2024. február 08.

Két újabb természetvédelmi terület városrészünkben

Kulcsszavak Megosztás

A Szép-völgyi-erdő és a Csalit–Csatárka park területe is oltalom alatt.

A már 2022 óta védett II. kerületi Jegenye-völgy mellett a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján városrészünk újabb területeire, így a Szép-völgyi-erdőre, valamint egy II. kerületi telekre kerülhetett ki január elsejével a nagy kócsaggal, a magyar természetvédelem címermadarával díszített tábla.

A II. kerületben 2022-ben a Jegenye-völgy került természetvédelmi oltalom alá, ahol a számos ott élő szalamandra és a mára szinte teljesen eltűnt gyertyános-tölgyes erdő adja a terület legfőbb értékét, de ritka kincset jelentenek az ott található tiszta vizű források is.


A Fővárosi Közgyűlés tavaly december végi döntésével természetvédelmi oltalom alá került a Szép-völgyi-erdő és a Csatárka út, Csalit utca, Zöldkert út és Szikla utca által határolt terület. A közgyűlés döntésével – a IV. kerületi Farkas-erdővel együtt – ezúttal összesen 46 hektárral bővült a helyi jelentőségű védett területek mérete Budapesten, mely közel 65 focipályának felel meg.

A védett és Natura 2000-es területekkel övezett Szép-völgyi-erdő mozaikos, fiatalosokkal, cserjésekkel, nyílt gyepekkel tarkított szerkezete rendkívül gazdag élővilágot tart fent. Eddig 15 védett növény- és 83 védett állatfajra bukkantak már a szakemberek ezen a 14,6 hektáron. Szintén a II. kerületben található a telek, amelynek védelmét egy országos viszonylatban is jelentős számban megtalálható fokozottan védett növényfaj, a szarvas bangó indokolja, ez a telek a különleges természeti értékek védelme érdekében egyáltalán nem látogatható.


Mint Őrsi Gergely polgármester a téma kapcsán kiemelte: „Büszkék vagyunk arra, hogy a Jegenye-völgy, ismertebb nevén „Szalamandra-völgy”, védelme után újabb két II. kerületi terület kapott védelmet. A II. kerületben került a legtöbb terület természetvédelmi oltalom alá az elmúlt négy évben Budapesten. Ezek között több olyan telek is van – például a Jegenye-völgyben –, ahol korábban beépítést terveztek, de mostanra a természetvédelmi oltalom segítségével biztosítottá vált az élővilág nyugalma, és az, hogy a jövőben sem lehet építkezni itt”– tette hozzá.Országos jelentőségű orchidea-élőhely
Idén január elsejétől a II. kerületi Szép-völgyi-erdő mellett a Csalit–Csatárka park egyik telke is természetvédelmi oltalom alá került. A terület védelmének története 2021-re nyúlik vissza. Akkor derült ki ugyanis, hogy a tervezett Csalit–Csatárka park helyén egy országosan is jelentősnek számító orchidea-élőhely van, megközelítőleg kilencszáz szarvas bangóval. A Csatárka út, Csalit utca, Zöldkert út és Szikla utca által határolt területen azóta a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő rendkívüli kaszálási és gondozási rend él, maga a terület is zárva van a növények védelme érdekében.

A gyepes területen élő szép kis virág egyenként 250 ezer forint eszmei értékkel bír. Az új természetvédelmi terület tehát elsősorban ennek a kivételesen ritka és szép növénynek biztosít védelmet, mellette – a Csalit utca és a Csatárka út által határolt terület déli telkén – az önkormányzat pihenőparkot alakít ki.

Címlap