Interaktív helytörténeti kiállítás a volt óvóhelyen

Címlap   |   2024, május 20 - 15:58Send by email

A tárlat gazdag ismeretanyagot nyújt minden korosztály számára a közös múltunkról.

A Volt egyszer Budán… helytörténeti kötetek megjelenése után újabb fontos kulturális mérföldkőhöz érkezett a II. kerület. Május 15-én bemutatták a régóta várt helytörténeti gyűjteményt a Mechwart ligetben. Az egykori óvóhelyből színes, interaktív, rendkívül gazdag ismeretanyagot felvonultató kiállítást alakítottak ki, amely minden korosztály számára megismerhetővé teszi közös múltunkat.
Az óvóhelyből így „Helyóvó” helytörténeti gyűjtemény lett.

A II. kerület helytörténeti gyűjtemény kialakításával fontos vállalását teljesített az önkormányzat. Eddig ugyanis nem volt a kerületben a városrész történetét feldolgozó, hagyományait ápoló helytörténeti gyűjtemény. A kerület történetét interaktívan bemutató Óvóhelyet ugyanakkor bővíthető.

Fontos szempont volt a kialakításakor, hogy a látogató gazdag és alapos ismereteket szerezhessen Buda múltjáról, de ennél is jobban törekedtek arra, hogy megoszthassák egymással az emlékeket, és megismerhetővé váljanak az előttünk itt élők történetei.

A Mechwart ligetben álló önkormányzati épület az 1950-es évek elején eredetileg pártháznak épült. Az alatta található óvóhelyen hozták létre a helytörténeti gyűjteményt. A „bunkernek” szerencsére sosem kellett éles helyzetben funkcionálnia, de rengeteg eszközt és emléket megőriztek a tartozékokból. A kiállításon láthatóak is a polgári védelmi oktató diafilmek, illetve a bunkerben megmaradt eszközök, tájékoztat táblák.

Az óvóhelyen berendezett tárlaton a II. kerület múltjának egy kis keresztmetszete tárul fel érintőképernyők és a kerület történetét összefoglaló tablók segítségével, de térképre vetítve fedezhetjük fel a kerület szakrális emlékeit, természeti kincseit, híres épületeit, emlékműveit is, valamint bepillantást nyerhető a felhévízi és vízivárosi fürdőink egyedülálló világába, a szőlőművelés történetébe vagy éppen Buda nagy múltú kertvendéglőinek sokszínűségébe.

Böngészni lehet a közlekedéstörténet fejezetei közt, és megismerhetjük nagyjainkat is, akik itt éltek és élnek köztünk. Tesztelhetjük helytörténeti ismereteinket, csőpostával üzenhetünk a jövőnek, egy-egy kis fülkében virtuális sétával bejárható a Margit körút, illetve még szelfi is készíthető a 6-os villamossal, az 56-os busszal vagy éppen a Góbé vitorlázórepülővel.

Az óvóhelynek egyelőre nincs rendszeres nyitva tartási ideje, de igyekeznek minél több nyílt napot szervezni. Legközelebb május 22-én 14 órától és 16.30-tól 18 óráig, majd május 29-én 14–18 óráig tekinthető meg, de folyamatosan hirdetnek további időpontokat.