II. kerület napja - 2024

Címlap   |   2024, június 17 - 09:30Send by email

Idén a II. kerület napját két helyszínen, a Marczibányi Téri Művelődési Központban és a Klebelsberg Kultúrkúriaban ünnepeljük.

A két helyszín között retrobuszjárat gondoskodik az átjutásról, ami nosztalgikus hangulatot idéz, visszahozva a régi idők hangulatát.
Szolgáltatás időpontja: 2024.06.22. 10:00-16:00 óra között, a két intézmény között.
Indulási időpontok
10:00 Indul: Marczibányi Téri Művelődési Központ „MARCZI” > Cél: Klebelsberg Kultúrkúria „KLÉBI”
10:30 Indul: Klebelsberg Kultúrkúria „KLÉBI” > Cél: Marczibányi Téri Művelődési Központ „MARCZI”
11:00 Indul: MARCZI > Cél: KLÉBI
11:30 Indul: KLÉBI > Cél: MARCZI
12:00 Indul: MARCZI > Cél: KLÉBI
12:30 Indul: KLÉBI > Cél: MARCZI
13:00 Indul: MARCZI > Cél: KLÉBI
13:30 Indul: KLÉBI > Cél: MARCZI
14:00 Indul: MARCZI > Cél: KLÉBI
14:30 Indul: KLÉBI > Cél: MARCZI
15:00 Indul: MARCZI > Cél: KLÉBI
15:30 Indul: KLÉBI > Cél: MARCZI
Utazási regisztációs link: HAMAROSAN
PROGRAMOK:
JÚNIUS 22. SZOMBAT - KERÜLET NAPJA A MARCZIN
10.00 RUTKAI BORI BANDA: ZSEBTENGER
„Hordozható” tengerparti hangulattal, és pörgős kalanddalokkal érkezik a zenekar.
10.30 MERENDE MŰHELY: JÁTSZÓPARK
A fából készült játékpark 15 különböző eszközből áll, ügyességi, együttműködésre épülő, ill. stratégiai típusú játékokból. A játszatást képzett színházpedagógusok segítik, és koordinálják.
11.00 DANNY MESÉL: A FÁN LAKÓ GYERMEKEK
interaktív zenés mese
Danny 2013-ban mutatta be Kitendzsi, Tenten és Kokó afrikai népmeséjét a Kabóciádé Családi Fesztiválon. Azóta minden korosztály kedvence lett. A ghánai hangszer varázslatos hangjai a szavannák világába repítenek, ahol megtanulhatjuk, hogyan óvakodjunk a gonosz boszorkány fortélyaitól.
A népmesét feldolgozta: Danny Bain és Szántó Viktória
Előadja: Danny Bain
Időtartam: 25 perc + 20 perc hangszerkipróbálás
11.00 ILLUSZTRÁTOR TEAM – KÉZMŰVES SZIGET
Gyertek, alkossunk együtt a szabadban! Vár benneteket Panka, Cili, Nóra, a fák árnyékában, különleges technikákkal. Hozz magaddal festős pólót!
11.00-14.00 KERÁMIA WORKSHOP
Kipróbálhatod kézügyességedet és betekintést nyerhetsz az agyagozás világába. A foglalkozás alatt egy tárgy elkészítésére van lehetőség Urbán Krisztina kerámiaművész navigálásával.
(Az alkotás kiégetésére nincs lehetőség.)
13.00-15.00 HELLÓBOTANIKA: NÖVÉNYFESTŐ WORKSHOP
Akvarellfestés növényi tintákkal – korhatár nélkül
Szirmokból, gyökerekből és levelekből kinyert szép, színes növényi tintákkal festhetnek az érdeklődők akvarellpapír képeslapokat, és különböző játékos színmódosításokat is kipróbálhatnak, miközben megismerkednek a festőnövényekkel, a vadontermő, termeszthető és konyhai hulladékként keletkező növényi alapanyagokkal, amiket színezésre is fel lehet használni.
14.00-16.00 CSALÁDI JÓGA
A családi jógaóra egy kivételes lehetőség, hogy a családtagok mélyebben kapcsolódjanak.
Az órákon az ideális életkor 3+ év, de szuperügyes kistesók, vagy tipegő jógások is csatlakozhatnak hozzánk.
Foglalkozásvezető: FARKAS ZSUZSI gyermekjóga oktató
14.00-16.00 FUROSIKI – JAPÁN KENDŐHAJTOGATÓ WORKSHOP
A FloWeRAP a hagyományos japán furosiki csomagolástechnika és a modern európai design fúziójából született csomagolókendő. A japán csomagolási módszer nemcsak esztétikus és egyedi, hanem a kendők újrahasznosíthatóságának köszönhetően rendkívül pénztárcakímélő, számos felhasználási lehetőséget rejt magában, helytakarékos és ebből eredően kifejezetten környezetbarát.

