2021. november 01.

Kerületszerte 1956-ra emlékeztek

Kulcsszavak Megosztás

A II. kerületben több megemlékezést is tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tisztelegve.

Fáklyás emlékséta

A II. kerületi 1956-os megemlékezések sora október 22-én este kezdődött a már harmadik alkalommal megrendezett hagyományos fáklyás emléksétával, amely az Orsó utcai Nagy Imre Emlékháztól indult. Köszöntőt mondott Őrsi Gergely polgármester és Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin.

– A 65 éve lezajlott forradalomban hétköznapi emberek, egykori szomszédaink vettek részt: közöttünk élt, dolgozott és sétált Nagy Imre is, akinek halála a forradalom szimbólumává, újratemetése pedig a demokratikus Magyarország egyik meghatározó szimbólumává vált – emelte ki a polgármester.
Az emléksétán részt vett Ortutay Tamás szobrász is, aki több mint három évtizede állította fel a Fenyves utca és az Orsó utca kereszteződésében a Nagy Imre-emlékkövet, amely most ünnepi megvilágításban várta az emlékezőket. A séta résztvevői megálltak az 1958-ban kivégzett Gimes Miklós újságíró emléktáblájánál is. Az esemény zárásaként az Orsó és a Csévi utca kereszteződésében lévő Nagy Imre-emlékpadnál – ahol a mártírhalált halt néhai miniszterelnök környékbeli sétái során rendszeresen megpihent – Galkó Balázs színész, előadóművész olvasott fel a forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó irodalmi részleteket.
Őrsi Gergely polgármester mellett az eseményen részt vettek: Kovács Márton és Varga Előd Bendegúz alpolgármesterek, Besenyei Zsófia, Majoros András és Perjés Gábor képviselők.


Főhajtás Pesthidegkúton

Másnap, október 23-án reggel a pesthidegkút-ófalui templomkertben rendezett megemlékezést a Német Ház Alapítvány, a II. kerületi Német Önkormányzat, a Pesthidegkúti Német Nemzetiségi Alapítvány, valamint a Pesthidegkúti Helytörténeti Kör. Beszédet mondott Őrsi Gergely polgármester, Csere István önkormányzati képviselő, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat tagja, valamint helyi 1956-os hősökről tartott előadást dr. Czaga Viktória, Klebelsberg Kuno-díjas helytörténész.

A templomnál Őrsi Gergely polgármester mellett az önkormányzat képviselő-testületéből a Fidesz-KDNP és a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat nevében Csabai Péter, elöljáró, valamint Gór Csaba frakcióvezető, Csere István, és Makra Krisztina képviselők koszorúztak. A II. kerületi Német Önkormányzat nevében Kretz Éva, Kabai Éva és Szlovák Gyuláné, a Párbeszéd Magyarországért nevében Tordai Bence országgyűlési képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében Bodor Zoltán, a Pesthidegkúti Német Nemzetiségi Alapítvány nevében Berger Antal és Czemmel László, a Német Ház Alapítvány részéről Helter Ferenc és Küller András koszorúzott.Megemlékezés a Széna téren


A Széna téren idén közösen ünnepelt az I. és a II. kerület. Beszédet mondott dr. Bárkányi András nyugalmazott rendőr százados, az 1956 Magyar Nemzetőrség vezérőrnagya, V. Naszályi Márta, az I. kerület, valamint Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

A három szomszédos kerülethez egyaránt kötődő és az 1956-os forradalomról számos személyes emléket őrző Bárkányi András felhívta a figyelmet arra, hogy a Széna tér történelmi hely, ahol vállvetve harcolt Szabó bácsival, Ekrem Kemállal és Mansfeld Péterrel az a II. kerületi Mohácsi László is, akit sokan a „Széna téri cigány hősként” ismernek. Mint mondta, szerepvállalása emléktáblát érdemelne.

V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester többek között azt hangsúlyozta, hogy 1956 kapcsán sokan pesti srácokról beszélnek, pedig itt Budán harcolt a felkelők másik nagy csoportja, és nemcsak srácok, hanem lányok is, fiatalok és idősebbek, a társadalom minden rétegéből. A polgármester hozzátette: az ellenállás nem volt hiábavaló, mert az akkoriak példát mutattak áldozatvállalásból, kitartásból, és hogy sose féljünk kiállni a szabadságért.

