Kerületi sporthistóriáink

Kulcsszavak Megosztás

Kerületünk sportéletét bemutató kiállítás nyílt II. kerületi sporthistóriák címmel a Kultúrkúriában, szeptember 3-tól pedig a Marczibányi téren látható.

A Pesthidegkúti Nyári Fesztivál első napján, augusztus 26-án a Klebelsberg Kultúrkúriában jelen lévő olimpiai bajnokokat, olimpikonokat és a megjelenteket az eseményt megnyitó Őrsi Gergely polgármester köszöntötte. Mint mondta, közös történetünkből nem maradhat ki az eddig feldolgozatlan sporttörténet sem. Emlékeztetett, néhány hónap múlva százéves lesz a Kultúrkúria névadója – gróf Klebelsberg Kunó – minisztersége alatt elfogadott testnevelési törvény, ami hatalmas lépés volt az egészséges életmód és a magyar köznevelés fejlesztése terén.


A sporttörténeti kiállítás megnyitója

– Milyen sporttörténete lehet a II. kerületnek? Számtalan olimpiai bajnok élt és él itt. Hálával tartozunk nekik, hogy példát mutattak nekünk és a gyermekeinknek. Nemcsak hogy itt élnek, de aktív részesei is közösségi életünknek. Gyerekeink egy része olimpiai bajnokoktól – Darnyi Tamás, Risztov Éva – tanulhat meg úszni, vagy kaphat kedvet a víváshoz Szilágyi Árontól. Így a jelen is hozzájárulhat városrészünk sporttörténetének gyarapodásához – mondta Őrsi Gergely.

A sporttörténeti kiállítás megnyitója


A gazdag képanyagot is tartalmazó tablók mellett szeptember 2-ig még látható az az egyedülálló tárgyi gyűjtemény is, melyben sok más mellett megtalálhatóak a magyar olimpiai csapatok jelvényei, Gyarmati Dezső érmei, egy 1959-ben készült futballcipő, Melocco Miklós Komjádi Béláról készült mellszobra, vagy éppen a vitorlázórepülő-térről készült gyakorló terepasztal.

A sporttörténeti kiállítás megnyitója

A kiállítás megnyitójának idején látható volt az a közel százéves kupa is, melyet 1929-ben és ’30-ban hat nemzet versengésében Magyarország nyert el. A Klebelsberg-kupát az akkori Úszószövetség és Nemzeti Sport alapította, és pár órára a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum adta kölcsön.

A sporttörténeti kiállítás megnyitója


A tárlat a II. Kerületi Önkormányzat támogatásával, a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. szervezésében valósult meg, kurátora dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, fővédnöke Őrsi Gergely II. kerületi polgármester és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Anyagát Drávucz Rita, Harmati Balázs és Pohl Krisztina állította össze. A kiállítás szeptember 3-án átköltözik a Marczibányi Téri Művelődési Központ M Galériájába, ahol a tablókat még szeptember 24-ig megtekinthetik a sportbarátok.

Címlap