Furosiki: a középkori Japánból származó hagyományos csomagolókendők, melyek eredendően a közfürdőkben, a levetett ruhák tárolását szolgálták, majd a japán ajándékozáskultúra szerves részét képezték, mára az egész világon egy méltán elterjedt, környezetbarát csomagolási technika anyagaivá váltak.
16.00 SZÍNKÖR ALKOTÓMŰHELY: FELNŐTT ÉLMÉNYFESTÉS
Gyertek próbáljátok ki az akril festés élményét! Mindenki önállóan alkothatja meg saját képét!
3 órás élményfestésünkön instruktoraink az esemény folyamán lépésről-lépésre vezetnek végig, és segítenek, hogy megfesd a saját képedet. Eseményünkön egy 40x50-es vászonra alkothattok.

Ha az eredeti képtől eltérő színekben és kompozícióban szeretnél dolgozni, bátran jelezd nekik és ők örömmel segítenek. Neked csak annyi a dolgod, hogy kikapcsolódj és átéld a harmonikus alkotás örömét.
Az akril festék egy nagyon gyorsan száradó, műgyanta alapú médium, ezért ennél a technikánál nem szükséges a száradásra várni. Az esemény végeztével magaddal is viheted a műalkotásod és otthon már ki is teheted a faladra! Akril festéket használó eseményeinkre érdemes olyan ruhában és cipőben érkezni, amit nem sajnálsz, mivel ez az anyag száradás után már nem kimosható. Kötényt mindenki számára biztosítunk, ami részben védi az öltözéket, de teljes biztonságot nem nyújt.
A festés 14 éves kortól ajánlott!
17.00 CSILLAGSZEMŰ TÁNCEGYÜTTES
Ízelítő a néptánc és népzene hagyományaiból. A bemutatót egy rövid közös tánccal zárjuk.
A Csillagszemű Táncegyüttest Timár Sándor koreográfus és Timár Böske táncművész alapította 1993-ban. Az oktatás a Timár-módszer segítségével történik, melynek lényege, hogy minél több gyermek minél kisebb korban ismerkedjen meg a még elevenen élő néptánc és népzene hagyománnyal, de nem csak a színpadi megjelenítés által és muzeális értékként, hanem mint megélt tapasztalat épüljön be a mindennapi életükbe. Az együttes több helyszínen, különböző szintű és más-más korosztályt képviselő csoportokkal működik, de hosszú évek óta kötődik a II. kerülethez és a Marczibányi téri Művelődési Központhoz. Itt tartja próbáit a kisiskolás és a junior korcsoport, illetve a Csillagszeműek felnőtt társulata, a Timár Együttes is.
EGÉSZ NAP: GRILLPARTI A BELSŐ KERTBEN – A hangulatról pedig az OPEN DJ-i gondoskodnak.
A regisztrációhoz kötött programokra a férőhelyek száma korlátozott.
Regisztráció: https://kozosseg.bp02.hu/
Programok a Klebelsberg Kultúrkúriában
Bogárháton bemutató

