2022. december 12.

Januártól bővül a kerületi várakozási övezet

Kulcsszavak Megosztás

Fontos tudnivalók a várakozási engedélyek kiváltásáról.

A fővárosi közgyűlés októberben jóváhagyta a II. kerületi várakozási övezet bővítését, amit a II. Kerületi Önkormányzat kezdeményezett a bevonandó területen élők parkolási gondjainak enyhítése érdekében.

2023. januártól parkolási övezet működik a Gábor Áron utca–Szilágyi Erzsébet fasor–Lotz Károly utca–Pasaréti út–Gábor Áron utca–Pusztaszeri út (beleértve a Felső Zöldmáli szervizút szakaszát is)–Alsó Zöldmáli út–Pusztaszeri út–Csejtei utca–Józsefhegyi utca–Szemlőhegy utca–Áldás utca–Eszter utca–Alsó Törökvész út–Bimbó út–Alvinci út–Lévay utca–Fillér utca–Lorántffy Zsuzsanna út–Hermann Ottó utca–Radna utca–Pasaréti út által határolt területen, beleértve a határoló utakat és tereket, valamint a Szépvölgyi út 52-66. szám alatti szakaszokkal körülhatárolt területen.

Bővül a várakozási övezet

A fővárosi közgyűlés októberben jóváhagyta a II. kerületi várakozási övezet bővítését, ennek megfelelően az eddigi övezet északnyugati irányban a Lotz Károly utca–Pusztaszeri út–Gábor Áron utca–Alsó-Zöldmáli út határoló útvonalakkal zárul, valamint a Szépvölgyi úton a III. kerület várakozási övezetével azonos lesz a fizetőparkoló terület kiterjedése.

A várakozási hozzájárulások tekintetében három zóna jön létre. Ezeket interaktív térképen lehet megtekinteni. Részletes információk a http://archiv.masodikkerulet.hu/varosrendeszet/hirek/parkeng.html oldalon.

Tovább az interaktív térképhez >>>

A 2023. évi várakozási engedélyek kiváltása az új területen

A gördülékeny ügyintézés érdekében az új fizetőövezeti területen élők a várakozási engedélyeket már DECEMBER 5-től elkezdhették kiváltani. Erről az érintett részen élőket november 27-én a postaládákba bedobott tájékoztatón értesítették.

A régi várakozási övezet területén lakók számára DECEMBER 15-től küldenek tájékoztatást a 2023. évi várakozási engedélyek kiváltásával kapcsolatban. Az ott élők az engedélyeket 2023. JANUÁR 2-től válthatják ki. A 2022. évi engedélyek január végéig érvényesek.

Fontos tudni, hogy mind a régi, mind az új övezetre – a helyi parkolási rendeletnek megfelelően – már magasabb költségtérítési összeggel és második autó esetén az 5%-os várakozási díj mellett lehet kiváltani az engedélyeket.

Az engedélyek kiváltásával kapcsolatban is a http://archiv.masodikkerulet.hu/varosrendeszet/hirek/parkeng.html oldalon érhető el további információ. Az oldalon belül mindent megtalálnak az ügyfelek a bővítéssel és a várakozási engedély kiváltásával kapcsolatban.

Fontos! A weboldal alján látható mozgó reklámra vagy a baloldali Menü alján szereplő Ügyfélablak gombra kattintva tudják az ügyfelek online intézni a várakozási engedély igénylését és online kártyás fizetéssel tudják rendezni a térítési díjat. Ez azért is lényeges, mert az engedély a fizetés pillanatától él, a rendszer egyúttal megküldi az éves engedély érvényességét tartalmazó adatlapot is.

Átutalás, illetve csekkes fizetés esetén a feldolgozáshoz először meg kell érkeznie a bankszámlakivonatnak a banktól, így ezekben az esetekben körülbelül két nap az engedély elfogadása és az érvényesség közötti átfutási idő. (Személyes ügyintézéskor készpénzes vagy kártyás fizetés esetén azonnal él az engedély, átutalás és csekk esetén szintén számolni kell az átfutási idővel.).

Személyes ügyintézésre a két ünnep közötti és a január első hetét érintő közigazgatási szünetben nem lesz lehetőség.

Az ügyintézés során esetlegesen felmerülő kérdésekkel kapcsolatban az alábbi telefonszámokon nyújtanak segítséget: (06 1) 346-5600, (06 1) 346-5599.

Változott a várakozási engedély kiváltásának költsége

A II. kerület területén a várakozás rendjét szabályozó rendelet szerint változik a várakozási engedélyek kiváltásának költsége: lakossági és egészségügyi várakozási hozzájárulás esetén 1000-ről 2000 Ft-ra, gazdálkodói várakozási hozzájárulás esetén 2000-ről 5000 Ft-ra.

A költségtérítésen felül lakossági hozzájárulás esetén a második autóra a jogszabályban meghatározott várakozási díj 5%-át kell megfizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakcím szerinti várakozási díj az alapösszeg, a díj mértéke a lakcím függvénye, azaz, hogy A, B vagy C díjövezetben található-e, így második autó esetén 2000 Ft költségtérítés és további 3750 Ft, 5625 Ft vagy 7500 Ft lesz az éves várakozási díj teljes költsége.

Címlap