A II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely arra emlékeztetett, hogy 1956-ban szürke volt minden, a város, a hangulat és a diktatúra propagandája is. Ezzel szemben a forradalom színes volt. Mint mondta: ne gondoljuk, hogy akik részt vettek benne, azok mindenben egyetértettek, hiszen mi, magyarok sokban különbözünk egymástól, sokat vitatkozunk, sokszor eltér az álláspontunk, de ne feledjük, hogy 1956 egyszerre volt Nagy Imre és Mindszenty bíboros forradalma.
Felhívta a figyelmet, hogy nekünk, akik ajándékba kaptuk a szabadságot, legyen küldetésünk: ne csak emlékezzünk, hanem emlékeztessünk is, adjuk tovább 1956 örökségét, szüleink, nagyszüleink történeteit a jövő nemzedékének. A polgármester kiemelte a Széna tér szimbolikus jelentőségét, ahol a két önkormányzat közösen tart megemlékezést, és ezen a napon fektetik le közösen a megújuló tér és az emlékpark alapkövét.

A megemlékezésen közreműködött Kézdy Luca Artisjus előadói díjas zeneszerző hegedűn, és Cserna Antal színművész.
A II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testületéből a megemlékezésen részt vettek: Kovács Márton, Szabó Gyula és Varga Előd Bendegúz alpolgármesterek, valamint Besenyei Zsófia, Biró Zsolt, Csere István, Gál Andrea, Gór Csaba, Kiss Roland, Majoros András, Makra Krisztina, Némethy Béla, Perjés Gábor, Tompa János képviselők. A megemlékezés zárásaként a megjelentek az I. és a II. Kerületi Önkormányzat, valamint politikai és civil szervezetek nevében helyeztek el koszorút.

V. Naszályi Márta és Őrsi Gergely polgármesterek mellett koszorúzott többek között a Magyar Szocialista Párt nevében Varga Előd Bendegúz alpolgármester és Besenyei Zsófia elnökségi tag, a Demokratikus Koalíció Szabó Gyula alpolgármester, választókerületi elnök, Tompa János frakcióvezető, és Mészáros István, a Párbeszéd Magyarországért nevében Kovács Márton alpolgármester és Tordai Bence országgyűlési képviselő, a Momentum Mozgalom nevében Majoros András frakcióvezető, Kiss Roland önkormányzati képviselő és Hajnal Miklós elnökségi tag, az LMP I.-II.-XII. kerületi szervezete nevében Kovács László György önkormányzati képviselő és Mendreczky Károly, a Fidesz nevében Gór Csaba, a II. kerületi Fidesz választókerületi elnök és frakcióvezető, a Jobbik II. Kerületi Szervezete nevében Bodor Zoltán, a Kerületünk az Otthonunk” frakciószövetség nevében Perjés Gábor önkormányzati képviselő, a Közép-Budai Tankerületi Központ nevében Hajnissné Anda Éva igazgató és I-II. kerületi kollégái, valamint Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara II. Kerületi Tagcsoportja nevében Bella Sándor, elnökségi tag, az 1956 Magyar Nemzetőrség nevében Komáromi István, Rimner Gábor, Lehr András és Helmeczy György.

   Méhes Attila emlékezete

A pasaréti Akadémia főbejáratánál áll Méhes Attila volt sorkatona, posztumusz honvéd őrnagy emléktáblája. A Tárogató úti, operaénekesnek készülő fiatal a szabadságharc ideje alatt sofőrként sebesülteket szállított kórházba, de 1956. november 7-én egy magyar katonatiszt tőrbe csalta, majd, mint ellenforradalmárt, átadta a szovjeteknek, akik az Akadémia falain belül kivégezték.


Emléktáblájánál október 23-án a II. Kerületi Önkormányzat képviseletében koszorút helyezett el Gál Andrea önkormányzati képviselő, Kovács Márton alpolgármester és Őrsi Gergely polgármester.

Címlap