A rovarvilág csodáit makettek és élő rovarok segítségével, sok játékkal ismerhetik meg kicsik és nagyok! A program Magyarországon egyedülálló tematikára épül!
Vitéz László Bábjátékautomata

Az automatát Albertnek hívják, és minden arra járó érdeklődőnek teljesíti a kívánságát, aki leírja, vagy lerajzolja kedvenc előadását. A Kemény Henrik Vitéz László bábszínházát, egy „félkarú rablót” és egy ATM-et ötvöző automata reggeltől délutánig várja a kéréseket, óhajokat, memóriájában Vitéz László-jelenetekkel, dalokkal, játékokkal. A különböző bábok hol verset mondanak, hol mesélnek és énekelnek.
Kalandozó Komédium játszótér

Történelmi játszóterünk a középkorból indul, majd bepillant a múlt század eleji, békebeli évekbe és meg sem áll a fantázia világáig. Játékaink és vidámító eszközeink különböző korosztályokra lettek hangolva, kialakítva.
Színpadi programok:
10:30 Gryllus Vilmos gyermekműsora
11:30 Polgármesteri köszöntő
11:35 Dobronka Cirkusz világszám
12:30 Secundo kórus
13:00 Nemzetiségi önkormányzatok folklór előadásai
15:00 Készenléti Szolgálat Pesthidegkút ÖTE tűzoltó és mentőkutyás bemutató
16:00 Vitéz László vándorúton - a Tatay Színház elődása
Mi vár rátok? Kincs helyett kilincs, malom helyett majom, öreg remete helyett a fekete feneke. Vitéz László vándorútja során barátokat keres, de helyettük találkozik remetével, csendőrrel, az ördögökkel... Vajon barátra talál-e mire az út végére ér?
Játék, humor, játék és játék. Ez Vitéz László.
Kemény Henrik szövegét felhasználva, átdogozta Tatai Zsolt.
Játssza: Tatai Zsolt
Zeneszerző: Teszárek Csaba
Bábok: Kiscsák Éva, Tatai Veronika, Tatai Zsolt
17:00 Takáts Eszter duo, Vendég: Szabó Tamás
18:00 Langaléta garabonciások
19:00 Kolompos Együttes
20:30 Kerekes Band koncert
A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól, a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ezalatt a több, mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzene színtéren. A moldvai zene pulzálását idéző tempó kiegészülve a riffközpontú furulya és koboz témákkal, más néven Ethno Funk.
Kísérőprogramok:
12:00-13:00 „Ízek utcája” nemzetiségi önkormányzatok gasztronómiai programja, ételkóstolóval
14:00-18:00 Piac a Fekete Macskához
10:00-18:00 Védelmi szakterületek bemutatkozása (BRFK II. Kerületi Rendőrkapitányság rendőrautó-bemutató; Készenléti Szolgálat Pesthidegkút Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltóautó-bemutató)
- Kisvasút
- Állatsimogató
- Hole In ügyességi játékok játékok - crokinole és babzsákdobálás
- Kézműves játszóház
- II. Kerület Kártya bemutatkozás, regisztrációs lehetőség (Városfejlesztő Zrt.)
- Buda Szóda
- Margit-negyed program bemutatkozás
Moderátor: Gulyás László vándormuzsikus
Kísérő kiállítások:
Ments másként! Budai tárgyak és történetek - II. kerületi hungarikonok Kovács Péter (1943 - 2019) II. kerületi Kossuth-díjas grafikusművész meseillusztrációi
10:00-18:00 Védelmi szakterületek bemutatkozása (BRFK II. Kerületi Rendőrkapitányság rendőrautó-bemutató; Készenléti Szolgálat Pesthidegkút Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltóautó-bemutató)
Mindenkit szeretettel várunk!