2023. április 21.

Közösségi egyeztetés a Mecenzéf utcai erdőről

Kulcsszavak Megosztás

Közösségi egyeztetést kezdett a környéken lakókkal a II. Kerületi Önkormányzat a Kavics és a Darázs utcai lépcső, valamint a Mecenzéf utca között fekvő erdős zöldterület megóvásáról.

Az első lakossági fórumot március 27-én tartották, ahol Őrsi Gergely polgármester tartott beszámolót. Elmondta, a terület a fővárosi és a II. Kerületi Önkormányzat tulajdonában áll, de fenntartását a Pilisi Parkerdő is végzi.

Az önkormányzat legutóbb ötven köbméter szemetet szállíttatott el a területről. Annak érdekében, hogy az egybefüggő erdős részt megóvják és megelőzzék a lepusztulását, a szemét újratermelését, a lakosságot bevonva keresnek megoldást.

Az önkormányzat előzetes elképzeléseket is vázolt: kihasználva a terület adottságit és domborzati viszonyait, a két lépcső között erdei tanösvényeket alakítanának ki. A II. kerületi Pannónia Filmstúdiót is bevonva az erdei utakon a „mesetanösvényen“ a budai ökológiai rendszert és kerületünk gazdag élővilágát ismertetnék meg a gyerekekkel, a másik ismeretterjesztő tanösvény az idősebb korosztálynak szólna, és a Budai-hegység flóráját és faunáját ismertetné meg az arra járókkal.

Az előzetes elképzelések szerint akár esőkertet, vagy egy kis erdei játszóteret is ki lehetne alakítani. Mindezt természetközeli megoldásokkal, felületburkolást nem alkalmazva, és ügyelve arra, hogy az erdős terület a helyi lakosságon kívül ne vonzzon oda látogatókat. Éppen ezért más beépítés semmiképp sem lenne ott, a terület az itt élőknek szolgálna pihenőhelyül.

A lakossági fórumon az önkormányzat képviseletében részt vett Varga Előd Bendegúz alpolgármester, Majoros András, a körzet önkormányzati képviselője, valamint Juhász Veronika és Riczkó Andrea önkormányzati képviselő.

Forrás: Budai Polgár

Címlap