Közös ügyekről születtek döntések

Kulcsszavak Megosztás

A járvány miatt nem rendezhetnek hagyományos testületi üléseket, az interneten keresztül azonban tanácskoztak a képviselők.

Mivel a járványhelyzeti intézkedések alapján az önkormányzati testületek feladat- és hatáskörében eljárva a polgármesterek döntenek, így Őrsi Gergely polgármester a véleményalkotó egyeztetést követően több döntést is hozott.

  • A koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak mérséklésére több támogatásról született határozat.

A vállalkozások bevételkiesés okozta terheinek enyhítése céljából a korábban hozott döntést módosítva 2021. március 31. helyett 2021. december 31-ig a II. kerület illetékességi területén a vendéglátó-ipari egységek üzemeltetőinek nem kell megfizetnie a vendéglátó üzlet előkertje, terasza után megállapított közterület-használati díj 99,9%-át.

Módosult a II. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérlői részére nyújtott kedvezmények megállapításáról szóló rendelet. Mivel a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet nem szűnt meg, és a világjárvány által okozott gazdasági károk azt követően is fennmaradnak, a fizetési kedvezmény 2021. június 30. napjáig az esedékes bérleti díj teljes összegére adható.

  • Az önkormányzat tavaly 5 millió forint támogatást biztosított a II. Kerületi Közbiztonsági Alapítványnak többek között a kerületi rendőrség, polgárőrségek, önkéntes tűzoltók támogatására és a térfigyelőkamera-rendszer működtetésére. Most döntés született arról, hogy az alapítvány a 2020-ban fel nem használt 482 ezer forintot június 30-ig felhasználhatja.

  • Önkormányzatunk és a Budapesti Közlekedési Központ együttműködve korábban sikeresen vett részt a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program pályázatán, ahol II. kerületi közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztésekre mintegy 250 millió forintot nyertek. Ebből készült el az Ezredes utca és a Margit körút közötti kerékpárút átépítése, azonban a további szakaszok fejlesztéséhez szükséges, idén januárban indított közbeszerzési eljárás az építőipari áremelkedések miatt nem volt sikeres, a legkedvezőbb ajánlat is meghaladta a rendelkezésre álló összeget. Most arról született döntés, hogy az önkormányzat a pályázati összeg mellé legfeljebb 44 millió forint erejéig saját többletforrást biztosít a kerékpárosbarát fejlesztésekhez.

  • A Közép-Budai Tankerületi Központ a fenntartásukban lévő több intézmény átszervezéséhez, nevének pontosításához kérte a II. Kerületi Önkormányzat tulajdonosi véleményét. A jóváhagyás alapján több intézmény hivatalos neve megváltozik. A Völgy utcai új Gyermekek Háza Általános Iskola és Gimnáziumban maximális 350 fős létszámmal szeptember 1-jén kezdődhet meg a tanév. A Szabó Lőrinc iskola új neve Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, a Törökvész úti iskola a Rózsadombi Általános Iskola nevet viselheti, az Újlaki iskola új neve pedig Újlaki Magyar-Olasz Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola lesz.

    Döntés született arról is, hogy a II. Kerületi Önkormányzat és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a Budapest Pályafejlesztési Programban már megújult Kolozsvári Tamás utcai Panoráma Sportközpont pályarekonstrukciójának folytatásaként együttműködési megállapodást köt a létesítmény öltözőépületének felújítására, korszerűsítésére és bővítésére. A II. kerület a bruttó költségek 10 százalékát támogatná, a beruházó és építtető pedig az MLSZ. A munkálatok a járványhelyzettől és a közbeszerzési eljárás kimenetelétől függően leghamarabb ősszel kezdődhetnének meg.

  • Az önkormányzat által fenntartott szociális és gyermekjóléti intézményekben 2021. április 1-jétől az egyes szolgáltatások intézményi térítési díjai a tavalyi szinten maradtak.

  • Kiegészül a II. Kerületi Önkormányzat és a 10 millió Fa Alapítvány februárban kötött együttműködése, miután a városrész zöldítésében segédkező szervezet felmérte azokat a közterületi helyeket, ahova fák kiültetését javasolják. Ennek alapján most tavasszal több mint kétszáz facsemete kaphat helyet a II. kerületben. A forrást a fejlesztési keretből biztosítja az önkormányzat.

  • Elfogadták a Fény utcai piac jövőképét meghatározó koncepciót, amitől azt várja az önkormányzat, hogy több bérlő érkezik és kevesebb üres helyiség lesz a piacon, és hogy költséghatékonyabban működik a létesítmény.

Címlap