2020. március 09.

Kerületünk szociálpolitikai tervei és koncepciója

Kulcsszavak Megosztás

Kerekasztal-megbeszélésre gyűltek össze a kerület szociális ágazatában dolgozók, illetve az Idősügyi Tanács tagjai.

A tanácskozás célja a Szociálpolitikai Kerekasztal és az Idősügyi Tanács ügyrendjének elfogadását követően a szociálisszolgáltatás-tervezési koncepció múlt évi felülvizsgálata és az Idősügyi Tanács idei munkaprogramjának elfogadása volt.

A megjelenteket Őrsi Gergely polgármester köszöntötte, aki eddigi lépésként említette a 65 év felettiek kommunális adójának eltörlését, ami sok nyugdíjas számára jelent könnyebbséget, azokat pedig, akiknek nem jelent gondot ennek az összegnek a megfizetése, egy március közepén induló kampány keretében arra fogják kérni, ha tehetik, ennyivel támogassanak egy-egy civil szervezetet. A polgármester arról is beszélt, hogy a szociális és a nevelési ágazatban dolgozók kerületi bérkiegészítésben részesülnek, hogy a jól képzett szakemberek a kerületben maradjanak.
Őrsi Gergely hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok önállóan nem képesek megoldani minden szociális, illetve az időseket érintő problémát, valamint a lakáshelyzetet sem. Ez utóbbival kapcsolatban megemlített egy életjáradékprogram-tervezetet, aminek lényege, hogy a nagyobb lakásokban alacsonyabb nyugdíjjal egyedül maradt időseknek ne kelljen idősek otthonába költözni, hanem az önkormányzat fizetne nekik életük végéig életjáradékot, elhalálozásuk után pedig az önkormányzaté lenne a lakás, amit szolgálai lakásként vagy szociális bérlakásként hasznosítanának.

Szociálpolitika a II. kerületben
A polgármesteri bevezető után Németh Ágnes intézményi és szociálpolitikai ügyintéző ismertette a kerület szociális helyzetét. Mint mondta, a lakosság száma évek óta stagnál, magas viszont a hatvan év felettiek aránya. A II. kerületiek várható élettartama is jóval meghaladja az országos átlagot: a férfiaknál ez 80, a nőknél 82,8 év, és az átlagnyugdíj is magasabb, 169 ezer forint, ami azonban nem jelenti, hogy ne lennének rászorulók kerületünkben. Jó hír, hogy jelenleg minden bölcsődés és óvodás gyermek elhelyezése meg van oldva, s bár az iskolák fenntartása már nem az önkormányzat feladata, számos programmal, ösztöndíj- és pályázati lehetőséggel támogatja kerületünk az itt tanulókat.
Az egészségügy kapcsán kiderült, hogy a rendelők folyamatosan újulnak meg, és továbbra is rendeznek szűrőnapokat, amelyekre szeretnék a legveszélyeztetettebb negyvenes-ötvenes korosztályt jobban bevonni. Kerületünkben alacsony a munkanélküliek száma, ugyanakkor megváltozott munkaképességűeket is foglalkoztatnak többek között a polgármesteri hivatalban, a II. Kerületi Városfejlesztő Zrt.-nél és a Civitan Club Budapest-Help Egyesületnél is. Fontos kezdeményezés a helyi vállalkozók és álláskeresők összehozása. A hajléktalanellátást kerületünkben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végzi, de a Széll Kálmán téri nappali melegedő mellett igény lenne egy további melegedőre is a kerületben. A szenvedélybetegek esetében a legnagyobb hangsúly a prevención van, a pszichiátriai betegek ellátásában segítséget nyújt a III. kerületben működő Soteria Alapítvány nappali ellátása és a Menta Mentálhigiénés Központ művészetterápiás foglalkoztatása, viszont szakmailag indokolt lenne a nappali ellátás kerületi biztosítása. A szűrő- és prevenciós programok kapcsán Őrsi Gergely jelezte, hogy partneri megállapodásra készülnek részben a Szent Ferenc kórházzal, részben a magánegészségügy szolgáltatóival.

A II. kerületben viszonylag magas a fogyatékkal élők száma, ezért nagyon jó volna a teljes körű akadálymentesítés megvalósítása. Ennek érdekében az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Lépjünk, hogy léphessenek közhasznú egyesülettel.
A II. Kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ széles körű és magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt a családoknak és a gyermekeknek is. A vízivárosi Erő(d)Tér népszerűségét az is mutatja, hogy hasonló közösségi tér létrehozását szorgalmazzák a pesthidegkúti városrészben is.

Az Idősügyi Tanács programjai
A hat évvel ezelőtt alakult Idősügyi Tanács mára egy sikeresen működő, számtalan népszerű programot megvalósító szervezet lett, amelynek legfőbb célkitűzése változatlanul a kerületben élő idős emberek testi és lelki jólétének elősegítése és megőrzése, valamint életkörülményeik javítása.
2020-ban is folytatódnak az eddigi népszerű programok. Lesznek bűnmegelőzési és egészségügyi előadások – időseknek és hozzátartozóiknak –, sportprogramok, kultúrtörténeti séták, megy tovább a Főzzünk egészségesen! receptklub, a Ki nyer ma a Marczibányin? kulturális, játékos műsor Czigány György vezetésével, a Kortalanul kreatív képzőművészeti pályázat, a filmklub, a retró táncklub, a templomi séták és idén is lesz hajókirándulás az idősek világnapján. Tavaly Ady Endre halálának századik évfordulója alkalmából rendeztek szavalóversenyt, idén Szabó Lőrinc születésének 120. évfordulója adja a Tücsökzene elnevezésű versmondó verseny apropóját.
Új kezdeményezés a Ruha-tár néven futó tavaszi divatbemutató és táncos mulatság, ahol az idősebb hölgyek és urak saját kreációjukban jelenhetnek meg. Szintén idén először indul az Életutak elnevezésű program, amelynek keretében neves művészekkel hallhatnak beszélgetést az érdeklődők. Két tervezett programról is szó esett, a kimondottan az idősebb korosztály számára kidolgozott Szenior örömtáncról és a Szenior eséstanról.

Címlap