Kedvezményes díjszabás, új bérlők a Margit Negyedben

Kulcsszavak Megosztás

Hamarosan új bérlők költözhetnek a Margit körút mentén évek óta üresen álló, önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségekbe.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Margit Negyed Program megvalósítása: megszületett a döntés a korábban meghirdetett ingatlanhasznosítási pályázatokról.

A II. kerületi városvezetés 2020 végén hívta életre a Margit-negyeddel kapcsolatos kezdeményezést, melynek célja a Margit körút és környékének megújítása: a városrész megtöltése társadalmi célú, közösséget szolgáló, civil kezdeményezésekkel, kulturális élettel, illetve kis- és középvállalkozásokkal.

A korábban meghirdetett ingatlanhasznosítási pályázat első körének eredményeként kiválasztott új bérlők olyan kulturális vagy civil szervezetek, amelyek munkájukkal, működésükkel előmozdíthatják a Margit Negyed Program célját, és segíthetnek abban, hogy újra élet töltse meg Buda kapuját. A nyertes pályázók kedvezményes díjszabással jutnak majd hozzá a helyiségekhez, ami mindenképpen nyereség, hiszen az üresen álló ingatlanok önmagukban is költséget jelentenek az önkormányzatnak.
Mint Őrsi Gergely polgármester elmondta, a Margit Negyed koncepciójának kidolgozásával az önkormányzat célja, hogy megújuljon a Margit körút és környezete úgy, hogy egy hosszú távon fenntartható, önállóan fejlődő kulturális, civil és vállalkozói közösség jöhessen létre.

– Szeretnénk a jövőben folytatni a II. kerületiek tájékoztatását, a szakmai és lakossági egyeztetést arról, hogy kinek, mit jelenthet a jövőben a Margit-negyed. A felpezsdülő kulturális és közösségi élet közvetlen gazdasági hatásaként új piaci szereplők jelenhetnek meg, célzott fejlesztések valósulhatnak meg, pályázati források válnak elérhetővé, az ingatlanok kihasználtsága és értéke is növekedhet, ami tovább javíthatja a városképet – emelte ki a kerület vezetője.

A környék, amely egykor komoly vásárlóerővel rendelkezett, sajnos sokat vesztett presztízséből az elmúlt 25-30 évben.

– A Margit Negyed Programmal hosszú távú célunk a Margit körút és vonzáskörének teljes megújítása. A közösségi ingatlanhasznosítás által ez a folyamat most fizikailag is elindul – mondta Berg Dániel alpolgármester (Momentum), a Margit Negyed Testület elnöke. – Bízunk benne, hogy a veszélyhelyzet végére érzékelhető fejlődés lesz látható a negyedben mind a kultúra, mind a közösségi élet és a kiskereskedelem területén – tette hozzá.
Biró Zsolt önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) a Margit Negyed Testület tagjaként lapunknak elmondta, hogy véleménye szerint a szakmai testület munkája eddig csak az ingatlanok bérbeadására korlátozódott. – Jó lenne, ha az infrastruktúra, a közlekedés és a környék zöldítése területén is előrelépés történne, mert ezek nélkül nem várható a városrész revitalizációja, pedig mindannyiunk közös ügye, hogy megújuljon a Margit körút. Sajnos, az utóbbi időben előtérbe került a politikai kommunikáció, ami nem tesz jót a projektnek. Bízunk abban, hogy az előkészítő szakmai testület továbbra is politikamentesen tudja folytatni a munkát – tette hozzá a képviselő.

Mi történt az elmúlt hónapokban?

  • Szakmai partnereket vontak be a Margit Negyed Programba, akik közreműködésükkel aktívan segítik a Margit körút és környezetének megújulását
  • megalakult a folyamatot támogató szakmai testület (Margit Negyed Döntés-előkészítő és Tanácsadó Testület) építészek, kulturális és művészeti szakértők, önkormányzati képviselők, a helyi kreatív szakma és civilek részvételével
  • pályázat útján elérhetővé tették az önkormányzati tulajdonú, nem lakáscélú ingatlanokat a területen, ez jó lehetőség a kis- és középvállalkozások számára, miközben az önkormányzat is bevételhez jut
  • a szakmai testület kidolgozott egy olyan szempontrendszert, ami kedvezményes bérleti konstrukciót kínálhat a Margit-negyedben
  • az első pályázati kör lezárult, a benyújtott pályázatok értékelése után a szakmai testület javaslata alapján kiválasztottak hat pályázót.

Mi várható a következő időszakban?

  • A szerződéskötést követően hamarosan új bérlők költözhetnek a Margit körút mentén jelenleg üresen álló önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségekbe
  • megnyílik a Margit Negyed Ingatlanpályázat második köre
  • elindul március közepén a Margit Negyed honlapja, FB- és Instagram-oldala, ahol többek között a kedvezményesen megpályázható helyiségek, a pályázati feltételek és a határidők is nyomon követhetőek lesznek
  • feltérképezik a helyi vállalkozói kör, a lakosság és a kulturális szereplők igényeit, lehetőségeit
  • a tervek szerint a II. Kerületi Önkormányzat Vízivárosi Galériája az eddigi Kapás utcai pincehelyiségből a Margit körút egyik hatalmas portállal rendelkező helyiségébe költözik.

Címlap