Kelendőek a Margit-negyed önkormányzati ingatlanai

Kulcsszavak Megosztás

Minden várakozást felülmúlt az érdeklődés a Margit-negyed meghirdetett ingatlanai iránt, hiszen öt hét alatt több mint 130 pályázat érkezett 22 önkormányzati helyiségre. 

A napokban elkezdődött a május 31-ig beérkezett pályázatok elbírálása, és hamarosan újabb ingatlanokat hirdetnek meg.

A II. Kerületi Önkormányzat 2020 őszén hirdette meg Margit-negyed programját, mely a Margit-körút és közvetlen vonzáskörzetének kulturális és gazdasági újrapozicionálását tűzte ki célul. A program egyik első lépéseként a területen elérhető üres önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanoknak kívánnak bérlőket és üzemeltetőket találni. Az ingatlanhasznosítási programnak nem csupán az a célja, hogy az érintett ingatlanok visszakerüljenek a piaci körforgásba, hanem hogy a leendő bérlők a program által meghatározott közösségi és kulturális célok elérését is partnerként segítsék.

Idén tavasszal több partnerszervezet már a programon keresztül juthatott ingatlanhoz, majd április végén további helyiségeket hirdetett meg az önkormányzat a Margit-negyed platformjain. Május 4-én elindult egy közterületi és online kampány is a program népszerűsítésére. Alig két héttel a kampányindítást követően már a legtöbb ingatlanra érkezett releváns pályázat, így a Margit-negyed Döntés-előkészítő és Tanácsadó Testület úgy határozott, hogy mihamarabb munkához lát, és a május 31-ig beérkezett pályázatokat kiértékeli a következő hetekben, hogy a nyáron a legtöbb ingatlan esetében megkezdődhessen az érdemi munka.

– Jó látni, hogy milyen sokan szeretnének részt vállalni a Margit-negyed megvalósításában. Az, hogy ilyen sok, a program céljait támogató pályázat érkezett, megerősíti azt az elképzelésünket, miszerint kezdeményezésünk nemcsak a területen lakók, de az egész város valós igényeit szolgálhatja ki egy élhetőbb, fenntarthatóbb városi létforma kialakításában – nyilatkozta Őrsi Gergely polgármester.
A pályázási lehetőség ettől függetlenül nem szűnik meg, hiszen ameddig a szerződés a leendő bérlővel nem köttetik meg, ezen ingatlanok nem kerülnek ki a programból, viszont mind az önkormányzat, mind a Margit-negyed program felületein a napokban passzív állapotba kerülnek, hogy jelezzék: az adott ingatlan kapcsán már elkezdődtek az ügyviteli folyamatok, ezért nem érdemes rá pályázni.

Ezzel párhuzamosan még június hó folyamán felkerül több tucat újabb ingatlan, amelyre ismételten lehet majd pályázni. Ebben a körben sok olyan pince-, félszuterén helyiséget is meghirdetnek, amelyre elsősorban társasházak, területi vállalkozók vagy magánemberek jelentkezését várják, hiszen ezek leginkább tárolásra alkalmasak, így biciklitárolóként, raktárként vagy közösségi helyiségként ideális a hasznosításuk.

A Margit-negyed program aktuális fázisában elkezdődtek azok a szakmai és lakossági fórumok is, ahol szeretnék felmérni a területen lakók vagy szolgáltatók igényeit, és hogy miként tudnak közös célokat megfogalmazva, minél szorosabban együtt dolgozni a program szakmai lebonyolítóival és az önkormányzattal. Az egyik ilyen törekvés eredménye, miszerint fontos lenne a helyi szolgáltatókat ismertebbé tenni a helyi és környékbeli lakosok számára, már látható a program saját közösségi felületein A Margit-negyed arcai címen.

Az első, a program keretében megvalósuló kulturális eseményt június 4–6. között tekintheti meg a közönség, hiszen a Jurányi Inkubátorház a Margit-negyedben négy helyszínen tölti fel művészettel az elhagyott ingatlanok kirakatait, köztük egy régi virágboltot és bankot is. A program a kirakART kortárs előadó-művészeti hétvégéje keretén belül valósul meg, ahol öt független befogadóhely – a Bethlen Téri Színház, Jurányi Inkubátorház, Szkéné Színház, MU Színház és az ötletgazda Trafó Kortárs Művészetek Háza – közös szervezésében a város elhagyatott kirakatai mellett kávézók és színházak üvegablakait élesztik újjá művekkel, művészekkel, akciókkal három napon át Budapest különböző helyszínein.

Aktuális