2020. február 21.

Közösségi egyeztetés a Fény utcai piacról

Kulcsszavak Megosztás

Mindannyiunk közös célja, hogy a piac visszanyerje régi fényét.

A képviselő-testület döntése alapján a II. Kerületi Önkormányzat megvizsgálja, hogyan lehetne javítani a Fény utcai piac látogatottságán, amely az utóbbi években jelentősen, mintegy harminc százalékkal visszaesett.

A helyzet megismerése érdekében Őrsi Gergely polgármester egyeztetéseket kezdeményezett a piac kapcsán mind a lakókkal és a vásárlókkal, mind a kereskedőkkel, mind a piac vezetésével.
Január 31-én és február 8-án a helyszínen várták azokat, akik szívesen beszélgettek arról, hogyan lehetne megújítani a piacot. Nemcsak a polgármester, hanem a képviselő-testület számos tagja is megjelent, pártállástól függetlenül, mint mondták: ez egy fontos és közös kerületi ügy. A lakosok nemcsak a helyszínen, hanem az ott elhelyezett ötletládán keresztül, illetve a közösségi médiában és e-mailen is megoszthatták véleményüket.

Ahogy a polgármester lapunknak elmondta: – Célunk, hogy a hagyományos piaci jellegét megtartva egy olyan közösségi tér jöjjön létre, ahová minél többen, és örömmel jönnek a kerületiek. Ezért első körben az itt vásárlókkal, árusítókkal, az üzlethelyiségek tulajdonosaival, a kereskedőkkel folytattunk egyeztetéseket, hogy mondják el, min változtatnának a piac jelenlegi működésével kapcsolatban. És természetesen megkérdezzük azokat is, akik nem vásárolnak itt, hogy ennek mi az oka. A két meghirdetett piacos találkozáson és az írásos visszajelzések során is rengeteg nagyon jó javaslat hangzott el, mindegyiket köszönjük! Talán csak egyet emelnék ki: mindig is tudtuk, hogy huzatos és hideg a piac, de hogy ilyen nagy arányban fogják említeni mind a személyes, mind az online visszajelzések során, az megdöbbentő volt, illetve még sokan említik a vendéglátó- és gasztronómiai helyek hiányát, és a magas árszínvonalat is.

A piac üzleteinek bérlőit, kereskedőit, tulajdonosait február 13-ra várta a polgármesteri hivatal épületébe a polgármester, ahol személyesen is elmondták, örömmel fogadnák a változásokat. Megemlítették, hogy soknak találják az üzemeltetési költségeket, illetve felvetődött az is, hogy igen kevés az eligazító tábla.

A lakossági és kereskedői egyeztetéseken jelen volt Tompa János önkormányzati képviselő (DK), a Közbeszerzési Bizottság elnöke, akinek a körzetében található a piac, és aki évtizedek óta szinte naponta jár oda vásárolni:

– Nagyon sok emberrel beszélgetettem már a témában, és vásárlóként is látom a piac előnyeit és nehézségeit. Kiváló az elhelyezkedése: naponta közel kétszázezer ember és ötvenezer autó fordul meg a közeli Széll Kálmán tér környékén. Ez a piac nemcsak a II., hanem a XII. és az I. kerületieké is. A közeli mélygarázsokban több száz parkolóhely áll rendelkezésre, ez is egy jó adottság, de az is igaz, hogy ingyenes parkolásra nincs lehetőség.
Ugyanakkor meg kell állapítanunk, hogy a piac elavult. Huszonkét évvel ezelőtt megfogalmazták a szervezeti és működési szabályzatát, de azóta a világ és az igények megváltoztak. Hiába van közel száz pult az őstermelőknek, ha már inkább egyéni vállalkozók árulnak. A lakosság struktúrája, összetétele is megváltozott: a környéken egyre több a fiatal, kisgyerekes család, tehát érdemes lenne a jövőben az ő igényeiket is figyelembe venni. Ezért a jelenlegi nyitvatartási időt érdemes lenne átgondolni, mert mire a családosok odaérnének, bezár a piac. Hiába nyit 6-kor, reggel 8-kor a boltok fele még zárva van, 10 előtt szinte pang a piac. Mivel a lakosság átalakult, az áruk kínálatát és struktúráját is át kellene alakítani. Mindenképpen szükség lenne egy alapos piackutatásra, hogy pontosan mire van igény, és érdemes lenne más piacokat is megvizsgálni. Csak néhány ötlet a saját „piackutatásom” alapján: a Fehérvári úti piacon például cukrászüzletből is hihetetlen választék van, a Bosnyák téri piacon kimérve árul egy boltos mirelit termékeket, többek között derelyét, tisztított zöldségeket. Lehetne több vendéglátóhely, köztük kifőzde is.

Megkérdeztük Biró Zsolt önkormányzati képviselőt (Fidesz–KDNP), aki a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság elnöke is, hogyan látja a piac jelenlegi helyzetét, és miben látná a megoldást.

– A Fény utcai piac jelentős értéket képvisel a kerület életében. Könnyen, gyorsan talál itt mindenki kedvére való friss és egészséges alapanyagokat. Én is szívesen járok ide, de azt is örömmel hallom, ha a gyerekeim arról mesélnek, hogy környezetórán a tanító néni elhozta ide őket. Szerintem ez nemcsak vásártér, hanem igazi közösségi tér. Persze azt is látom, hogy mintegy húsz éve változatlan formában működik, az idők változására pedig reagálni kell. Annyira nem rossz a helyzet, mint ahogy egyes internetes portálok sugallták. A piac 2019-ben még tudott osztalékot fizetni előző évi nyereségéből, a forgalom csökkenésének pedig vannak szezonális okai is, télen mindig kevesebb a vásárló.
A Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság elé került egy előterjesztés, ami a piacon a profilkötöttség feloldását és az őstermelői asztalok értékesítésének rendszerét szerette volna megváltoztatni. A mintegy tizenöt üres üzletre tekintettel a változtatások szükségességét elfogadhatónak tartjuk, de szeretnénk biztosítani, hogy a Fény utcai piac megőrizze élelmiszerpiac jellegét. Ahhoz, hogy a jövőjéről felelősen tudjunk dönteni, javasoltuk a bizottságnak, hogy készüljön egy koncepcióterv. Örülünk, hogy javaslatunkat a többség is elfogadta. Előreláthatólag február végén tárgyalunk erről a koncepciótervről.
Meggyőződésem, hogy a kerület érdekét az szolgálja, ha a piac megőrzi alapvető értékeit, arculatát, ezért a profilkötöttség felszabadítását csak szabályozott keretek között tartjuk elfogadhatónak. Szeretnénk elérni, hogy a belső átriumra néző üzlethelyiségek a korábban meghatározott struktúrának megfelelően működjenek tovább, a piac többi területének hasznosítására várjuk az elképzeléseket.

Címlap