Kiemelt kormányzati beruházás lett a Radetzky-laktanya

Kulcsszavak Megosztás

Átláthatóságot, a környéken élők véleményének figyelembevételét várja el a polgármester a Radetzky-laktanya átépítése kapcsán.

A Magyar Közlöny nemrég arról tájékoztatott, hogy a Bem téri, régóta üresen álló Radetzky-laktanya átépítését a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította. Őrsi Gergely a nyilvánossághoz fordult.

A II. Kerületi Önkormányzat vezetése ezzel a döntéssel teljesen tehetetlenné vált, hiszen az egykor patinás laktanya ügye kikerült a polgármesteri hivatal hatásköréből. A beépítés paramétereit kormányrendelet határozza meg, és amennyiben azok ütköznek a Kerületi Építési Szabályzattal vagy az Országos Településrendezési és Építési Követelményekkel, a kormányrendelet előírásait kell alkalmazni. A jogszabály így több ponton is enyhíthet a beépítési paramétereken. A tervekbe a II. kerületnek már nincs beleszólása, és a tervtanács sem foglalkozhat vele, ugyanakkor a várható forgalmi, parkolási és zajpanaszokra az önkormányzatnak kell megoldást találnia.

A régi laktanyaépület átépítésének korábbi tervei többfunkciós irodai, kereskedelmi és szállodai hasznosítást is tartalmaztak.
Őrsi Gergely polgármester Facebook-oldalán adott hangot véleményének és fordult a nyilvánossághoz. Mint írta, a városrészben azon dolgoznak, hogy az építészeti örökség megóvása érdekében mind több épület kapjon helyi védettséget Budán.
– Az elmúlt években többször, több fórumon küzdöttünk azért, hogy a Radetzky-laktanya sorsa rendeződjön – fogalmazott. – Ha kellett, a balesetveszélyre hívtuk fel a figyelmet, vagy a közvetlen veszélyhelyzet elhárítása érdekében kosaras autóval szedtünk le engedély nélküli molinót az épületről. Mióta polgármesterré választottak, számtalan egyeztetést folytattunk azért, hogy a Radetzky-laktanya esetében vegyék figyelembe az ott élők érdekeit.
Őrsi Gergely a közösségi oldalán hozzátette: az együttműködésre törekedve kérték, hogy közösségi egyeztetés nélkül semmi ne történjen.
A kerületi lakókat képviselve az ügyben elvárja, hogy a beruházás során a teljes döntéshozatali eljárás átlátható legyen, a hatástanulmányokat, a terveket és az előkészítő dokumentumokat tegyék nyilvánossá. Kéri, hogy az ügyben vegyék figyelembe a Radetzky-laktanya mellett élő polgárok véleményét, törekedve arra, hogy a legkisebb forgalmi terhelés, zaj- és fényszennyezés érje a közelben lakókat. Az épület megóvása érdekében felhívta a figyelmet arra is, hogy az épület nemzeti emlékezetünk része, az ’56-os forradalom meghatározó helyszíne és a rendszerváltó MDF egykori székháza.

Kiállás a közösségi egyeztetés mellett. A képviselő-testület augusztus 26-án, lapzártánk után rendkívüli ülést tartott, amelyen téma volt a Radetzky-laktanya ügye. A testület többsége elfogadta azt az előterjesztést, amelyben elengedhetetlennek tartják a Bem József téren található épület átépítésével kapcsolatos döntéshozatali eljárás átláthatóságát, a hatástanulmányok, az előkészítő dokumentumok és tervek nyilvánosságra hozatalát, valamint ragaszkodnak ahhoz, hogy a laktanya környékén élő vízivárosi polgárok véleményét az átépítéséről meghallgassák és figyelembe vegyék. Az elfogadott határozat kimondja: nemzeti kulturális örökségünk védelme kiemelt szempontként jelenjen meg a Radetzky-laktanya átépítése során, hiszen épülete a nemzeti emlékezet része.

Kiállás a közösségi egyeztetés mellett. A képviselő-testület augusztus 26-án rendkívüli ülést tartott, amelyen téma volt a Radetzky-laktanya ügye. A testület többsége elfogadta azt az előterjesztést, amelyben elengedhetetlennek tartják a Bem József téren található épület átépítésével kapcsolatos döntéshozatali eljárás átláthatóságát, a hatástanulmányok, az előkészítő dokumentumok és tervek nyilvánosságra hozatalát, valamint ragaszkodnak ahhoz, hogy a laktanya környékén élő vízivárosi polgárok véleményét az átépítéséről meghallgassák és figyelembe vegyék. Az elfogadott határozat kimondja: nemzeti kulturális örökségünk védelme kiemelt szempontként jelenjen meg a Radetzky-laktanya átépítése során, hiszen épülete a nemzeti emlékezet része.

Címlap