2021. április 26.

Kezdődnek a munkák a Szép-völgy tetején

Kulcsszavak Megosztás

Megkezdődik az elhanyagolt területek rendbetétele, indul az erdőtelepítés, tanösvényt, madármegfigyelő búvóhelyet és játékokat telepítenek.

Az Európai Unió támogatásával 2018-ban indult el a Duna-régió 7 nagyvárosát összefogó URBforDAN program. Ebbe a munkába kapcsolódott be Budapest is, hogy egy mintaterületen megpróbálja úgy javítani a kirándulási és sportolási lehetőségeket, hogy közben természetvédelmi szempontból is gazdagodjon a kiválasztott erdő. A Szép-völgy tetejére, a Fővárosi Önkormányzat és a II. kerületi Önkormányzat közös tulajdonában álló területre a tervek már régen elkészültek. A 16 hektáros terület sorsa egészen különös. Ma már részben erdő borítja, de sokáig mezőgazdasági művelés alatt állt, az 1960-as években pedig elkezdték kiparcellázni, hogy hétvégi házas üdülőtelepet hozzanak létre. Aztán az építkezések leálltak. Szerencsére! – mondhatjuk ma, természetvédelmi szemlélettel felvértezve. De a terület sorsa nem oldódott meg. A tervezett víkendtelepen parkolókat alakítottak ki, amelyek szélén az évek során egyre több szemét halmozódott fel.
Az elhanyagolt parkolókat hamarosan visszakapja az erdő (Fotó: Bankó Gábor)

Az elhanyagolt terület rendbetételét a két önkormányzat a Fővárosi Kertészeti Zrt. kivitelezésében az eredeti tervek szerint már 2020-ban befejezte volna. A koronavírus járvány miatt a megvalósítás 2021-re tolódott. Most, a kis fák ültetésével végre elkezdődött a terepi munka. Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a faültetés a terület természeti értékét javítja.

Akkor se ijedjenek meg, ha a következő napokban a Kecske-hegyi kőfejtőhöz közeli tisztáson cementeszsákokat cipelő munkásokat látnak. Nem lesz nagy építkezés, csak az iskolások természetvédelmi képzését szolgáló nyitott oldalú faházak tartóoszlopait rögzítik.

Egy elbontásra váró beton házalap (Fotó: Bankó Gábor)

Ha kalapálást hallanak, az a madármegfigyelő búvóhely és a tanösvény táblák készítéséhez kapcsolódik. A legfelső parkolóra a frissen ültetett kis erdő mellé a terület védett állatfajait bemutató játékokat állítanak fel. Eközben pedig egy új sorompónak köszönhetően az egykori parkolók is átalakulnak. A dolomit murvára termőföld kerül, arra pedig új erdő. A legnagyobb munka a víkendtelepből megmaradt beton házalapok elbontása lesz. A természet megújítása még évekig folytatódni fog, de – ha újabb természeti csapás nem sújt le ránk – a munka nagy része 2021. júniusára elkészül.

Címlap