2024. május 08.

Ingyenes egészségügyi szűrőprogramok a II. kerületben

Kulcsszavak Megosztás

2024. május 10-e és 16-a között ingyenes egészségügyi szűrőhetet szervez a II. Kerületi Önkormányzat és az Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata.

A szűrés helyszíne a Kapás utcai Szakrendelő (1027 Budapest, Kapás utca 22.), illetve a dexa vizsgálatra a Csontsűrűségmérő Központban kerül sor (1027 Budapest, Fekete Sas u. 6.).

11 féle vizsgálatra lehet jelentkezni, s a szakterületek kiválasztásakor nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy nők és férfiak és valamennyi korosztály számára legyen olyan szakterület, amely az egészségmegőrzés szempontjából fontos lehet. A szűrések változatos időpontokban, délelőtt és délután is elérhetőek annak érdekében, hogy mindenki időbeosztása szerint találjon alkalmat a részvételre, így segítve a betegségek korai felismerését és már a korai szakaszban megkezdhető kezelést.

A szűrővizsgálatot a II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata orvosai és szakdolgozói végzik.

A programban való részvétel feltétele:

 • a vizsgálatot kérő II. kerületi lakcímmel rendelkezzen (állandó kerületi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel),
 • a vizsgálatot kérő legalább 1 éven belül nem vett részt vizsgálaton ilyen típusú egészségügyi szakterületen

Elérhető vizsgálatok:

 1. A DEXA vizsgálattal a csontok ásványi anyag tartalmának mennyiségét lehet meghatározni. A vizsgálat már akkor figyelmeztet a csontritkulás veszélyére, mielőtt az komoly panaszokat okozna, így a megfelelő orvosi kezelés időben, a súlyosabb problémák kialakulása előtt megkezdhető! A dexa vizsgálat időpontja: 2024. május 10. péntek, helyszíne a Csontsűrűségmérő Központ (1027 Budapest, Fekete Sas u. 6.)
 2. A Légzésfunkció, vagyis spirometria segítségével a tüdő működéséről kaphatunk képet. Ez a vizsgálat az asztma és más tüdőbetegségek kivizsgálásának elengedhetetlen része. A légzésfunkciós vizsgálattal a gyakorlott szakorvos következtetni tud a háttérben meghúzódó betegég fajtájára ugyanúgy, mint a súlyosságára. A vizsgálat a szűrőhét valamennyi napján, délelőtt és délután is elérhető lesz.
 3. Általános nőgyógyászati vizsgálat és rákszűrés az egyik legfontosabb, a szűrőprogramok sorában. A nőgyógyászati daganatos betegségek esetében valóban igaz, hogy a korai felismerés életet ment.
 4. A szájüregi szűrővizsgálat célja a szájüregi daganatok okozta megbetegedések korai felismerése és, hogy a jelentkező átfogó képet kapjon fogai és szájürege állapotáról.ű
 5. A bőrgyógyászati szűrővizsgálat főbb célja a testen található az anyajegyek átvizsgálása és az esetleges rosszindulatú elváltozások korai felismerése.
 6. Az urológiai szűrővizsgálat célja szintén a korai felismerés. Az idejében történő felismerése érdekében ajánlatos minden 45 évesnél idősebb férfi részvétele ezen a szűrővizsgálaton, amelyen prosztata szűrésre és PSA-szint meghatározására (prosztata szűrés vérből) is sor kerül.
 7. Az In-Body géppel történő vizsgálat során a szervezet egészére kiható izom-, zsír és víztömeg arányaira derül fény, és esetleges probléma esetén a tanácsadás keretében egy képzett dietetikus segít az egészség felé vezető út megtalálásában.
 8. A szemészeti vizsgálat kiemelten fontos, mert az időben felfedezett betegségek kezelésével megelőzhető a látásromlás kialakulása és egyes krónikus betegségek szemészeti szűrése is megtörténik.
 9. A vérnyomás és vércukorvizsgálat jelentőségét valamennyien ismerjük. Testünk rezdülései, az így mért értékek fontos információt adhatnak egészségi állapotunkról. (A vércukorvizsgálatra nem kell éhgyomorral érkeznie.)
 10. A pszichológiai szűrővizsgálatok, megfelelő módon és körülmények között elvégezve, jó lehetőséget jelenthetnek önmagunk jobb megismerésére és fejlesztésére és a kliens állapotfelmérésére.
 11. A székletvérteszt vagy a széklet vér vizsgálat elsődleges célja, hogy segítse a vastagbélrák még korai stádiumának kimutatását. Minél előbb kerül diagnosztizálásra ugyanis a vastagbélrák jelenléte (még mielőtt az áttétet képezne más szervekre), annál nagyobb a gyógyulási esély.

A szűrővizsgálatok ingyenesek, de csak előzetes regisztrációval vehetők igénybe. A kiválasztott vizsgálatra/vizsgálatokra a szabad időpontok erejéig tud regisztrálni.

Regisztráció >>> https://kozosseg.bp02.hu/

Csak olyan vizsgálatra és időpontra jelentkezzenek be, amelyet biztosan igénybe fognak venni. Amennyiben valamely vizsgálatra jelentkezett, de azon nem tud részt venni, haladéktalanul jelezze a [email protected] címen. A vizsgálatra hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és TAJ kártyáját.

Az Adatvédelmi tájékoztatóban leírtak szerint a jelentkezéskor megadott adatait kizárólag a szűrővizsgálat céljából kezeljük és a gyors és zökkenőmentes vizsgálati bejelentkezés elősegítése érdekében – az Ön hozzájárulása esetén – a II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata számára kizárólag ezen a szűrővizsgálat céljából átadjuk.

Címlap