Kiderült, kié volt a Nagykovácsi úton kidőlt fa

Kulcsszavak Megosztás

Egymásra mutogatás helyett lépett az önkormányzat és kiderítette, kié volt a balesetet okozó fa. Segítenek a kártérítés intézésében is.

Autóra dőlt egy fa a Nagykovácsi úton a Gyermekvasút hídjánál november 26-án. A sofőr megpróbálta elkerülni az ütközést, de a jármű áthajtott a szalagkorláton és balesetet szenvedett. Többen is megálltak segíteni a vezetőnek és a mentők kiérkezéséig elsősegélyben részesítették. A műszaki mentéshez a II. kerületi hivatásos tűzoltókat, és a Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesületet riasztották, a sérültet pesthidegkúti mentők szállították kórházba.

A felelősség kérdésére ugyanakkor nehezen akart fény derülni, a közútkezelő és a terület tulajdonosa is napokig csak egymásra mutogatott, anélkül, hogy kiderült volna, kinek a kezelésében volt a fa. Ezt a kínossá váló eljárást elégelte meg Őrsi Gergely polgármester, ezért a II. Kerületi Önkormányzat munkatársaival mérést készíttetett, hogy beazonosítható legyen, ki a felelős a baleset helyszínén a fák állapotáért.

A mérés alapján egyértelműen megállapították, hogy a balesetet okozó fa a 11 129/27 helyrajzi számú területen volt, mely a Magyar Állam tulajdonában és a MÁV vagyonkezelésében lévő területen van. Mivel a fa az útpadkától 2 méteren belül helyezkedett el, ezért a növényzet karbantartása a Budapest Közút feladata (5/2004. (I. 28.) GKM rendelet a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól).

Őrsi Gergely minden érintettet felszólított, hogy azonnal végezzék el a faállomány felmérését, és tegyenek megfelelő lépéseket a baleset-megelőzés érdekében. Felhívta a figyelmet: ha ezek után egyetlen „gazdátlan” fát is találnak az út mentén, akkor az önkormányzat ismét méréssel azonosítja be a felelőst, és emlékezteti arra, hogy feladata van a fák megóvásában és a közlekedés-biztonság fenntartásában.

A polgármester példaként említette a II. kerület gyakorlatát, ahol az önkormányzat kezelésében lévő faállományt folyamatosan gondozzák, a fák állapotát rendszeresen felmérik. Erre kiemelt figyelmet fordítanak a játszótereken és azok környékén, illetve a nagyobb viharok után is. A polgármester hozzátette, hogy felveszik a kapcsolatot a baleset elszenvedőjével, és igyekeznek a károsult autósnak segítséget nyújtani a kártalanításban és a jogi segítségnyújtásban.


Fotók: II. Kerületi Önkormányzat, Rózsadomb ÖTE

Címlap