Jól vizsgázott a járőrszolgálat

Kulcsszavak Megosztás

A sikeres főpróba után állandóvá tennék a házi kedvencek járőrszolgálatát

Szilveszter éjszakája a kutyák és a kutyások számára évről évre visszatérő rémálom. Négylábú barátaink ugyanis rettegnek a petárdáktól és félelmükben hajlamosak kifutni a világból, hogy azután a kétségbeesett gazdák napokig, esetleg hetekig keressék őket. Sajnos, arra is volt már példa, hogy egy-egy halálra rémült eb soha nem került elő. Bár sokan reméltük, hogy a járvány miatti szigorítások következtében idén békésebb lesz az évváltás, de sajnos 2020-at is sokan búcsúztatták nagy durrogások közepette.

A II. Kerületi Önkormányzat ezen az áldatlan állapoton igyekezett segíteni, amikor életre hívta a házi kedvencek járőrszolgálatát, amely a Világot Nekik Állatjóléti Szolgálat Alapítvány és az Országos Munkakutya Sportegyesület munkatársaival együttműködve december 31-én és január 1-jén járta a II. kerület utcáit, illetve tartott telefonos diszpécserszolgálatot.
Szerencsére kerületünkben nem sok kutya szökött el, köszönhetően annak, hogy a gazdák nagy része pórázon sétáltatta kedvencét, illetve a kerti kutyákat beengedte a lakásba. De azért akadt teendője a járőrszolgálatnak, és munkájuknak hála több elszabadult jószág is biztonságban, egészségben visszakerült gazdájához.

Őrsi Gergely polgármester lapunknak elmondta, hogy a szilveszterkor jól vizsgázott állatvédelmi járőrszolgálatot szeretnék állandóvá tenni, amely Gál Andrea képviselő és állatvédelmi tanácsnok felügyelete alatt valósulhat meg. Az ügyben több szakértővel és civil szervezettel vették fel a kapcsolatot.

– Célunk, hogy folyamatosan legyen egy – a polgárőrséghez hasonló – állatvédő szolgálat, amelynek tevékenysége sokrétű: csipleolvasóval is ellátva dolgozik, segít megtalálni az elkóborolt házi kedvenceket, de olyan tanácsadói feladatot is ellát, amely segít feloldani a kutyás és nem kutyás lakók közt olykor kialakuló ellenétet, emellett a felelős állattartás kapcsán oktatási feladatokat is elláthat. Szeretnénk a folyamatba bevonni a helyi lakókat és civil szervezeteket is. A képzést szakértőktől kapják, és a tudás birtokában maguk is továbbadhatnák az ismereteket – emelte ki a polgármester.
Hogy mennyire szükség van egy hasonló szervezetre, az a helyi közösségi csoportokban is megmutatkozik egy-egy háziállat eltűnésekor, amikor sokan segítenek is a keresésben – hangsúlyozta Őrsi Gergely.

– Mi ezt szeretnénk támogatni szakmai háttérrel, autóval, szakemberrel. Hosszú távú terveink között pedig szerepel, hogy civilekkel közösen egy kisebb, II. kerületi állatmenhelyet is létrehozzunk, hogy minél több állat legyen biztonságban, jó körülmények között.

Címlap