Intézet. A tüdőrák korai kiszűrésére kevésbé alkalmas hagyományos tüdőszűréssel szemben, a program keretében végzett alacsony dózisú CT vizsgálattal lehetőség van a más módszerrel rejtve maradó elváltozásokat is kimutatni.

A kibővített HUNCHEST2 tüdőrák szűrő program keretében 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végzünk előzetes jelentkezés és időpont egyeztetést követően alacsony sugárterhelésű komputertomográfiával (CT-vel), történő néhány perces szűrővizsgálatot. A szűrővizsgálat célja a tüdőrák korai felismerése. A vizsgálat ingyenes.

A vizsgálat feltétele, hogy a páciens 50 évesnél idősebb legyen, ne legyen (bármilyen) ismert daganatos betegsége, jelenleg is dohányos, vagy a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi 1 csomag cigarettát elszívott.

Betegség gyanúja esetén, amelyről haladéktalanul értesítjük az érintetteket, kontroll vizsgálatra, szükség esetén további kivizsgálásra kerülhet sor.

A nemdohányzók tüdőrák előfordulása növekszik, és korai felfedezésre CT vizsgálat és testnedvek elemzése állnak rendelkezésre.

A program keretén belül 50 főnek lehetőséget biztosítunk ún. liquid biopsziára a CT vizsgálat mellett. A liquid biopszia a testnedvekből történő biomarker (DNS) kimutatás, képalkotó módszerekkel kombinálva elősegítheti a tüdőrák korai felfedezését akár abban a stádiumban, amikor a betegség még nem jár klinikai és/vagy radiológiai eltéréssel. A daganatból származó keringő tumor DNS lehetőséget ad genetikai változások tanulmányozására. A keringő tumorsejtek a daganatról való leválást követően jelennek meg a keringésben. A CT-vel történő HUNCHEST szűrési programban résztvevőknél – az egyén beleegyezése esetében – vér- és vizeletminta levételére kerül sor.

A felvételeket tapasztalt szakorvos elemzi. A HUNCHEST2 programba az új betegek beválasztása 2021.09.30-ig tart. Ha az alacsony sugárdózisú CT vizsgálattal történő kibővített HUNCHEST tüdőrák szűrő vizsgálatra szeretne jelentkezni, munkanapokon 09:00-15:00 óra között hívja az Országos Onkológiai Intézet kollégáját a +36-30-412-0153 telefonszámon.

Címlap